Άγιος Παΐσιος: «Όταν νιώθουμε στον αγώνα μας άγχος, δεν κινούμαστε στον χώρο του Θεού»

Σε αυτό το απόσπασμα, ο Άγιος Παΐσιος μας μιλάει για το άγχος και τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να το αντιμετωπίζουμε.
άγιος-παΐσιος-όταν-νιώθουμε-στον-αγώ-182803

Οι λέξεις του Άγιου Παΐσιου αποτελούν πηγή σοφίας και πνευματικής καθοδήγησης για πολλούς πιστούς. Με την ευλάβειά του και την εμπειρία του, μας δίνει μια ειλικρινή ματιά στην ανθρώπινη ψυχή και στον πνευματικό αγώνα. Τα λόγια του γεμίζουν καρδιές με ελπίδα και δύναμη, προσφέροντας μας κατευθύνσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της ζωής.

Ο Άγιος Παΐσιος για το άγχος:

Το άγχος είναι του διαβόλου. Όταν βλέπετε άγχος, να ξέρετε ότι εκεί έχει βάλει την ουρά του το ταγκαλάκι.

Ο διάβολος δεν πηγαίνει κόντρα. Αν υπάρχει μια τάση, σπρώχνει και αυτός, για να ταλαιπωρήσει και να πλανήσει τον άνθρωπο.

Τον ευαίσθητο λ.χ. τον κάνει υπερευαίσθητο.

Όταν έχεις διάθεση να κάνεις μετάνοιες, σπρώχνει και ο διάβολος να κάνεις περισσότερες από την αντοχή σου και, αν οι δυνάμεις σου είναι περιορισμένες, δημιουργείται μια νευρικότητα, γιατί δεν τα βγάζεις πέρα, και στην συνέχεια σου δημιουργεί άγχος με ελαφρά απελπισία κατ’ αρχάς και μετά συνεχίζει…

Θυμάμαι, όταν ήμουν αρχάριος μοναχός, ένα διάστημα, μόλις έπεφτα να κοιμηθώ, μου έλεγε ο πειρασμός: «Κοιμάσαι; Σήκω! Τόσοι άνθρωποι υποφέρουν, τόσοι έχουν ανάγκη…» Σηκωνόμουν και έκανα μετάνοιες, ό,τι μπορούσα.

Μόλις έπεφτα να κοιμηθώ, άρχιζε ξανά: «Οι άλλοι υποφέρουν κι εσύ κοιμάσαι; Σήκω!» Σηκωνόμουν πάλι. Μέχρι που έφθασα να πω: «Αχ, να μου κόβονταν τα πόδια, τι καλά! Θα ήμουν τότε δικαιολογημένος, αφού δεν θα μπορούσα να κάνω μετάνοιες».

Μια Μεγάλη Σαρακοστή την έβγαλα με το ζόρι, γιατί πήγαινα να στριμώξω τον εαυτό μου περισσότερο από την αντοχή μου.

Όταν νιώθουμε στον αγώνα μας άγχος, να ξέρουμε ότι δεν κινούμαστε στον χώρο του Θεού. Ο Θεός δεν είναι τύραννος να μας πνίγει.

Με πόνο και αγάπη για τον σύγχρονο άνθρωπο, Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου, Τόμος Α

Περισσότερες ειδήσεις σήμερα

«Τσακίζει» καρδιές η Άννα Κουτσαφτίκη: «Έχασα τον πατέρα μου και μετά έμεινα έγκυος»

Viral βίντεο: Κομμωτής στο Ηράκλειο σχεδίασε το «Μυστικό Δείπνο» πάνω σε μούσι

Πολλοί την είδαν, λίγοι το κατάλαβαν: Η ανάρτηση του Φίλιππου Μιχόπουλου για την Αθηνά Οικονομάκου 2 μήνες πριν το χωρισμό

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ