4D υπερηχογραφήματα δείχνουν έμβρυα να χαμογελούν με τα καρότα και σχεδόν να κλαίνε με τη λαχανίδα

4d-υπερηχογραφήματα-δείχνουν-έμβρυα-να-61339

Απίστευτο κι όμως αληθινό – και με πειστήρια. Έμβρυα χαμογελούν για καρότα αλλά…κοντεύουν να κλάψουν με τη λαχανίδα και όπως όλα δείχνουν έχουν τις δικές τους διατροφικές προτιμήσεις πριν ακόμη γεννηθούν! Αυτό δείχνει μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Psychological Science και προκάλεσε έκπληξη και χαμόγελα σε όλους μας.

Η μελέτη σε 100 έμβρυα και τα αποτελέσματα

Η μελέτη εξέτασε τα υγιή έμβρυα 100 γυναικών ηλικίας μεταξύ 18 και 40 ετών, οι οποίες ήταν μεταξύ 32 και 36 εβδομάδων κύησης στη βορειοανατολική Αγγλία.

«Τα ευρήματα δείχνουν ότι τα έμβρυα κατά τους τελευταίους 3 μήνες της εγκυμοσύνης είναι αρκετά ώριμα ώστε να διακρίνουν τις διαφορετικές γεύσεις που μεταφέρονται από τη διατροφή της μητέρας», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Beyza Ustun, μεταπτυχιακή ερευνήτρια στο Εργαστήριο Εμβρυϊκής και Νεογνικής Έρευνας στο Πανεπιστήμιο Durham του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι 35 γυναίκες μπήκαν σε μια πειραματική ομάδα που κατανάλωσε μια κάψουλα οργανικής λαχανίδας (κέιλ), 35 μπήκαν σε μια ομάδα που πήρε μια κάψουλα καρότου και 30 μπήκαν σε μια ομάδα ελέγχου που δεν εκτέθηκε σε καμία από τις δύο γεύσεις.

Από τις συμμετέχουσες ζητήθηκε να μην καταναλώσουν κανένα τρόφιμο ή ποτό με γεύση μία ώρα πριν τον υπέρηχο. Οι μητέρες επίσης δεν έφαγαν ούτε ήπιαν κάτι που να περιέχει καρότο ή λάχανο την ημέρα των υπερήχων για να βεβαιωθούν ότι δεν θα επηρέαζε τα αποτελέσματα.

Ενώ η γεύση του καρότου μπορεί να περιγραφεί ως «γλυκιά» από τους ενήλικες, η λαχανίδα επιλέχθηκε επειδή μεταφέρει περισσότερη πικράδα στα βρέφη από άλλα πράσινα λαχανικά όπως το σπανάκι, το μπρόκολο ή τα σπαράγγια.

Οι 2D εικόνες δείχνουν έμβρυα να χαμογελούν με τα καρότα και σχεδόν να κλαίνε με τη λαχανίδα

Αφού περίμεναν 20 λεπτά μετά την κατανάλωση, οι γυναίκες υποβλήθηκαν σε 4D υπερηχογραφήματα, τα οποία συγκρίθηκαν με 2D εικόνες των εμβρύων.

Το τράβηγμα της γωνίας των χειλιών, που υποδηλώνει χαμόγελο ή γέλιο, ήταν σημαντικά υψηλότερο στην ομάδα του καρότου σε σύγκριση με την ομάδα της λαχανίδας και την ομάδα ελέγχου. Ενώ κινήσεις όπως η ανύψωση του άνω χείλους, η ρίψη του κάτω χείλους προς τα κάτω, το πάτημα των χειλιών και ένας συνδυασμός αυτών – που υποδηλώνει ένα πρόσωπο που κλαίει – ήταν πολύ πιο συχνές στην ομάδα της λαχανίδας σε σχέση με τις άλλες ομάδες.

«Όλοι γνωρίζουμε τη σημασία της υγιεινής διατροφής για τα παιδιά. Υπάρχουν πολλά υγιεινά λαχανικά, δυστυχώς με πικρή γεύση, που συνήθως δεν είναι ελκυστική για τα παιδιά. Ίσως θα μπορούσαμε να αλλάξουμε τις προτιμήσεις τους σε τέτοιες τροφές πριν καν γεννηθούν, κατευθύνοντας προς αυτήν την κατεύθυνση τη διατροφή της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Με λίγα λόγια η προσαρμογή της διατροφής της μητέρας μπορεί να προάγει τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες των παιδιών», δήλωσε η ερευνήτρια Beyza Ustun.

Βελτιωμένη τεχνολογία απεικόνισης

Αναμφισβήτα οι εξελίξεις στον τομέα της τεχνολογίας έχουν επιτρέψει καλύτερες εικόνες των προσώπων των εμβρύων στη μήτρα, σύμφωνα με την καθηγήτρια Nadja Reissland, επικεφαλής του Εργαστηρίου Εμβρυϊκής και Νεογνικής Έρευνας στο Πανεπιστήμιο Durham. Η Reissland, η οποία επέβλεψε την έρευνα, ανέπτυξε το σύστημα Fetal Observable Movement System (FMOS), με το οποίο κωδικοποιήθηκαν οι 4D λήψεις.

«Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται, η απεικόνιση με υπερήχους γίνεται καλύτερη και ακριβέστερη. Αυτό μας επιτρέπει να κωδικοποιούμε τις κινήσεις του προσώπου του εμβρύου καρέ-καρέ με λεπτομέρεια και με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε στο CNN.

Οι ερευνητές ξεκίνησαν τώρα μια μελέτη που, σαν συνέχεις της παρούσας, θα ελέγξουν τα ίδια μωρά μετά τη γέννησή τους για να δουν αν οι γεύσεις που βίωσαν στη μήτρα επηρεάζουν τελικά την αποδοχή διαφορετικών τροφών κατά την παιδική τους ηλικία.

Αναμένουμε τα αποτελέσματα της νέας μελέτης με μεγάλο ενδιαφέρον!

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ