Τυφώνας Ναν Μαντόλ: Σε συναγερμό η Ιαπωνία

Τις δυτικές ακτές της Ιαπωνίας, πλήττει σήμερα ο τυφώνας Ναν Μαντόλ, με πολύισχυρούς ανέμους και σφοδρές βροχοπτώσεις.
τυφώνας-ναν-μαντόλ-σε-συναγερμό-η-ιαπω-0

Τις δυτικές ακτές της Ιαπωνίας, πλήττει σήμερα ο τυφώνας Ναν Μαντόλ, με πολύισχυρούς ανέμους και σφοδρές βροχοπτώσεις.

Οι αρχές έχουν συστήσει σε εκατομμύρια ανθρώπους να απομακρυνθούν από τις περιοχές στις οποίες αναμένονται τα έντονα φαινόμενα, λόγω του κινδύνου πλημμυρών και κατολισθήσεων.

Αν και η ένταση του ισχυρού τυφώνα μειώθηκε χθες Κυριακή το βράδυ όταν έφτασε στην πόλη Καγκοσίμα, στο νότιο τμήμα του νησιού Κιουσού, ωστόσο στο πέρασμά του ξεριζώθηκαν δέντρα, έσπασαν τζάμια, ενώ λόγω των έντονων βροχοπτώσεων υπερχείλισαν ποταμοί.

Όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι NHK, ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και 50 άλλοι τραυματίστηκαν.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα, ο οποίος ήταν προγραμματισμένο να αναχωρήσει σήμερα για τη Νέα Υόρκη προκειμένου να παραστεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, θα καθυστερήσει κατά μία ημέρα το ταξίδι του για να αποτιμήσει τις ζημιές που προκάλεσε η καταιγίδα.

Αξιωματούχοι της ιαπωνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας (JΜΑ) προειδοποίησαν ότι το επίπεδο των ποταμών έχει αυξηθεί επικίνδυνα στην περιφέρεια Μιγιαζάκι, όπου σε κάποιες περιοχές έχει πέσει μέσα σε 24 ώρες περισσότερη βροχή από όση συνήθως πέφτει σε όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου.

«Σας ζητάμε να παραμείνετε σε εγρήγορση λόγω (του κινδύνου) πλημμυρών και κατολισθήσεων», δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος.

Σήμερα η σύσταση της μετεωρολογικής υπηρεσίας προς τους πολίτες να απομακρυνθούν από τις πληγείσες περιοχές αφορούσε 9,6 εκατομμύρια ανθρώπους.

Χιλιάδες τη νύχτα σε καταφύγια

Στο νησί Κιουσού χιλιάδες άνθρωποι πέρασαν τη νύκτα σε καταφύγια, ενώ άλλοι πήγαν σε πιο γερά κτίρια. Σήμερα το πρωί σχεδόν 313.000 νοικοκυριά στις επαρχίες Κιουσού και Τσογκόκου παρέμεναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, την ώρα που η καταιγίδα κατευθυνόταν προς τις δυτικές ακτές της Ιαπωνίας.

Όπως μετέδωσε το NHK, εκατοντάδες πτήσεις ακυρώθηκαν, ενώ επηρεάστηκαν και τα δρομολόγια των τραίνων στις πληγείσες περιοχές.

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ