Διάσημος ψυχολόγος για τις υψηλές προσδοκίες των γονιών: “Είμαστε οι καθοδηγητές, όχι οι σχεδιαστές των παιδιών μας”

διάσημος-ψυχολόγος-για-τις-υψηλές-προ-179711

Ένας διάσημος ψυχολόγος, ο Russel Barkle, μέσα από ανάρτηση του στο TikTok μιλάει για τις προσδοκίες των γονιών να “πλάσουν” τα παιδιά τους όπως θέλουν. Ο επιστήμονας ξεκαθάριζει πως αυτό είναι κάτι που δεν είναι εφικτό.

Το μήνυμα ψυχολόγου στους γονείς που έχουν υψηλές προσδοκίες

“Η φύση δεν θα το επέτρεπε ποτέ. Η εξέλιξη δεν θα το επέτρεπε. Δεν θα επέτρεπε μια νέα γενιά να επηρεάζεται τόσο πολύ από την προηγούμενη γενιά. Δεν έχει συμβεί και δεν θα συμβεί ποτέ. Ειδικά με τους ανθρώπους”.

“Κι όμως πολλοί γονείς πιστεύουν ότι εάν βάζουν κλασική μουσική στα παιδιά τους, εκείνα θα γίνουν ιδιοφυΐες. Εάν τους αγοράσουν πολλά δημιουργικά παιχνίδια, θα εξελίξουν τους νευρώνες του εγκεφάλου τους. Δεν έχεις τόση δύναμη. Φυσικά όλα αυτά τα ερεθίσματα έχουν τη σημασία τους. Ένα περιβάλλον με ερεθίσματα είναι καλύτερο από ένα ουδέτερο περιβάλλον. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι όσα πιο πολλά ερεθίσματα έχεις, τόσο καλύτερος θα γίνεις”, λέει ο ψυχολόγος.

Ο ψυχολόγος για την μοναδικότητα των χαρακτηριστικών στα παιδιά

Σύμφωνα με την επιστήμη “το παιδί σου γεννιέται με περισσότερα από 400 χαρακτηριστικά που θα βγουν στην επιφάνεια όσο μεγαλώνει και κανένα από αυτά δεν έχει να κάνει με τους γονείς. Το παιδί δεν είναι ένας ‘άγραφος πίνακας’. Το παιδί είναι ένα γενετικό μωσαικό των οικογενειών των γονιών του, ένας μοναδικός συνδυασμός των χαρακτηριστικών που έχει η οικογένειά του”.

Η δουλειά μας ως γονείς δεν είναι να “πλάσουμε” το παιδί σύμφωνα με τις προσδοκίες μας. Η δουλειά μας είναι να είμαστε καθοδηγητές, επιτηρητές, προστάτες, προμηθευτές, φροντιστές. Ως γονείς έχουμε την ευκαιρία να είμαστε καθοδηγητές ενώ το παιδί μας ενηλικιώνεται και σύμφωνα με τους ειδικούς για να το καταφέρουμε αυτό πρέπει να 1. προσφέρουμε ασφάλεια, 2.να παρέχουμε ένα σωστό περιβάλλον, 3. να περνάμε ποιοτικό χρόνο με το παιδί, 4.να δίνουμε ερεθίσματα, 5.να φροντίζουμε να τρέφεται σωστά, 6. να θέτουμε όρια και μια σταθερότητα, 7. να φροντίζουμε τους εαυτούς μας.

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ