Δυσοίωνη πρόβλεψη από τον Συνολάκη: Σαφείς ενδείξεις για σεισμό 8,5 Ρίχτερ στην Ελλάδα

O σεισμολόγος και καθηγητής Κώστας Συνολάκης δήλωσε πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για εκδήλωση σεισμού στην Ελλάδα της τάξεως των 8 Ρίχτερ
δυσοίωνη-πρόβλεψη-από-τον-συνολάκη-σα-196495

Ο Κώστας Συνολάκης, ο οποίος εργάζεται ως ακαδημαϊκός στον τομέα των φυσικών καταστροφών, αναφέρθηκε στο πόσο σεισμογενής είναι η χώρα μας ενώ δεν δίστασε να προβλέψει σεισμό της τάξεως των 8,5 Ρίχτερ, ο οποίος ενδέχεται να συμβεί σύμφωνα με σαφείς ενδείξεις.

Ξεκινώντας την ανάλυσή του στην ΕΡΤ ο κ. Συνολάκης αναφέρθηκε σε ιστορικά γεγονότα λέγοντας: «Αν πάτε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων θα δείτε ότι υπάρχει ένα έκθεμα που μιλάει για τον πολύ μεγάλο σεισμό που έγινε στη δυτική Κρήτη το 365 μ.χ. Και πού τον ξέρουμε αυτόν τον σεισμό; Από τις περιγραφές. Είναι τότε που εξαφανίζεται η Αλεξάνδρεια σαν παγκόσμια πόλη. Η Αλεξάνδρεια ήταν μέχρι τότε το κέντρο τουλάχιστον του Ελληνικού πολιτισμού. Εξαφανίζεται, γιατί καταστρέφεται πλήρως από ένα μεγάλο τσουνάμι, το οποίο το δημιουργεί ο σεισμός αυτός. Και μπορούμε να ξέρουμε πόσο μεγάλος ήταν ο σεισμός αυτός από την τεκτονική ανύψωση».

Συνεχίζοντας την επιστημονική του ανάλυση ο καθηγητής φυσικών καταστροφών και ακαδημαϊκός αναφέρθηκε στην Κρήτη και τη δομή της, υπογραμμίζοντας πως είναι «προϊόν» σεισμού.

«Υπάρχουν σημεία στη δυτική Κρήτη, στα Φαλάσαρνα, τα οποία είναι μια καταπληκτική παραλία, όπου υπάρχει ένα παλιό λιμάνι το οποίο έχει ανεβεί και βρίσκεται 8 μέτρα πάνω από τη θάλασσα. Πώς ανέβηκε; Επίσης, στα Σφακιά βλέπεις την παλιά ακτογραμμή που είναι δύο μέτρα, δηλαδή ανέβηκαν δύο μέτρα πάνω από την επιφάνεια. Μπορείτε να το δείτε κι εσείς, δεν χρειάζεται να είστε γεωλόγοι», ανέφερε.

Σεισμός 8,5 Ρίχτερ στην Ελλάδα: «Είναι ένδειξη και όχι πρόβλεψη»

Αναφερόμενος στην πιθανότητα να εκδηλωθεί ένας μεγάλος σεισμός στην Ελλάδα ο κ. Συνολάκης τόνισε: «τι είδους σεισμός είναι αυτός που μπορεί να κάνει αυτές τις μετατοπίσεις που τις βλέπουμε ακόμα και τώρα; Η απάντηση είναι περίπου 8,5 βαθμών» και πρόσθεσε: «Είναι ένα σενάριο στατιστικό, επειδή έχει ξαναγίνει. Είναι μια ένδειξη, δεν είναι πρόβλεψη. Το ότι έχει ξαναγίνει στο παρελθόν, αυτό είναι η ένδειξη ότι μπορεί να ξαναγίνει ένας τέτοιος μεγάλος σεισμός».

Συνολάκης: Ένα κομμάτι της Δήλου θα βυθιστεί μετά από 50 χρόνια

Αυτό που θα αντιμετωπίσουμε είναι περισσότερη ξηρασία στα νησιά του Αιγαίου και πιο ακραία καιρικά φαινόμενα, τόνισε ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών Κωνσταντίνος Συνολάκης

Δυσοίωνη εκτίμηση για το μέλλον της Δήλου πραγματοποίησε ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών Κωνσταντίνος Συνολάκης, μιλώντας στο MEGA.

Όπως τόνισε ο Κωνσταντίνος Συνολάκης, «αυτό που θα αντιμετωπίσουμε είναι περισσότερη ξηρασία στα νησιά του Αιγαίου και πιο ακραία καιρικά φαινόμενα». Πρόσθεσε ότι η Δήλος κινδυνεύει να χαθεί καθώς «το κάτω μέρος του νησιού είναι σχεδόν στην επιφάνεια της θάλασσας και με μία μικρή άνοδο της στάθμης μέσα στα επόμενα 50 χρόνια ένα κομμάτι του νησιού θα είναι κάτω από το νερό».

Αυτό συμβαίνει λόγω της υπερθέρμανσης, όπως ανέφερε ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών. Παράλληλα τόνισε πως μέσα στους επόμενους μήνες αναμένονται ακραία καιρικά φαινόμενα με μεγαλύτερη συχνότητα και ένταση.

Συνέχισε λέγοντας πως «θα βλέπουμε μπροστά μας ακραίες θερμοκρασίες, που θα γίνονται πιο ακραίες. Φοβόμαστε ότι μπαίνουμε σε μία περίοδο που αποσταθεροποιείται το κλίμα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι μία λύση για την καταπολέμηση αυτού του προβλήματος, καθώς και ο περιορισμός της υπερκατανάλωσης και της σπατάλης στα τρόφιμα.

Φόβος για εκδήλωση mega πυρκαγιών

Πρόσθεσε επίσης ότι υπάρχουν εκτιμήσεις πως σε μεγάλο μέρος της Κεντρικής Ευρώπης θα υπάρξει ερημοποίηση, ενώ υπογράμμισε πως μεγάλος είναι ο φόβος για εκδήλωση mega πυρκαγιών που καίνε πάνω από 40.000 στρέμματα.

«Πολύ φοβάμαι ότι θα φτάσουμε στο σημείο πως θα προσπαθούμε να σβήσουμε τις φωτιές, όμως αυτές θα σβήσουν όποτε θέλουν», επισήμανε και δήλωσε πως για το φετινό καλοκαίρι ότι οι θερμοκρασίες θα είναι αρκετά υψηλές.

 

Περισσότερες ειδήσεις σήμερα

Προειδοποίηση Μαρουσάκη για τον καιρό: Επιστρέφει η αφρικανική σκόνη – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

Είναι 70, δείχνει 40: Η Έλλη Στάη βγήκε έξω με κολάν και όλα τα βλέμματα ήταν πάνω της

Συγκινεί ο Νίκος Πολυδερόπουλος για τον θάνατο του αδερφού του: «Δεν υπάρχει κάτι να απαλύνει τον πόνο»

 

 

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ