Σοφία Μπεφόν: To δραματικό τέλος της ηρωίδας γιατρού του ΕΚΑΒ που έσωσε δεκάδες ανθρώπους στον σεισμό της Αθήνας

σοφία-μπεφόν-to-δραματικό-τέλος-της-ηρω-64439

Η ηρωίδα γιατρός του ΕΚΑΒ, Σοφία Μπεφόν, έσωσε δεκάδες ανθρώπινες ζωές στον σεισμό της Αθήνας  (1999) και δεν είναι λίγοι αυτοί που τη μνημονεύουν μέχρι και σήμερα για τον τεράστιο ζήλο και το μεγάλο αίσθημα ευθύνης που επέδειξε.

Σοφία Μπεφόν: Η ηρωίδα γιατρός του ΕΚΑΒ και το δραματικό τέλος

Ο Δήμος Χρυσικός θέλησε να αποτίσει φόρο τιμής στη Σοφία Μπεφόν. Η Σοφία Μπεφόν ήταν γιατρός και «έφυγε» επάνω στο καθήκον. Μάλιστα, εκείνη την ημέρα δέχθηκε να πετάξει, παρόλο που οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν οι κατάλληλες. Κι όμως, δεν κοίταξε τίποτα άλλο παρά να βοηθήσει τον συνάνθρωπό της, ο οποίος χρειαζόταν να μεταφερθεί με αεροπλάνο από την Πάτμο, λόγω ανακοπής. Ωστόσο, το αεροπλάνο της Σοφίας Μπεφόν δεν έφτασε ποτέ στον προορισμό του. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν πέντε ανθρώπινες ψυχές στα νερά του Αιγαίου. Με αφορμή αυτό το γεγονός, ο Δήμος Χρυσικός προχώρησε στην παρακάτω ανάρτηση, η οποία δημοσιοποιήθηκε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.

Όσα δήλωσε ο Δήμος Χρυσικός για τη Σοφία Μπεφόν:

«Κυριακή ήταν και τότε. Πριν από δεκαεπτά χρόνια. 14 Ιανουαρίου 2001.

Θέλω να μιλήσω για τη Σοφία.

Αν είχα τώρα ένα παιδί και με ρωτούσε για τα ιδανικά και τις αξίες της δικής μου γενιάς, τότε ναι, θα του μιλούσα για τη Σοφία Μπεφόν.

Με τη Σοφία μέναμε στην ίδια γειτονιά. Αντικριστά τα σπίτια μας. Και τώρα που ήμουν στην Αθήνα στις γιορτές. Καθόμουν στο γραφείο μου, με θέα το δρόμο. Έβλεπα το διαμέρισμά της (τώρα πια η οικογένειά της έχει φύγει από εκεί). Αλλά και τη μαρμάρινη αφιερωματική επιγραφή στον κηπάκο. ΄Ηταν τέσσερα χρόνια μεγαλύτερη από μένα. Ήταν γεννημένη το 1966. Εγώ έκανα περισσότερο παρέα, με τη μικρότερη αδελφή της.

Το 1984 η Σοφία εισήχθη στην Ιατρική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Αργότερα στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, από όπου και αποφοίτησε. Πολυδιάστατη προσωπικότητα. Εργαζόμενη στο ΕΚΑΒ. Επέλεξε να ειδικευτεί στη μάχιμη ειδικότητα της αναισθησιολογίας. Κατά τη διάρκεια της ειδίκευσής της στην αναισθησιολογία, η Σοφία επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για πολλά επιμέρους γνωστικά πεδία της ειδικότητάς της. κυρίως δε την αναισθησία και τις επιπλοκές που μπορεί να προκύπτουν στη διάρκειά της σε ειδικές κατηγορίες ασθενών. Όπως οι καρδιοπαθείς και οι ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Επίσης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον επέδειξε στο γνωστικό πεδίο της αναλγητικής αγωγής. Στη θεραπεία του πόνου, σε ειδικά ιατρεία πόνου. Στην περιοδική αναλγησία και την παρηγορητική αγωγή σε βαρέως και χρονίως πάσχοντες. Μετά την ειδίκευσή της, το γνωστικό αντικείμενο που σχεδόν “μονοπώλησε” το ενδιαφέρον της Σοφίας ήταν η επείγουσα και εντατική ιατρική. Η αντιμετώπιση του πολυτραυματία».

Σοφία Μπεφόν: Μια μάχιμη ιατρός του ΕΚΑΒ

Πολλές οι δημοσιεύσεις στο ενεργητικό της σε διάφορα ιατρικά συνέδρια. Ως γιατρός διάσωσης του ΕΚΑΒ, υπήρξε από τους πλέον μάχιμους. Στο μεγάλο σεισμό της Αθήνας στην Πάρνηθα (1999) επέδειξε απαράμιλλο ζήλο ως διασώστρια, με αίσθημα ευθύνης. Παρείχε επείγουσα ιατρική υποστήριξη στους απεγκλωβισθέντες πολυτραυματίες σεισμόπληκτους. Τόσο στην πλέον πληγείσα περιοχή της Μεταμόρφωσης Αττικής, όσο και στο εργοστάσιο της εταιρείας RICOMEX. Εκεί, υπήρξαν και τα περισσότερα θύματα του σεισμού. Ο μικρός Τζαννής, η ιστορία του οποίου είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο. Είχε να θυμάται τη γιατρίνα που του έδινε τις πρώτες βοήθειες. Του έδινε τις παυσίπονες ενέσεις, χωμένη ανάμεσα στα μπάζα.΄Ηταν η Σοφία.

Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας της ως ιπτάμενης γιατρού του ΕΚΑΒ, καταγράφηκαν στο ενεργητικό της εκατοντάδες ώρες πτήσης. Μάλιστα, με κάθε πτητικό μέσο διάσωσης, καθώς και εκατοντάδες πολύ σοβαρά περιστατικά οξέως και βαρέως πασχόντων. ΄Όλα αυτά τα διαχειρίστηκε και διεκπεραίωσε με απόλυτη επιτυχία. Χάρη τόσο στην εξαίρετη επιστημονική της κατάρτιση, όσο και στη βαθύτατη ανθρωπιά της».

Σοφία Μπεφόν: Η καταραμένη μέρα

 

«Εκείνη την καταραμένη μέρα του Γενάρη του 2001. Το ΕΚΑΒ έλαβε σήμα για τη διακομιδή ασθενούς από την Πάτμο. Το απόγευμα της 14ης Ιανουαρίου 2001, ο ασθενής Αγαπητός Βαρκάδος επιβιβάστηκε στο ελικόπτερο του ΕΚΑΒ. Μαζί με τον πιλότο Αντώνιο Μπαγκάρη, το συγκυβερνήτη Παναγιώτη Κοντοβέλλη, τη γιατρό Σοφία Μπεφόν και το νοσηλευτή Γεώργιο Λεβαντζώνη. Ξεκίνησαν κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες και με το πιθανότατο ενδεχόμενο σφοδρής καταιγίδας (δηλ. απαγορευτικές συνθήκες για πτήση) για τη μοιραία πτήση. Παράτολμη η απόφαση πραγματοποίησης της πτήσης. Όμως, οι διασώστες αψήφησαν τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Υπερέβησαν την ανθρώπινη φύση. Το μοιραίο ελικόπτερο κατέπεσε και συνετρίβη. Εν μέσω σφοδρής καταιγίδας. Κοντά στη θαλάσσια περιοχή του Σουνίου. Τα συντρίμμια του μοιραίου ελικοπτέρου εντοπίστηκαν στη νησίδα ΄Αγιος Γεώργιος. Στην περιοχή του Σουνίου. Δυστυχώς μόνο η σορός της Σοφίας αναγνωρίστηκε, με τη μέθοδο του DNA. Σχεδόν 3 μήνες μετά το τραγικό συμβάν, στις 18 Μαρτίου 2001. Το πτώμα της βρέθηκε στο ακρωτήριο Γραμβούσα των Χανίων».

Η Σοφία Μπεφόν ήταν μια αληθινή ηρωίδα

Σήμερα, το νέο κλειστό γυμναστήριο του Παλαιού Φαλήρου φέρει το όνομα της Σοφίας. Για να μην ξεχάσουν την ιστορία της οι επερχόμενες γενιές. Για να μάθουν ότι υπήρξε κάποτε μια γιατρός που με αυτοθυσία και αγάπη για τον συνάνθρωπο, έκανε τη δουλειά του γιατρού πραγματικό λειτούργημα. Για να θυμόμαστε όλοι ότι πολλοί άνθρωποι όπως ο μικρός Τζαννής δεν θα ζούσαν σήμερα αν δεν υπήρχε αυτή η ηρωίδα. Για να μη ξεχάσει ποτέ κανείς τη Σοφία Μπεφόν που δεν ξέχασε λεπτό να είναι άνθρωπος και γιατρός.

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ