ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ: Τραγωδία σε ποδοσφαιρικό αγώνα με 129 νεκρούς- Ποδοπατήθηκαν οπαδοί και πέθαναν από ασφυξία

ινδονησια-τραγωδία-σε-ποδοσφαιρικό-α-64894

Νέα τραγωδία είχαμε στην Ινδονησία αυτή τη φορά σε ποδοσφαιρικό αγώνα στην Ινδονησία, με τουλάχιστον 129 νεκρούς, ποδοπατήθηκαν οπαδοί και πέθαναν από ασφυξία.

Πώς ποδοπατήθηκαν οι νεκροί στην Ινδονησία στον ποδοσφαιρικό αγώνα

Τουλάχιστον 129 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια επεισοδίων σε αγώνα ποδοσφαίρου ανάμεσα στην Αρέμα και στην Περσεμπάγια, στην Ανατολική Ιάβα της Ινδονησίας και 180 τραυματίστηκαν στα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν μετά από αγώνα ποδοσφαίρου, πρωταθλήματος στην Ινδονησία.

Οι οπαδοί των ιαβανέζικων συλλόγων και μακροχρόνιων αντιπάλων Arema και Pe

rsebaya Surabaya συγκρούστηκαν μετά την ήττα της Arema με 3-2 στον αγώνα στην περιφέρεια Malang, στην Ανατολική Ιάβα της Ινδονησίας.

Πρόκειται για μία από τις χειρότερες τραγωδίες στα γήπεδα σε όλο τον κόσμο.

Τα επεισόδια ξέσπασαν όταν οπαδοί μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο και η αστυνομία επιχείρησε να τους απωθήσει κάνοντας χρήση δακρυγόνων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Reuters, όταν οι οπαδοί της ηττημένης γηπεδούχου ομάδας εισέβαλαν στο γήπεδο στην επαρχία της Ανατολικής Ιάβας, το βράδυ του Σαββάτου (01/10), για να εκφράσουν την απογοήτευσή τους, οι αστυνομικοί έριξαν δακρυγόνα σε μια προσπάθεια να ελέγξουν την κατάσταση, προκαλώντας ποδοπάτημα και περιπτώσεις ασφυξίας, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της Αστυνομίας της Ανατολικής Ιάβας, Νίκο Αφίντα.

https://www.youtube.com/watch?v=8lQ3d28wcQA

Και παιδί ανάμεσα στους νεκρούς στην Ινδονησία κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα

Βιντεοσκοπημένα πλάνα από τοπικά ειδησεογραφικά κανάλια έδειχναν οπαδούς να μπαίνουν στον αγωνιστικό χώρο του σταδίου της Μαλάνγκ μετά την ήττα της Αρέμα από την Περσεμπάγια Σουραμπάγια. Μάλιστα, στις εικόνες φαίνονται άνθρωποι να έχουν χάσει τις αισθήσεις τους να μεταφέρονται από άλλους οπαδούς.

Ο επικεφαλής ενός από τα νοσοκομεία της περιοχής δήλωσε στο Metro TV ότι ορισμένα από τα θύματα είχαν υποστεί εγκεφαλικές κακώσεις και ότι μεταξύ των νεκρών ήταν και ένα πεντάχρονο παιδί. Επισημαίνεται ότι η FIFA ορίζει στους κανονισμούς ασφαλείας της ότι οι Αρχές δεν πρέπει να φέρουν ή να χρησιμοποιούν πυροβόλα όπλα ή «αέριο ελέγχου του πλήθους». Πάντως, η Αστυνομία της Ανατολικής Ιάβας δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα σχολιασμού σχετικά με το αν γνώριζε τους κανονισμούς αυτούς.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας προσδιόρισε αργότερα τον αριθμό των νεκρών σε 129, σε ένα από τα πιο θανατηφόρα δυστυχήματα σε αθλητικά γήπεδα στον κόσμο. Διευθυντής νοσοκομείου δήλωσε στην τοπική τηλεόραση ότι ένα θύμα ήταν ηλικίας πέντε ετών.

https://www.youtube.com/watch?v=8lQ3d28wcQA&feature=emb_title

Θα διερευνηθεί το περιστατικό

Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ινδονησίας σχεδιάζει να διερευνήσει την ασφάλεια στο γήπεδο, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης δακρυγόνων, δήλωσε εκπρόσωπός της στο Reuters. Από την πλευρά του, ο υπουργός Ασφαλείας της χώρας ανέφερε σε ανάρτησή του στο Instagram ότι το γήπεδο είχε γεμίσει πέρα από τη χωρητικότητά του. Χαρακτηριστικά, ο ίδιος σημείωσε ότι είχαν εκδοθεί 42.000 εισιτήρια για ένα στάδιο που υποτίθεται ότι χωράει μόνο 38.000 άτομα.

Ο επικεφαλής του γραφείου υγείας της περιφέρειας Malang, Wiyanto Wijoyo, δήλωσε νωρίτερα ότι οι αξιωματούχοι εξακολουθούν να συγκεντρώνουν στοιχεία για τον αριθμό των τραυματιών.

Τα θύματα «πέθαναν από το χάος, τον συνωστισμό, τον ποδοπάτημα και την ασφυξία», δήλωσε ο Wiyanto, προσθέτοντας ότι οι τραυματίες παραπέμφθηκαν σε διάφορα τοπικά νοσοκομεία.

Οι συγκρούσεις φέρεται να ξεκίνησαν όταν οι χιλιάδες οπαδοί της Αρέμα έσπευσαν στον αγωνιστικό χώρο. Οι παίκτες της Persebaya το εγκατέλειψαν αμέσως, αλλά αρκετοί παίκτες της Arema που βρίσκονταν ακόμη στο γήπεδο δέχθηκαν επίσης επίθεση.

Τέλος, όπως έγινε γνωστό από τον κυβερνήτη της Ανατολικής Ιάβας, θα δοθεί οικονομική βοήθεια στους τραυματίες και στις οικογένειες των θυμάτων.

Εικόνες που καταγράφηκαν από το εσωτερικό του σταδίου κατά τη διάρκεια του επεισοδίου έδειξαν να πέφτουν τεράστιες ποσότητες δακρυγόνων και ανθρώπους να σκαρφαλώνουν πάνω από φράχτες. Άνθρωποι μετέφεραν τραυματισμένους θεατές μέσα στο χάος.

Βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχνε ανθρώπους να επιτίθενται λεκτικά στην αστυνομία, η οποία κρατούσε ασπίδες.

Η κυβέρνηση της Ινδονησίας ζήτησε συγγνώμη για την τραγωδία και υποσχέθηκε να διερευνήσει τις συνθήκες της.

«Λυπούμαστε για αυτό το περιστατικό … πρόκειται για ένα λυπηρό περιστατικό που “τραυματίζει” το ποδόσφαιρό μας την ώρα που οι οπαδοί μπορούν να παρακολουθήσουν ποδοσφαιρικούς αγώνες από κοντά στο γήπεδο», δήλωσε ο Ινδονήσιος υπουργός Αθλητισμού και Νεολαίας, Ζαϊνουντίν Αμάλι, στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Kompas.

«Θα αξιολογήσουμε διεξοδικά τη διοργάνωση του αγώνα και την παρουσία των οπαδών. Θα επιστρέψουμε στην απαγόρευση της παρουσίας των οπαδών στους αγώνες; Αυτό είναι που θα συζητήσουμε».

Διαρκές πρόβλημα στην Ινδονησία η οπαδική βία

Η οπαδική βία είναι ένα διαρκές πρόβλημα στην Ινδονησία, όπου οι βαθιές αντιπαλότητες έχουν ξανά στο παρελθόν μετατραπεί σε θανατηφόρες συγκρούσεις.

Εν μέσω της μακροχρόνιας αντιπαλότητας που υπάρχει μεταξύ της Persebaya Surabaya και της Arema FC, οι οπαδοί της Persebaya Surabaya δεν επιτράπηκε να αγοράσουν εισιτήρια για τον αγώνα λόγω φόβων για βία.

Ο Mahfud MD δήλωσε ότι οι διοργανωτές αγνόησαν τη σύσταση των αρχών να διεξαχθεί ο αγώνας το απόγευμα αντί για το βράδυ.

«Αυτό το άθλημα … συχνά προκαλεί τους οπαδούς να εκφράζουν συναισθήματα ξαφνικά», ανέφερε στο Instagram.

Το πρωτάθλημα της Ινδονησίας έχει ανασταλεί για μία εβδομάδα λόγω των επεισοδίων.

«Ανησυχούμε και λυπούμαστε βαθύτατα για αυτό το περιστατικό», δήλωσε ο Akhmad Hadian Lukita, ο προεδρικός διευθυντής της PT Liga Indonesia Baru. «Λυπούμεθα μαζί με όλους και ελπίζουμε ότι αυτό θα αποτελέσει ένα πολύτιμο μάθημα για όλους μας».

Η ποδοσφαιρική ένωση της Ινδονησίας (PSSI) δήλωσε ότι θα διερευνήσει τι συνέβη.

Τέτοιες τραγωδίες είναι μαζικές και μεγάλες… να χάνονται έτσι άδικα άνθρωποι που έχουν πάει να απολαύσουν ένα ποδοσφαιρικό αγώνα.

Τελευταία Άρθρα
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ