Ευλογιά των πιθήκων: Στα 72 τα κρούσματα στην Ελλάδα

ευλογιά-των-πιθήκων-στα-72-τα-κρούσματα-60590

Δυστυχώς αυτή η νέα αρρώστια, η ευλογιά των πιθήκων, έχει χτυπήσει και την Ελλάδα με αποτέλεσμα να έχουμε συνολικά 72 κρούσματα.

O ΕΟΔΥ ανακοίνωσε πως τα κρούσματα από την ευλογιά των πιθήκων στην Ελλάδα ανέρχονται σε 72, ενώ συνολικά στην Ευρώπη έχουν καταγραφεί 24.256 περιπτώσεις.

Τι ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ για την ευλογιά των πιθήκων στην Ελλάδα που φτάσαν τα 72 κρούσματα

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ: Η ευλογιά των πιθήκων είναι ιογενής λοίμωξη που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1958. Έκτοτε, εμφανίζεται σε τροπικές περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής. Μεταδίδεται μέσω της επαφής με άγρια ζώα και από άνθρωπο σε άνθρωπο με τη στενή σωματική επαφή.

Το Μάιο του 2022 καταγράφηκε αυξημένος αριθμός κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων σε μη ενδημικές χώρες. Συνολικά, στην Ευρώπη, μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου 2022 καταγράφηκαν 24.256 κρούσματα της νόσου σε 44 διαφορετικές χώρες.

Πως έφτασαν τα 72 κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην παρούσα έκθεση αφορούν στα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της λοίμωξης από ιό της ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα, βάσει των δεδομένων που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και έχουν καταγραφεί μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου 2022.

Ο συνολικός αριθμός των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από την έναρξη της καταγραφής ανέρχεται σε 72 (όλοι άνδρες, διάμεση ηλικία: 36 έτη (19-61), εκ των οποίων 20 ανέφεραν ταξίδι στο εξωτερικό εντός του χρόνου επώασης της νόσου (28%).

Ευτυχώς μέχρι στιγμής τα κρούσματα είναι λίγα και δεν βλέπουμε την αρρώστια να εξελίσσεται σε πανδημία.

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ