Σώζει ζωές: Η σημαντική ένδειξη στον πίνακα οργάνων που αγνοούμε οι περισσότεροι

Μεγάλης σημασίας για την ασφάλεια του αυτοκινήτου μας έχει το σύστημα TPMS που δείχνει την πίεση των ελαστικών
σώζει-ζωές-η-σημαντική-ένδειξη-στον-πί-61936

Μεγάλης σημασίας για την ασφάλεια του αυτοκινήτου μας έχει το σύστημα TPMS

Το TPMS είναι ένα σύστημα που έχει την ιδιότητα να επιτηρεί και να μας δείχνει την πίεση των ελαστικών στο αυτοκίνητό μας.

Σε αυτά τα επίπεδα συμβάλλει φυσικά και η ενημέρωση που λαμβάνει από τα συστήματα του αυτοκινήτου του, η οποία σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να τον γλιτώσει έγκαιρα από ένα ατύχημα ή από μία σημαντική βλάβη.

Ανάμεσα στα συστήματα των σύγχρονων αυτοκινήτων που πλέον δεν «διαφημίζονται» πολύ, αλλά είναι εξαιρετικά σημαντικά για την ασφάλειά μας και αποτελούν μέρος του στάνταρ εξοπλισμού, είναι και το σύστημα TPMS για τα ελαστικά μας.

Τι είναι το TPMS

Το εν λόγω σύστημα είναι γνωστό επίσημα ως Tyre Pressure Monitoring System (TPMS) και έχει τον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο να επιτηρεί διαρκώς την πίεση των ελαστικών. Στόχος του συστήματος είναι να ενημερώσει έγκαιρα τον οδηγό στην περίπτωση που η πίεση των ελαστικών πέσει κάτω από την ελάχιστη τιμή που θεωρείται ασφαλής από τον κατασκευαστή για την κίνηση του οχήματος.

Πώς λειτουργεί το TPMS

Το σύστημα παρακολούθησης πίεσης των ελαστικών μας χωρίζεται σε δύο κατηγορίες από πλευράς λειτουργίας. Το πιο διαδεδομένο είναι εκείνο που μετρά έμμεσα την πίεση στα ελαστικά μας και το κάνει αυτό αξιοποιώντας τους αισθητήρες του ABS. Μέσω αυτών των αισθητήρων, το TPMS μετρά και συγκρίνει τη διαφορά στην ταχύτητα περιστροφής των τροχών, η οποία πρέπει να είναι σύμφωνη με τις τιμές που έχει ορίσει ο κατασκευαστής.

Αν η πίεση σε ένα (ή περισσότερα) από τα ελαστικά είναι χαμηλότερη τότε η διάμετρός του αλλάζει σε σχέση με τα υπόλοιπα και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αλλάζει και η ταχύτητα περιστροφής του. Έτσι το σύστημα καταλαβαίνει ότι κάποιο από τα ελαστικά χρειάζεται επειγόντως την προσοχή του οδηγού.

Σύστημα ελέγχου πίεσης ελαστικών

Στην πιο εξελιγμένη μορφή του, το TPMS φέρει τους δικούς του αισθητήρες μέτρησης πίεσης σε κάθε τροχό και αυτό ο οδηγός το αντιλαμβάνεται και στον πίνακα πληροφοριών όπου λαμβάνει πληροφορίες για τη πίεση σε κάθε ελαστικό ξεχωριστά.

Και στις παραπάνω περιπτώσεις όταν η πίεση των ελαστικών είναι πολύ χαμηλή, ανάβει στον πίνακα πληροφοριών η σχετική ένδειξη, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις συνοδεύεται και από σχετικό μήνυμα. Στην πιο εξελιγμένη μορφή του με τους αισθητήρες πίεσης, το σύστημα ενημερώνει τον οδηγό ακριβώς για το ποιο είναι το ελαστικό που παρουσιάζει χαμηλή πίεση.

 Ένδειξη TPMS σημαίνει χαμηλή πίεση

Η ενεργοποίηση της ένδειξης χαμηλής πίεσης στον πίνακα οργάνων δεν σημαίνει απαραίτητα σκασμένο ελαστικό. Το σύστημα ενδέχεται να ενεργοποιήθηκε από φυσική απώλεια αέρα του ελαστικού, ειδικά στην περίπτωση που έχουμε αμελήσει να ελέγξουμε την πίεση στα ελαστικά μας για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Έτσι λοιπόν, από τη στιγμή που θα ανάψει η ένδειξη του TPMS αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να βρούμε άμεσα τον πλησιέστερο βενζινάδικο και να ελέγξουμε τα λάστιχά μας.

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ