ΗΠΑ: «Αγγίζει» την Κατηγορία 5 ο τυφώνας Ίαν – Πάνω από 245 χλμ/ώρα οι ταχύτητες των ανέμων

Ισχυροί άνεμοι και βροχές έπληξαν τη Φλόριντα σήμερα Τετάρτη αφού ο τυφώνας Ίαν ενισχύθηκε σε επίπεδο οριακό κάτω από την ισχυρότερη κατηγορία 5
ηπα-αγγίζει-την-κατηγορία-5-ο-τυφώνας-63548

Δύσκολη η κατάσταση που επικρατεί στη Φλόριντα των ΗΠΑ καθώς ο τυφώνας τείνει να γίνεται πολύ επικίνδυνος.

Τυφώνας Ίαν: Ενισχύθηκε σε επίπεδο 5

Ισχυροί άνεμοι και βροχές έπληξαν τη Φλόριντα σήμερα Τετάρτη αφού ο τυφώνας Ίαν ενισχύθηκε σε επίπεδο οριακό κάτω από την ισχυρότερη κατηγορία 5, απειλώντας να προκαλέσει «ολέθριες» καταστροφές στη νότια πολιτεία των ΗΠΑ.

Οι μετεωρολόγοι προειδοποίησαν για μια διαφαινόμενη καταστροφή που συμβαίνει μία φορά ανά γενιά, με απειλητικά κύματα θυέλλης, εκτεταμένες πλημμύρες και τρομακτικούς ανέμους.

Τυφώνας: «Εξαιρετικά επικίνδυνο μάτι»

Το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων (NHC) ανέφερε στην τελευταία του προειδοποίηση ότι το «εξαιρετικά επικίνδυνο μάτι του Ίαν (κινείται) προς την ξηρά» φέρνοντας διατηρούμενους ανέμους 155 μιλίων (249 χιλιομέτρων) την ώρα, μόλις 2 χλμ./ώρα την ώρα κάτω από την κατηγορία 5 – την ισχυρότερη στην κλίμακα Saffir-Simpson – με ριπές που φτάνουν τα 305 χλμ./ώρα.

Περίπου 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι έλαβαν υποχρεωτική εντολή εκκένωσης σε δώδεκα παράκτιες κομητείες της Φλόριντα, ενώ σε αρκετές άλλες συνιστάται εθελοντική εκκένωση.

«Ο Ίαν έχει ενισχυθεί σε έναν εξαιρετικά επικίνδυνο τυφώνα κατηγορίας 4», ανέφερε το NHC προειδοποιώντας για «καταστροφικά κύματα θυέλλης, ανέμους και πλημμύρες».

Καθώς αναμένεται να πέσει βροχή έως και 61 εκατοστά σε τμήματα της λεγόμενης Ηλιόλουστης Πολιτείας, και κύματα θυέλλης που μπορεί να φτάσουν τα 3,6 έως 5,5 μέτρα πάνω από το έδαφος, οι αρχές προειδοποιούσαν για συνθήκες έκτακτης ανάγκης.

«Πρόκειται για μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση», προειδοποίησε το NHC.

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ