Νηστίσιμη και διατροφική: Η πιο γευστική μηλόπιτα χωρίς αυγά και βούτυρο, σκέτη μούρλια

νηστίσιμη-και-διατροφική-η-πιο-γευστι-179220

Μια από τις πιο επιτυχημένες συνταγές για μηλόπιτα χωρίς αυγά και βούτυρο, αυτή η συνταγή πάει την κλασική εκδοχή της μηλόπιτας σε άλλο επίπεδο. Δοκιμάστε να την φτιάξετε και το αποτέλεσμα θα το λατρέψουν όλοι στο σπίτι.

Τα υλικά για την νηστίσιμη μηλόπιτα

Υλικά

Για τη ζύμη

250 ml Ελαιόλαδο –εγώ το μετράω στο μικρό μπουκαλάκι του εμφιαλωμένου νερού βάζω το μισό

2 πορτοκάλια το ξύσμα και το χυμό τους

200 γραμ ζάχαρη άχνη-Μπορείτε να βάλετε και κανονική ζάχαρη απλά θέλει πολύ δούλεμα να λιώσει και

προτίμησα την άχνη εγώ . Οχι μίξερ με το χέρι !

1 κουταλιά σούπας μπέικιν πάουντερ

500 γραμ αλεύρι φαρίν απ ίσως και λίγο περισσότερο να γίνει μία ζύμη σαν του κέικ ελάχιστα πιο σφιχτή

Για τη Γέμιση

5 μήλα μεγάλα τριμμένα

μισό λεμόνι τον χυμό

1 κούπα τσαγιού ζάχαρη άχνη

λίγα καρύδια κομμένα-μπορείτε να βάλετε ότι έχετε κι ότι σας αρέσει από ξηρούς καρπούς .

λίγες μαύρες σταφίδες ή ξανθές μία χούφτα έβαλα εγώ .

1 βανίλια σε σκόνη

1/2 κουταλάκι γλυκού τζίντζερ

1+1/2 κουταλιά σούπας κανέλα

Η συνταγή της νηστίσιμης μηλόπιτας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ξεκινάμε με τη ζύμη. Σε μπολ βάζουμε το λάδι με την ζάχαρη άχνη και το ξύσμα μαζί με τον χυμό και με το χέρι τα δουλεύουμε μέχρι το μείγμα να γίνει “λείο” και να ενσωματωθεί με την ζάχαρη. Αν βάλετε κανονική θέλει πολύ δούλεμα να λιώσει εντελώς η ζάχαρη -προτιμήστε την άχνη λιώνει αμέσως .

Αμέσως μετά προσθέτουμε μέσα το μπέικιν πάουντερ και το αλεύρι ανακατεύοντας πάντα με το χέρι ή με ένα κουτάλι. Το αφήνουμε στην άκρη και ετοιμάζουμε την γέμιση.

Τρίβουμε τα μήλα στο χοντρό μέρος του τρίφτη και τα στίβουμε καλά και μετά εγώ τα βάζω σε σουρωτήρι να τα ετοιμάσω για να φύγουν τα περιττά υγρά του μήλου, εσείς μπορείτε να τα βάλετε σε ένα μπολ.

Έπειτα, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε για να μην μαυρίσουν τα μήλα. Αμέσως μετά προσθέτουμε τη βανίλια, το τζίντζερ, κανέλα, ζάχαρη άχνη, σταφίδες, καρύδια και με το κουτάλι τα ανακατεύουμε.

Κατόπιν, βουτυρώνουμε μία φόρμα τσέρκι καλά ρίχνουμε και λίγο αλεύρι και το τινάζουμε καλά. Στη συνέχεια, στρώνουμε με το κουτάλι την μισή ζύμη.

Από πάνω πάλι με το κουτάλι ρίχνουμε όλη την γέμιση και την στρώνουμε ομοιόμορφα. Συνεχίζουμε και από πάνω βάζουμε κουταλιά κουταλιά την υπόλοιπη ζύμη κλείνοντας όσο καλύτερα μπορούμε το κέικ μας . -Ας μείνει και λίγο να φαίνονται τα μήλα δεν πειράζει .

Ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 170 έψησα εγώ αέρα για 50 περίπου λεπτά ανάλογα την κουζίνα μας . Θα το δούμε να πάρει το χρώμα που βλέπετε .

Το αφήνουμε να κρυώσει και το εξαφανίζουμε !!!!Πραγματικά υπέροχο κι από ζύμη και από γεύση !

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ