Επιχείρηση «Χρυσή Σφαίρα»: Η επιθυμία του Καρόλου για «λιτή τελετή στέψης»

επιχείρηση-χρυσή-σφαίρα-η-επιθυμία-60252

Σύμφωνα με πηγές από το παλάτι η επιθυμία του βασιλιά Καρόλου είναι να γίνει μια λιτή τελετή στέψης

Ο Βασιλιάς Κάρολος Γ’ επιθυμεί η τελετή στέψης του να είναι «πιο λιτή» και «λιγότερο δαπανηρή», προκειμένου να αντανακλά το νέο πρόσωπο της μοναρχίας, αναφέρουν δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου επικαλούμενα πηγές απο τον κύκλο του παλατιού. Επιπλέον, ο νέος μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί η τελετή στην 70η επέτειο από τη στέψη της μητέρας του, δηλαδή στις 2 Ιουνίου του 2023.

Γιατί ο Κάρολος επιθυμεί μια λιτή τελετή στέψης και η επιχείρηση Χρυσή Σφαίρα

Ο μεγαλύτερος γιος της Βασίλισσας Ελισάβετ πέρασε τις τελευταίες 12 μέρες θρηνώντας τον θάνατο της μητέρας του, η κηδεία της οποίας πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα με την πολυτέλεια και όλες τις τελετουργίες που ορίζει το πρωτόκολλο του παλατιού. Τώρα όμως φέρεται να έχει ξεκινήσει να διαμορφώνει στο μυαλό του πότε και πώς θέλει να γίνει η δική του στέψη, η οποία σε κάθε περίπτωση θα αργήσει αρκετούς μήνες.

Η επιχείρηση «Χρυσή Σφαίρα», όπως ονομάζεται ο σχεδιασμός της στέψης του νέου βασιλιά, έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή, σύμφωνα με την Daily Mail και ο Κάρολος αναμένεται να τη χρησιμοποιήσει για να δώσει το δικό του στίγμα σε αυτήν την νέα εποχή που ξεκινά για τη μοναρχία.

Πώς θα γίνει η επιχείρηση Χρυσή Σφαίρα και η λιτή τελετή στέψης που επιθυμεί ο Κάρολος

Αν και η Ελισάβετ χρειάστηκε να περιμένει 16 μήνες για τη δική της στέψη το 1953, η τελετή για την ενθρόνιση του Καρόλου αναμένεται να λάβει χώρα πολύ πιο σύντομα. Δεν θα είναι όμως μόνο αυτή η διαφορά συγκριτικά με την εντυπωσιακή στέψη της μητέρας του, που εκτιμάται ότι είχε κοστίσει περίπου 1,57 εκατομμύρια λίρες, ποσό που αντιστοιχεί χονδρικά σε 45 εκατομμύρια λίρες σήμερα. Ο Κάρολος Γ΄ φέρεται να επιθυμεί μια πιο λιτή και σύντομη τελετή, που θα είναι λιγότερο δαπανηρή, λαμβάνοντας φυσικά υπόψη και οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα.

Όπως εξήγησε μια πηγή στη Mirror, η κατάσταση της οικονομίας της Βρετανίας θα επηρεάσει σίγουρα τον σχεδιασμό της στέψης. «Ο βασιλιάς έχει πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που βιώνουν σήμερα οι Βρετανοί και θα κάνει σαφείς τις επιθυμίες του για μια τελετή στέψης που θα παραμένει μεν πιστή στις μακρόχρονες παραδόσεις, αλλά θα αντιπροσωπεύει και τη μοναρχία στον σύγχρονο κόσμο… Εδώ και χρόνια ο Βασιλιάς τασσόταν υπερ μιας πιο εξορθολογισμένης και απλοποιημένης μοναρχίας και αυτό το πρότζεκτ θα ταιριάζει στο όραμά του. Έχει ήδη εκφράσει την επιθυμία του να συνεχίσει την παράδοση της μητέρας του και αυτό περιλαμβάνει την αναγνώριση της καθημερινής εμπειρίας των πολιτών».

Παρόλο που δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη τίποτα, μια ημερομηνία που εξετάζεται για την τελετή στέψης είναι η 70η επέτειος της στέψης της Ελισάβετ.

Πηγή από τον κύκλο του παλατιού επισήμανε στη Sun ότι «δεν υπάρχει καμία βιασύνη» για την τελετή, η οποία εξάλλου απαιτεί εκτενή σχεδιασμό: «Θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο ή τον Ιούνιο, ανάλογα με το τι συμβαίνει στον κόσμο… Πιθανώς να γίνει την επέτειο της στέψης της βασίλισσας, στις 2 Ιουνίου, αυτό είναι κάτι που φυσικά εξετάζεται. Για όσο καιρό η οικογένεια παραμένει σε επίσημο πένθος, δηλ. μέχρι την επόμενη Δευτέρα, δεν θα οριστικοποιηθεί τίποτα. Όμως όλοι γνωρίζουν ότι πρέπει να συμβεί την επόμενη χρονιά και ο Μάιος ή ο Ιούνιος είναι οι προτιμώμενοι μήνες».

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκπροσωπος του νέου μονάρχη δήλωσε στην εφημερίδα ότι «ο βασιλιάς δεν σκέφτεται προς το παρόν τη στέψη, η οποία απέχει πολύ χρονικά και συγκεντρώνεται στα καθήκοντά του κατά τη βασιλική περίοδο πένθους».

Και το σωστό αυτό είναι… χρονικά να μπορέσει ο νέος βασιλιάς να θρηνήσει για την απώλεια της βασίλισσας και μετά να γίνει η τελετή στέψης.

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ