Η λύση για τους γονείς: Αποφεύγουμε το “γιατί” αν το παιδί ξεσπάει κάθε φορά που ακούει το “όχι”

η-λύση-για-τους-γονείς-αποφεύγουμε-το-181688

Πόσοι γονείς έχουν ακούσει το παιδί τους να κλαίει ή να ξεσπάει με θυμό αφού τους είπαν όχι σε μια βόλτα στην παιδική χαρά; Ειδικά τα παιδιά μικρών ηλικιών δεν έχουν μάθει να διαχειρίζονται ακόμα τα “όχι” εύκολα και είναι ο ρόλος των γονιών στο να τα βοηθήσουν να ελέγχουν τα συναισθήματα τους.

Η λύση για τους γονείς: Πως να καταλάβει το παιδί το “όχι”

Ως γονείς βρισκόμαστε συνέχεια σε καταστάσεις που πρέπει να πούμε “όχι” στα παιδιά μας με αποτέλεσμα να διαφωνούμε μαζί τους με λογικά επιχειρήματα και σχεδόν πάντα… να αποτυχαίνουμε. Ο λόγος είναι πολύ απλός: Εμείς θέτουμε λογικά επιχειρήματα (όπως π.χ. βρέχει και δεν θα βγούμε έξω για βόλτα) κι εκείνα βρίσκονται σε μια έντονη συναισθηματική κατάσταση στην οποία δεν θέλουν να ακούσουν την λογική μας αλλά χρειάζονται ενσυναίσθηση.

Τι να πεις σε ένα παιδί που ξεσπάει όταν ακούει “όχι”

Όταν το παιδί είναι εκνευρισμένο ή απογοητευμένο επειδή δεν έγινε αυτό που ήθελε, η λογική δεν βοηθά. Αυτό που χρειάζεται για να ηρεμήσει είναι να νιώσει ότι κάποιος τον καταλαβαίνει και ακούει!

Η λύση για τους γονείς: Η σημασία της συναισθηματικής στήριξης

Αποφεύγοντας την λογική εκείνη τη στιγμή, αποφεύγουμε και το ξέσπασμα. Δημιουργούμε άμεσα μια σύνδεση με το παιδί που νιώθει ασφάλεια και δεν χρειάζεται να μας δείξει με έντονο τρόπο πόσο πολύ εκνευρισμένο είναι.

Για αυτό, κάθε φορά που λέμε “όχι” καλό είναι να αποφεύγουμε το “γιατί” αλλά να δίνουμε απευθείας μια συναισθηματική στήριξη: “Όχι δεν θα παμε στην παιδική χαρά, ξέρω ότι το θέλεις, αλλά δεν γίνεται τώρα. Το ξέρω ότι σου είναι δύσκολο κι έχεις απογοητευθεί”.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ: «Η παιδεία μας έχει αποτύχει γιατί όλοι μιλάνε στα παιδιά για επιτυχία και κανείς για ευτυχία»

Το παραδοσιακό “μωσαϊκό”: Κλασικός κορμός σοκολάτας χωρίς αυγά και έτοιμος στο πι και φι

Για ήρεμες διακοπές στην Ερατεινή: Ένας εναλλακτικός προορισμός στον Κορινθιακό Κόλπο με πανέμορφη παραλία και γραφικά ουζερί

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ