Προσοχή: Αυτό είναι το πιο επικίνδυνο φυτό για την υγεία σου και υπάρχει όπου κι αν κοιτάξεις γύρω σου

Δεν υπάρχει καλύτερο διακοσμητικό στο σπίτι από ένα φυτό όμως πρέπει να προσέχουμε ποιο είδος αγοράζουμε γιατί κάποια είναι τοξικά.
προσοχή-αυτό-είναι-το-πιο-επικίνδυνο-φ-195109

Υπάρχουν πολλά φυτά που μπορούν να θέσουν την υγεία μας σε κίνδυνο και μερικά από αυτά τα βάζουμε στο σπίτι μας χωρίς να ξέρουμε ότι είναι τοξικά.

Ποιο είναι, όμως, το πιο τοξικό και επικίνδυνο φυτό παγκοσμίως, που μάλιστα κατέχει και ρεκόρ Guinness;

Φυτά: Το πιο τοξικό από όλα

Έχεις ακούσει την έκφραση «Να σου κάνω τσάι κουρτουνιάς»; Πολύ γνωστή στην Κύπρο που συνήθως λένε οι νικητές των εκλογών ή οι οπαδοί τους προς τους ηττημένους και έχει τις ρίζες της στο παρελθόν. Στο τέλος του άρθρου θα βρεις την εξήγηση -αλλά πιστεύω μπορείς να καταλάβεις και λίγα πράγματα μόνη σου.

Στην Ελλάδα έχει το παρατσούκλι «τσάι της πεθεράς» και «φυτό του Μεταξά». Σε αφήνω να μαντέψεις το γιατί.

Το όνομα αυτού του φυτού, λοιπόν, είναι ρίκινος. Επιστημονικά θα το βρεις και ως Ricinus communis. Πρόκειται για δενδρώδη θάμνο που είναι αυτοφυές στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Κύπρου και της ανατολικής Αφρικής.

Από το εν λόγω φυτό παράγεται το καστορέλαιο που κάνει θαύματα στην beauty ρουτίνα σου αλλά παράλληλα έχει καταγραφεί ως το πιο δηλητηριώδες, κοινό φυτό στον κόσμο. Για τον λόγο αυτό, από το 2007, ένα ρεκόρ Guinness του ανήκει. Το φυτό είναι «από την κορυφή ως τα νύχια» τοξικό. Δεν υπάρχει, δηλαδή, κάποιο μέρος του φυτού που να μην είναι τοξικό. Τα φύλλα του, πάντως, είναι λιγότερο τοξικά αν αυτό σε ηρεμεί κάπως.

Φυτά: Η τοξική ουσία ρικίνη

Ποια είναι, όμως, η ουσία που κάνει το εν λόγω φυτό τοξικό; Ρικίνη it is. Η ρικίνη προέρχεται από τους κόκκους του ομώνυμου φυτού. Παράγεται από το 5% με 10% των κατάλοιπων του καστορέλαιου.

Η ρικίνη στους σπόρους του ρίκινου απελευθερώνεται όταν αυτοί μασηθούν. Η δηλητηριώδης, αυτή, ουσία εμποδίζει τη σύνθεση πρωτεϊνών στα κύτταρα, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη ζωή, με αποτέλεσμα η κατάποσή της να είναι άμεσα απειλητική για την ανθρώπινη ζωή. Τα συμπτώματα είναι δυνητικά θανατηφόρα σε συμπυκνωμένες ή υπερβολικές ποσότητες. Τόσο κατά την εισπνοή, την κατάποση και τη δερματική έκθεση με το φυτό. Μία δόση καθαρής ρικίνης σε σκόνη και μέγεθος όσο αυτό λίγων κόκκων αλατιού, μπορεί να επιφέρει τον θάνατο.

Αντίδοτο για το συγκεκριμένο δηλητήριο δεν υπάρχει προς το παρών. Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης είναι η όσο το δυνατόν γρηγορότερη αφαίρεσή του από τον οργανισμό. Αν το δηλητήριο εισέλθει στον οργανισμό σου, θα πρέπει να κατευθυνθείς αμέσως στο νοσοκομείο για να σου παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Οι διαθέσιμες θεραπείες δίνουν έμφαση στην ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων του δηλητηρίου.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Τραγική ανατροπή στο Ηράκλειο: 17χρονη μαθήτρια είναι τελικά η νεκρή στον ΒΟΑΚ

Η σημερινή Πανσέληνος τα αλλάζει όλα: 4 ζώδια θα έχουν την ευκαιρία της ζωής τους τις επόμενες ημέρες

Mυρμήγκια: 7 έξυπνοι τρόποι για να τα διώξετε «μια και καλή» από το σπίτι σας

TAGS:
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ