5 μυστικά της γιαγιάς για το νοικοκυριό που θα ήθελαν να γνωρίζουν όλες οι γυναίκες

Οι γιαγιάδες πάντα έχουν τα πιο καθαρά, γυαλιστερά σπίτια. Μυρίζουν πάντα φρεσκάδα και γενικότερα είναι όλα στην εντέλεια. Ποια είναι όμως τα μυστικά τους;
5-μυστικά-της-γιαγιάς-για-το-νοικοκυριό-64520

Οι γιαγιάδες πάντα έχουν τα πιο καθαρά, γυαλιστερά σπίτια. Μυρίζουν πάντα φρεσκάδα και γενικότερα είναι όλα στην εντέλεια. Ποια είναι όμως τα μυστικά τους;

Τι έκαναν οι γιαγιάδες και το σπίτι τους ήταν πάντα καθαρό

Η γιαγιά, ασχολιόταν με το σπίτι από λίγο σχεδόν κάθε μέρα. Δεν ήταν άνθρωπος της τελευταίας στιγμής και επίσης το σφουγγάρισμα, ήταν καθημερινή αξία για το σπίτι της.

Οι καθημερινές δουλειές της περιλάμβαναν:
 • Πάντα έστρωνε τα κρεβάτια.
 • Δεν υπήρχαν ποτέ άπλυτα πιάτα στο νεροχύτη.
 • Σκούπιζε και ξεσκόνιζε όλες τις φανερές γωνιές και μη του σπιτιού.
 • Είχε πάντα ένα τεράστιο καλάθι,για να μαζεύει οποιοδήποτε ρούχο ή παιχνίδι δεν βρισκόταν στη θέση του κι όταν έβρισκε χρόνο τα τακτοποιούσε. Με αυτόν τον τρόπο το σπίτι ήταν καθαρό και συμμαζεμένο.

Πώς να μυρίζει το σπίτι σας τέλεια σύμφωνα με τα μυστικά της γιαγιάς

 • Το πρώτο που έκανε ήταν να ανοίγει τα παράθυρα του σπιτιού από το πρωί για να αερίζονται οι χώροι και το ίδιο ακριβώς έκανε κι όταν μαγείρευε (ακόμη κι αν τουρτούριζε απ’ το κρύο).
 • Όσον αφορά τη μυρωδιά κέικ, προφανώς δεν έψηνε κάθε μέρα. Το μυστικό βρισκόταν σε ένα μπολ, στο οποίο είχε βράσει νερό με φλούδες πορτοκαλιού μαζί με γαρύφαλλα.
 • Η άλλη μυστική συνταγή βρισκόταν στον υπέροχο ελληνικό καφέ και στους κόκκους του, που τοποθετούσε σε μια μεγάλη κούπα μέσα στο ψυγείο.
 • Και φυσικά, έδινε τεράστια σημασία στα σεντόνια και τα τραπεζομάντηλα, τα οποία αέριζε καθημερινά και έπλενε τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα.

Υπάρχει πληθώρα καθαριστικών για να διαλέξουμε. Την εποχή των παλιών νοικοκυρών, σχεδόν τα πάντα, γίνονταν με την βοήθεια φυσικών προϊόντων, που οι ίδιες έφτιαχναν στην κουζίνα τους. Το τρίπτυχο μαγειρική σόδα-λεμόνια-ξίδι, αλλά και το καθένα ξεχωριστά, μας έχει σώσει από δύσκολους λεκέδες ή καμένα λίπη στο τηγάνι.

Μερικά tips:
 • Η γιαγιά μιας φίλης χρησιμοποιούσε τον στυμμένο χυμό από λεμόνια με λίγο λάδι για να καθαρίσει και να γυαλίσει τα ξύλινα έπιπλα.
 • Σε καυτό νερό έστυβε λεμόνια και έβαζε τα λευκά ρούχα που είχαν κίτρινους λεκέδες, πριν τα απλώσει στον ήλιο. Όταν τα μάζευε τα ρούχα ήταν πιο άσπρα από ποτέ!
 • Για καθαρή κουζίνα, έβραζε νερό με ξίδι και με ένα σφουγγαράκι καθάριζε τις εστίες.
 • Για τον καθαρισμό τουαλέτας, χρησιμοποιούσε μαγειρική σόδα και ξίδι.

Συμβουλές για δουλειές του σπιτιού: Τα τζάμια πρέπει να είναι πάντα καθαρά

«Ξέρεις πότε ένα σπίτι είναι καθαρό από τα τζάμια του», λέει η κ. Ελένη. Αν έχεις παιδιά, τα τζάμια είναι γεμάτα δαχτυλιές και λεκέδες, κάτι που είναι πολύ εύκολο να το παρατηρήσει κανείς. Αυτό ισχύει και για όλες τις επιφάνειες που έχουν τζάμι.

Η συμβουλή είναι μία: Εφημερίδα με λίγες σταγόνες ξιδιού! Ξεκινήστε βουτώντας τα φύλλα εφημερίδας σε μια λεκάνη με νερό και λίγες σταγόνες ξιδιού. Στην συνέχεια καθαρίστε τα τζάμια σας. Τόσο απλά!

Συμβουλές για δουλειές του σπιτιού: Προσοχή στα ασημικά

Ο μέσος όρος των σημερινών γυναικών έχει τεράστια ωστόσο σπάνια χρησιμοποιεί την «ασημένια προίκα» της. Οι παλιές νοικοκυρές έδιναν τεράστια σημασία στα ασημικά τους.

Το κόλπο σύμφωνα με μία από αυτές είναι:
 1. Βάζετε λίγη οδοντόκρεμα στο αντικείμενο και χρησιμοποιώντας μια μαλακή βούρτσα τρίβετε την συγκεκριμένη επιφάνεια.
 2. Στη συνέχεια, μόλις το ξεπλύνετε με ζεστό νερό, το στεγνώνετε αμέσως με ένα μαλακό πανί. Είναι σαν να μην έχει χρησιμοποιηθεί!

Συμβουλές για δουλειές του σπιτιού: Ό,τι χρησιμοποιείς να το καθαρίζεις αμέσως

Σε αυτό το σημείο, έρχεται στο μυαλό μας η εικόνα της κουζίνας την ώρα του μαγειρέματος. Μπολ, πιατάκια, βαζάκια και χρησιμοποιημένες κουτάλες κατακλύζουν το χώρο. Στην κουζίνα των γιαγιάδων μας, οι οποίες επίσης μαγείρευαν, δεν άφηναν ίχνος πίσω τους. Ήταν σαν να εξαφάνιζαν τα στοιχεία από τον τόπο του εγκλήματος. Η λύση είναι μία. Μόλις χρησιμοποιείτε κάτι να το πλένετε αμέσως.

Ακολουθήστε τα μυστικά των γιαγιάδων και θα βρείτε λύσεις σε ό,τι σας προβληματίζει σχετικά με την καθαριότητα του σπιτιού.

 • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
 • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ