Σεισμός: Σε ποια περιοχή κινδυνεύουν πάνω από 3 εκατομμύρια κτίρια

Ο κίνδυνος από σεισμούς στην Αττική και άλλες περιοχές της Ελλάδας. Ποιες περιοχές της χώρας αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο κίνδυνο;
σεισμός-σε-ποια-περιοχή-κινδυνεύουν-π-194900

Σύμφωνα με πρόσφατες ανακοινώσεις, η Αττική είναι η περιοχή της Ελλάδας που αντιμετωπίζει τον μεγαλύτερο κίνδυνο από σεισμούς. Παράλληλα, πάνω από τρία εκατομμύρια κτίρια βρίσκονται σε κίνδυνο. Οι πρώτοι παγκόσμιοι διαδικτυακοί χάρτες κινδύνου από σεισμούς, που δημοσιεύτηκαν από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό GEM (Global Earthquake Model), αποκαλύπτουν ποιες περιοχές είναι πιο επιρρεπείς σε σεισμούς και ποιες υποδομές είναι πιθανότερο να υποστούν ζημιές.

Σεισμικός Κίνδυνος στην Ελλάδα: Η Αττική σε Προτεραιότητα

Σύμφωνα με τους χάρτες, μετά την Αττική, οι περιοχές με τον μεγαλύτερο σεισμικό κίνδυνο στην Ελλάδα είναι η Πελοπόννησος, η Δυτική Ελλάδα και τα Ιόνια Νησιά. Ακολουθούν οι περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης, της Θεσσαλίας, της Κεντρικής Ελλάδας και του Αιγαίου.

Σεισμός

Συνολικά, εκτιμάται ότι 3,33 εκατομμύρια κτίρια στην Ελλάδα είναι εκτεθειμένα σε κίνδυνο σεισμού. Παράλληλα, το κόστος αντικατάστασης των υποδομών να υπολογίζεται σε 794,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η πρωτοβουλία GEM ξεκίνησε το 2007 από ερευνητικά ινστιτούτα και τον ΟΟΣΑ, με τη χρηματοδότηση της γερμανικής εταιρείας Munich Re. Οι χάρτες αυτοί ενσωματώνουν δεδομένα από περισσότερα από 30 εθνικά και περιφερειακά μοντέλα σεισμικού κινδύνου και λαμβάνουν υπόψη διάφορους παράγοντες όπως:

– τα υλικά κατασκευής των κτιρίων και

– την τήρηση των αντισεισμικών προδιαγραφών.

Στόχος του GEM είναι να παράσχει μοντέλα πραγματικού σεισμικού κινδύνου για κάθε χώρα, διευκολύνοντας τον υπολογισμό των πιθανών μελλοντικών υλικών ζημιών. Από το 1980, το 92% των θυμάτων από σεισμούς έχουν καταγραφεί σε αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ το 61% των σεισμών συμβαίνει ετησίως σε αυτές τις περιοχές. Ωστόσο, ανεπτυγμένες χώρες καταγράφουν πάνω από το 60% των υλικών ζημιών λόγω των εκτεταμένων υποδομών τους. Περίπου τα δύο τρίτα όλων των κτιρίων παγκοσμίως βρίσκονται σε μόλις 15 χώρες.

Σεισμός

Περισσότερες ειδήσεις σήμερα

Κατερίνα Καινούργιου: «Μου έχουν προτείνει να κάνω πράγματα με πολλά λεφτά και έχω πει όχι»

Δήμητρα Αλεξανδράκη: «Περιμένουμε ανθρωπιστική βοήθεια. Δεν συμβαίνουν αυτά τα πράγματα»

Η 28χρονη Βαρβάρα από την Κρήτη που θέλει να κάνει τον γύρο της Ευρώπης με το βαν της

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ