Είναι παντού γύρω μας: Πώς μπορείτε να κρατήσετε τα φίδια μακριά από το σπίτι και την αυλή

Πώς να προστατευτείτε από τα φίδια και αποτελεσματικοί τρόποι για να τα κρατήσετε μακριά από το σπίτι σας.
είναι-παντού-γύρω-μας-πώς-μπορείτε-να-κ-197906

Συνολικά, υπάρχουν περίπου 70 είδη ερπετών στην Ελλάδα. Μόνο 7 από αυτά τα είδη είναι φίδια που φέρουν δηλητήριο.  Από τα δηλητηριώδη φίδια 5 ανήκουν στην οικογένεια των Οχιών (Εχιδνίδες). Τα φίδια αυτά είναι σωληνόγλυφα, με σχετικά ισχυρό δηλητήριο. Τα υπόλοιπα 2 δηλητηριώδη φίδια ανήκουν στην οικογένεια των Κολουβρίδων. Αυτά τα φίδια είναι οπισθόγλυφα, με ασθενές δηλητήριο που δεν είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο. Η πιο κοινή οχιά στην Ελλάδα είναι η Vipera ammodytes (Κοινή Οχιά). Τα φίδια παίζουν σημαντικό ρόλο στο οικοσύστημα, ελέγχοντας τους πληθυσμούς τρωκτικών και άλλων μικρών ζώων. Είναι σημαντικό να σεβόμαστε τα φίδια και να αποφεύγουμε να τα πλησιάζουμε ή να τα ενοχλούμε. Σε περίπτωση δαγκώματος από φίδι, είναι απαραίτητη η άμεση ιατρική φροντίδα.

Πώς τα φίδια θα μείνουν μακριά από το σπίτι μας

Να μην τους παρέχουμε τροφή. Συνεπώς θα πρέπει να έχουμε απαλλαχτεί από ποντίκια, έντομα, κ.ά. Να μην τους παρέχουμε καταφύγιο. Δηλαδή να μην διατηρούμε στους κήπους μας πετροσορούς ή σορούς ξύλων. Να φράσσουμε όλες τις εξωτερικές σχισμές και τρύπες από όπου θα μπορούσαν να μπουν στον κήπο ή το σπίτι μας. Επίσης αποφεύγουμε να αφήνουμε τις εξώπορτες ανοιχτές. Να μην διατηρούμε ψηλά χόρτα ή πυκνή βλάστηση στον κήπο μας. Να μην τους παρέχουμε νερό, συνεπώς να μη διατηρούμε λιμνούλες, ή μονίμως βρεγμένο γκαζόν. Τα διάφορα απωθητικά για φίδια είναι συνήθως αναποτελεσματικά.

Φίδια στην Ελλάδα: Πώς να αναγνωρίσετε την οχιά – Τι να κάνετε αν σας δαγκώσει

Πολλά είναι σε ετήσια βάση τα κρούσματα τσιμπήματος φιδιών κατά την περίοδο του καλοκαιριού στη χώρα μας. Στην Ελλάδα το βασικό πρόβλημα με τα φίδια είναι οι έχιδνες (οχιές). Στα νοσοκομεία χρησιμοποιείται ενίοτε ένας ήπιος αντιεχιδνικός ορός, (Serum Antivipera) Ιταλικής παραγωγής, ως αντίδοτο, αλλά σταδιακά τείνει να καταργηθεί λόγω παρενεργειών. Τα φίδια χωρίς δηλητήριο λέγονται «άγλυφα». Τα φίδια με δηλητήριο στα μπροστινά δόντια λέγονται «προτερόγλυφα» και είναι αρκετά επικίνδυνα, ενώ τα φίδια με δηλητήριο στα πίσω δόντια λέγονται «οπισθόγλυφα» και είναι λιγότερο επικίνδυνα. Τα φίδια το χειμώνα πέφτουν σε χειμερία νάρκη και ξυπνούν την άνοιξη.

Οι έχιδνες (οχιές)

Απ’ όλα τα φίδια που υπάρχουν στον κόσμο, το 10% είναι δηλητηριώδη. Στη χώρα μας (και στην Ευρώπη) τα δηλητηριώδη φίδια είναι 4-5 είδη έχιδνας (οχιάς), σύμφωνα με το Κέντρο Δηλητηριάσεων. Τα δαγκώματα από δηλητηριώδη φίδια είναι επικίνδυνα και μπορεί να αποβούν θανατηφόρα. Το δάγκωμα της οχιάς αναγνωρίζεται από τα δύο σημαδάκια που αφήνει. Σύμφωνα με το εγχειρίδιο πρώτων βοηθειών του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), η βαρύτητα της δηλητηρίασης εξαρτάται από ορισμένους παράγοντες. Στους παράγοντες αυτούς συμπεριλαμβάνονται η ηλικία, η γενική κατάσταση της υγείας, η θέση και το βάθος του δήγματος.

Ρόλο παίζει επίσης το μέγεθος του φιδιού και το αν μετακινήθηκε ή όχι το θύμα.

Τα συμπτώματα

Οι επιδράσεις των δηλητηρίων των φιδιών χωρίζονται σε δυο κατηγορίες:

Στα τοπικά συμπτώματα. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται πόνος, οίδημα, μελανιές και φυσαλίδες που επεκτείνονται μέσα σε λίγες ώρες. Οι φυσαλίδες μπορεί να επιμολυνθούν από μικρόβια και να εξελιχθούν σε γάγγραινα. Στα γενικευμένα συμπτώματα. Εκδηλώνονται σε περίπτωση που απορροφηθεί το δηλητήριο και είναι τα πιο ανησυχητικά. Συμπεριλαμβάνουν έμετο, αδυναμία, ζάλη, ρίγος με πυρετό, εφιδρώσεις και αιμορραγικές εκδηλώσεις. Επίσης μπορεί να παρατηρηθούν ταχυκαρδία, υπόταση, shock, πνευμονικό οίδημα και οξεία νεφρική ανεπάρκεια.

Συνολικά στη χώρας μας υπάρχουν 23 διαφορετικά είδη φιδιών. Τα φίδια της οικογένειας των Εχιδνιδών (Viperidae) δεν απαντούν ποτέ όλα μαζί στο ίδιο μέρος, αλλά έχουν διαφορετική εξάπλωση ανά την ελληνική επικράτεια και είναι τα εξής:

Οχιά – Vipera ammodytes

Οθωμανική Οχιά – Montivipera xanthina

Οχιά της Μήλου – Macrovipera schweizeri

Αστρίτης – Vipera berus

Νανόχεντρα – Vipera ursinii

Ενώ οι δηλητηριώδεις Κολουβρίδες (Colubridae) είναι οι παρακάτω:

Σαπίτης – Malpolon insignitus

Αγιόφιδο – Telescopus fallax

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Μην το κάνεις: Ο λόγος που η πετσέτα θαλάσσης στο κάθισμα του αυτοκινήτου είναι επικίνδυνη

Πέτυχαν το ακατόρθωτο: Έλληνες μαθητές έφτιαξαν χαβιάρι από σαλιγκάρια – Κοστίζει 3 χιλιάρικα το ένα κιλό

Παντρεύτηκε ο Γιάννης Παπαμιχαήλ: Το σικάτο, αρχοντικό νυφικό, η καριέρα της νύφης και ο θείος που δεν κάλεσαν ποτέ

TAGS:
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ