Προβληματισμένοι οι γονείς: Η συμβουλή ειδικού για να πληρώνει ενοίκιο το ενήλικο παιδί αν μένει στο πατρικό σπίτι

προβληματισμένοι-οι-γονείς-η-συμβουλ-180020

Οι γονείς από κάποιες χώρες μόλις ενηλικιώνεται το παιδί τους, ζητάνε ενοίκιο για να συνεχίσει να παραμένει στο σπίτι.  Είναι συνηθισμένο, τα παιδιά μόλις τελειώνουν το σχολείο να συνεισφέρουν οικονομικά στο σπίτι είτε με ενοίκια είτε πληρώνοντας κάποιους λογαριασμούς. Στην Ελλάδα όμως και σε άλλες χώρες τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η οικονομική κρίση κάνει αυτό το σενάριο να μοιάζει με επιστημονικής φαντασίας ενώ συνηθίζεται οι γονείς να βοηθούν οικονομικά τα παιδιά τους ακόμα και αν έχουν εργασία.

Προβληματισμένοι οι γονείς: Η συμβουλή ενός χρηματοοικονομικού συμβούλου

Πριν λίγες μέρες η είδηση ότι οι γονείς ενός 19χρονου κοριτσιού στη Γιούτα των Η.Π.Α. του ζήτησαν ενοίκιο για να συνεχίσει να μένει μαζί τους, συζητήθηκε αρκετά στα αμερικανικά Μέσα, με τον διάσημο Αμερικανό χρηματοιοικονομικό σύμβουλο, Dave Ramsey, να παίρνει θέση και να συμβουλεύει τους γονείς να συζητούν με τα παιδιά τους για το πώς μπορούν κι εκείνα να συνεισφέρουν οικονομικά στα έξοδα του σπιτιού. Σε συνέντευξή του σε αμερικανική εκπομπή είπε πως “οι γονείς δεν χρησιμοποιούν το ενοίκιο ως ένα τρόπο για να βγάλουν λεφτά, αλλά ως ένα τρόπο για να δώσουν κίνητρο στο παιδί να φύγει από την εστία και να προχωρήσει στη ζωή του“, τονίζοντας πως η συγκεκριμένη 19χρονη είναι προετοιμασμένη για την ενήλικη ζωή, χάρη στους δύο γονείς της που την αγαπούν πολύ. “Έμεινε εκεί για λίγους μήνες και μετά πήγε στο δικό της σπίτι. Και μπόρεσε να το κάνει αυτό γιατί είχε μια καλή μαμά κι έναν μπαμπά που την καθοδήγησαν”, είπε.

Γιατί οι γονείς να ζητούν ενοίκιο από τα παιδιά

Όπως πρόσθεσε ο Ramsey “έχουμε ανθρώπους που είναι 28 χρονών και μένουν στα σπίτια των γονιών τους. Η μαμά “ελικόπτερο” τα φροντίζει όλα. Κάθονται ανάμεσα στα τρόπαιά τους και παίζουν παιχνίδια online. Είναι τρελό αν το σκεφτεί κανείς. Δεν προσφέρεις τίποτα στο παιδί σου όταν τους επιτρέπεις να έχουν μια ‘αιώρα’ στο σπίτι. Τους προσφέρεις κάτι όταν παρέχεις ένα δίχτυ ασφαλείας. Κάποιες φορές τα παιδιά, τα ενήλικα παιδιά, περνούν δύσκολα και χρειάζεται να επιστρέψουν σπίτι για λίγο. Θα φρόντιζα τα παιδιά μου σε αυτή την περίπτωση, αλλά δεν σκοπεύω να μένουν μαζί μου αορίστως, γιατί δεν θα είχαν την αξιοπρέπειά τους αν το έκαναν αυτό. Δεν θα είχαν αυτοπεποίθηση να αντιμετωπίσουν τον κόσμο”.

Όπως είπε δίνοντας μια συμβουλή στους γονείς “η δουλειά μου ως γονιός είναι να μεγαλώσω παιδιά με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνουν σωστοί ενήλικες“.

Περισσότερα από Απόψεις εδώ:

Από την πλευρά μιας ειδικού: Τι δείχνουν οι ζωγραφιές των παιδιών για την συναισθηματική τους κατάσταση

Όλοι οι γονείς πρέπει να το ξέρουν: Η συμβουλή μιας μαμάς που χάθηκε ο γιος της στη Disneyland και πως τον βρήκε ξανά

Διάσημος ψυχολόγος για τις υψηλές προσδοκίες των γονιών: “Είμαστε οι καθοδηγητές, όχι οι σχεδιαστές των παιδιών μας”

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ