Μπάιντεν για Ταϊβάν: Ο στρατός των ΗΠΑ θα την υπερασπιστεί σε περίπτωση κινεζικής εισβολής

Μπάιντεν για Ταϊβάν: Οι ΗΠΑ θα σταθούν στο πλευρό της Ταϊβάν σε περίπτωση που η Κίνα εισβάλει στη χώρα. θα την ενισχύσει στρατιωτικά
μπάιντεν-για-ταϊβάν-ο-στρατός-των-ηπα-θ-59394

Μπάιντεν για Ταϊβάν: Οι ΗΠΑ θα σταθούν στο πλευρό της Ταϊβάν σε περίπτωση που η Κίνα εισβάλει στη χώρα

Μπάιντεν για Ταϊβάν: Σε νέες δηλώσεις που προκαλούν την οργή του Πεκίνου προχώρησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο CBS, δήλωσε πως οι ΗΠΑ θα σταθούν στο πλευρό της Ταϊβάν, εννοώντας πως θα την ενισχύσει στρατιωτικά, σε περίπτωση που η Κίνα εισβάλει στη χώρα

Ο Αμερικανός Πρόεδρος τόνισε πως οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ θα υπερασπιστούν την Ταϊβάν σε περίπτωση εισβολής του στρατού της Κίνας στη νήσο των 23 εκατομμυρίων κατοίκων.

Ωστόσο, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου απαντώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο λίγο μετά τη μετάδοση της συνέντευξης, δήλωσε πως η πολιτική της Ουάσινγκτον όσον αφορά το ζήτημα της Ταϊβάν «δεν έχει αλλάξει».

Επιπλέον, στο πλαίσιο της συνέντευξης που παραχώρησε  στην εκπομπή 60 Minutes του τηλεοπτικού δικτύου CBS, εάν ο αμερικανικός στρατός θα υπερασπιζόταν την Ταϊβάν, ο Μπάιντεν απάντησε «ναι, εάν πράγματι γινόταν επίθεση άνευ προηγουμένου».

Ο αμερικανός πρόεδρος είπε μολαταύτα πως πρόθεσή του δεν είναι να «ενθαρρύνει» τις αρχές της νήσου να ανακηρύξουν την ανεξαρτησία της Ταϊβάν. «Αυτή είναι δική τους απόφαση», δήλωσε.

Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν τμήμα της επικράτειάς της παρά το ότι η νήσος έχει δική της κυβέρνηση μετά το τέλος του κινεζικού εμφυλίου πολέμου το 1949.

Σε επτά δεκαετίες, ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Κίνας ουδέποτε κατέλαβε στρατιωτικά τη νήσο, επισήμως τη Δημοκρατία της Κίνας, το καθεστώς που κυβερνούσε άλλοτε και την ηπειρωτική Κίνα αλλά πλέον δεν ελέγχει παρά μόνο το νησί.

Μπάιντεν για Ταϊβάν: Προκαλεί ξανά το Πεκίνο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο αμερικανός πρόεδρος προκαλεί το Πεκίνο με δηλώσεις του.  Στα τέλη του Μαΐου ο Τζο Μπάιντεν είχε πει ότι οι ΗΠΑ θα επενέβαιναν στρατιωτικά για να στηρίξουν την Ταϊβάν σε περίπτωση κινεζικής εισβολής, προκαλώντας την οργή της Κίνας.  Ανασκεύασε ωστόσο στη συνέχεια, τονίζοντας πως παραμένει προσηλωμένος στη «στρατηγική αμφισημία» της Ουάσινγκτον.

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ