Αυτοκίνητο: Γιατί κινδυνεύει η ζωή σας αν βάλετε τα πόδια στο ταμπλό

Τα πόδια πάνω στο ταμπλό είναι μια επικίνδυνα κακή συνήθεια: Γιατί δεν πρέπει ποτέ να το κάνουμε όταν είμαστε στο αυτοκίνητο.
αυτοκίνητο-γιατί-κινδυνεύει-η-ζωή-σας-204712

Το να βάλετε τα πόδια σας στο ταμπλό του αυτοκινήτου, όταν κάθεστε στο κάθισμα του συνοδηγού, είναι κάτι πολύ επικίνδυνο για πολλούς και διάφορους λόγους. Μάλιστα, αν συμβεί κάποιο ατύχημα, όχι απλά υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού αλλά και θανάτου.

Κάθε φορά που ένας συνοδηγός βάζει τα πόδια στο ταμπλό του αυτοκινήτου σε ένδειξη χαλάρωσης, στην πραγματικότητα θέτει τον εαυτό του σε θανάσιμο κίνδυνο. Ειδικά στην Ελλάδα, το συγκεκριμένο φαινόμενο μόνο σπάνιο δεν είναι.. Άλλωστε, δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε δει αυτοκίνητα δίπλα μας, όπου ο/η συνοδηγός κάθονται αμέριμνοι με τα πόδια στο ταμπλό. Ακόμη και σε περίπτωση σύγκρουσης με λίγα χιλιόμετρα, ο κίνδυνος είναι τεράστιος, ειδικά στα αυτοκίνητα που διαθέτουν και αερόσακους συνοδηγού. Σε περίπτωση μετωπικής σύγκρουσης ο αερόσακος θα ανοίξει με τέτοια δύναμη, που τα πόδια του συνοδηγού θα τιναχτούν προς τα πίσω.

Αυτό, στην καλύτερη περίπτωση θα οδηγήσει σε πολλαπλά κατάγματα των ποδιών. Σε “λίγο” χειρότερη περίπτωση, η πίεση θα προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό στη λεκάνη ή στη σπονδυλική στήλη. Όσο αυξάνεται η ταχύτητα που κινούμαστε κατά τη διάρκεια του ατυχήματος (π.χ. αν κινούμαστε στην Εθνική Οδό), τα πράγματα θα είναι ακόμη χειρότερα. Εφόσον τα πόδια φτάσουν στο κεφάλι μας, τότε είναι πολύ πιθανός και ο θανάσιμος τραυματισμός.

Όλα τα παραπάνω σας φαντάζουν μακάβρια ή υπερβολικά; Δυστυχώς δεν είναι και το παρακάτω video από τον οργανισμό Οδικής Ασφάλειας NSW είναι διαφωτιστικό…

Αυτοκίνητο: Η συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης στην οδική ασφάλεια

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει φέρει και θα συνεχίσει να φέρνει πλήθος αλλαγών στην καθημερινότητά μας. Έχει μπει ήδη στο χώρο του αυτοκινήτου, αναλαμβάνοντας κυρίως το ρόλο της οδικής ασφάλειας. Στο μέλλον και κυρίως όταν η αυτόνομη οδήγηση βρεθεί στο ανώτερο επίπεδο, θα έχει τον πρώτο λόγο στην ασφαλή κυκλοφορία των αυτοκινήτων.

Τις προηγούμενες δύο δεκαετίες είδαμε σταδιακά τα αυτοκίνητα να συνδέονται στο διαδίκτυο, προσφέροντας ενημέρωση και διασκέδαση, ενώ συνέβαλαν καθοριστικά στην αύξηση της οδικής ασφάλειας μέσα από τα συστήματα υποβοήθησης οδηγού. Σήμερα στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, αυτό θα εξελιχθεί ακόμη περισσότερο και θα πάει σε άλλο επίπεδο.

Πλέον τα περισσότερα αυτοκίνητα είναι εξοπλισμένα με αισθητήρες και συστήματα, τα οποία διορθώνουν την οδήγηση ενός οδηγού που παρεκκλίνει από τον σωστό τρόπο οδήγησης. Αυτή η τεχνολογία θα αναπτυχτεί περαιτέρω και σε συνδυασμό με την AI, θα υπάρξει σημαντική μείωση των τροχαίων ατυχημάτων. Κλειδί σε αυτή την νέα τεχνολογία θα είναι (εκτός των υπολοίπων σημαντικών παραμέτρων) το αυτόματο φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης, το οποίο θα μπορεί να αποτρέψει ένα ατύχημα σε περίπτωση που ο οδηγός είναι αφηρημένος.

Η τεχνητή νοημοσύνη δημιουργεί ένα νέο σύστημα επικοινωνίας ανάμεσα στα αυτοκίνητα (V2V) αλλά και στις υποδομές (V2I), μέσω του οποίου θα ανταλλάσσονται χρήσιμες πληροφορίες και θα προβαίνουν αυτόματα σε διορθωτικές κινήσεις. Αυτό σημαίνει πως το όχημα θα έχει τη δυνατότητα να αποφεύγει ένα κόκκινο φανάρι, θα ρυθμίζει την σωστή ταχύτητα και θα αποτρέπει μικροσυγκρούσεις.

Κάτι που προβληματίζει σήμερα κάθε φορά που αλλάζει ένας οδηγός μία λωρίδα κατεύθυνσης είναι τα τυφλά σημεία. Αυτή η ανησυχία πολύ σύντομα θα είναι παρελθόν στο σύνολο τωνσύγχρονων αυτοκινήτων, καθώς οι κάμερες του οχήματος θα λειτουργούν ως radars και θα δημιουργούν μία ζώνη ασφαλείας μεταξύ των δύο οχημάτων.

Στα περισσότερα καινούρια αυτοκίνητα, αυτή η ενημέρωση λαμβάνεται μέσω οπτικής λυχνίας στο καθρέπτη του αυτοκινήτου.

Η τεχνητή νοημοσύνη θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην αυτόνομη οδήγηση, καθώς θα επιλέγει η ίδια τον τρόπο οδήγησης, χωρίς να δαπανά άδικα χρόνο. Αν και σήμερα υπάρχει συζήτηση και επιφυλακτικότητα για την ασφάλεια κίνησης αυτοκινήτων με συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, σύντομα η χρήση της θα συμβάλλει στην οδήγηση ώστε αυτή να γίνει ασφαλής, με τα τροχαία ατυχήματα να μειώνονται σημαντικά.

 

 

Περισσότερες ειδήσεις σήμερα

Ψυχικό: Συνελήφθη ο εκτελεστής του 54χρονου τοπογράφου – Η σχέση με την απαγωγή Παναγόπουλου και οι ληστείες

Έτσι θα γίνει ξανά σαν καινούργια: Πώς να καθαρίσετε αποτελεσματικά τη μούχλα από την κουρτίνα του ντους

Δικηγόρος Αντώνη Ρέμου: «Δεν έχει διαπράξει φοροδιαφυγή, έχει οδηγηθεί σε οικονομική ασφυξία και δημόσια διαπόμπευση»

 

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ