Καιρός – Προσοχή: «Κόκκινος συναγερμός» σε αυτές τις 13 περιοχές για θερμοπληξία τις επόμενες ώρες

Καιρός: Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες που θα επηρεάσουν τη χώρα μας από βδομάδα, αποτελούν σημαντική απειλή για την ανθρώπινη υγεία
καιρός-προσοχή-κόκκινος-συναγερμό-205712

Καιρός: Καύσωνας πλήττει τη χώρα με σοβαρό κίνδυνο θερμοπληξίας. Το σύστημα HEAT-ALARM προειδοποιεί για αυξημένη επικινδυνότητα θερμικής επιβάρυνσης σε βόρεια, κεντρικά και δυτικά τμήματα της χώρας, με έμφαση σε περιοχές όπως:

– Καβάλα

– Χαλκιδική

– Ηλεία

– Μεσσηνία

Η κατάσταση αναμένεται να παραμείνει επικίνδυνη έως και την Παρασκευή 12 Ιουλίου.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται

– Ηλικιωμένοι, ιδίως γυναίκες

– Όσοι εργάζονται σε εξωτερικό περιβάλλον

Συνιστώνται

– Αποφυγή εξωτερικών δραστηριοτήτων 10:00-16:00

– Κατανάλωση άφθονου νερού

– Ελαφριά ρούχα

– Προστασία από τον ήλιο

Αναλυτικά όπως αναφέρει το meteo:

«Πολύ υψηλές θερμοκρασίες, όπως αυτές που επηρεάζουν τη χώρα μας από τις αρχές της εβδομάδας, αποτελούν σημαντική απειλή για την ανθρώπινη υγεία λόγω της θερμής επιβάρυνσης που προκαλείται στον ανθρώπινο οργανισμό. Ο βαθμός και η επικινδυνότητα αυτής της επιβάρυνσης εξαρτάται, πέρα από την θερμοκρασία, από την υγρασία, τον άνεμο, και την ακτινοβολία περιβάλλοντος, αλλά και από προσωπικές παραμέτρους (φύλο, ηλικία, βάρος, ύψος, επίπεδο ένδυσης και σωματικής δραστηριότητας).

Λαμβάνοντας υπόψη όλους τους σχετικούς παράγοντες, το βιομετεωρολογικό σύστημα προειδοποίησης HEAT-ALARM εκδίδει προειδοποιήσεις σε κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας για ημέρες κατά τις οποίες η θερμή επιβάρυνση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες διαθέσιμες εκτιμήσεις του συστήματος HEAT-ALARM, αυξημένη επικινδυνότητα λόγω θερμής επιβάρυνσης αναμένεται την Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024 σε βόρεια, κεντρικά και δυτικά τμήματα της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας, όπως και σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Συναγερμός για θερμοπληξία σε 13 περιοχές τις επόμενες ώρες!

Όπως φαίνεται στον επόμενο χάρτη, οι περιφερειακές ενότητες που αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο, φτάνοντας έως και το ακραίο επίπεδο επικινδυνότητας, περιλαμβάνουν:

την Καβάλα,

την Χαλκιδική,

το Κιλκίς,

την Πέλλα,

την Ημαθία,

την Πιερία,

την Θεσπρωτία,

την Κέρκυρα,

την Ηλεία,

την Μεσσηνία,

την Σάμο,

την Ικαρία και

την Κάλυμνο.

Επιμονή των πολύ θερμών για την εποχή καιρικών συνθηκών, τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και της νύχτας, αναμένεται την Πέμπτη 11 και την Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024, με αποτέλεσμα τη διατήρηση της επικινδυνότητας λόγω θερμής επιβάρυνσης σε πολύ υψηλό έως και ακραίο επίπεδο στη νησιωτική και παράκτια Δυτική Ελλάδα, στο Ανατολικό Αιγαίο και στην βόρεια και κεντρική ηπειρωτική χώρα.

Σημειώνεται ότι η επικράτηση ισχυρών ανέμων βόρειας διεύθυνσης πάνω από το Αιγαίο και τα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα της χώρας αναμένεται να συμβάλει στη διατήρηση της επικινδυνότητας λόγω θερμής επιβάρυνσης σε χαμηλά σχετικά επίπεδα (μέτριο έως υψηλό) καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου 10-12 Ιουλίου 2024 σε αυτές τις περιοχές, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η Ανατολική Αττική, οι Κυκλάδες και η Κρήτη.

Τέλος, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι στις επιβαρυμένες βιομετεωρολογικά περιοχές, η επικινδυνότητα είναι ακόμα υψηλότερη για ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας (65+), και ιδιαίτερα γυναίκες ηλικιωμένες, και για ανθρώπους που εργάζονται σε εξωτερικό περιβάλλον.

Η εφαρμογή μέτρων προστασίας (π.χ. αποφυγή εξωτερικών δραστηριοτήτων μεταξύ 10:00 και 16:00) ιδιαίτερα για αυτές τις πληθυσμιακές ομάδες κρίνεται απολύτως απαραίτητη για την προστασία της ανθρώπινης υγείας. Περισσότερες σχετικές πληροφορίες παρέχονται στην επόμενη εικόνα.

Meteo: Προγνώσεις Ελλάδος ανά 3ωρο

Καιρός

Ελάχιστες θερμοκρασίες ημέρας 11/07/2024

Καιρός

Επικινδυνότητα εκδήλωσης & εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών – Ισχύει για 12/07/2024

Καιρός

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ για Παρασκευή 12/7 από το Meteo

Λίγες νεφώσεις πυκνότερες τις θερμές ώρες της ημέρας στα ηπειρωτικά. Διατήρηση των υψηλών θερμοκρασιών με κατά τόπους συνθήκες καύσωνα. Άνεμοι βορειοδυτικών διευθύνσεων με εντάσεις έως 6 μποφόρ τοπικά στο Αιγαίο.

Πιο αναλυτικά, την Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024 αναμένονται λίγες νεφώσεις, οι οποίες τις θερμές ώρες της ημέρας τοπικά θα αυξηθούν. Αυξημένη θα είναι η θερμική επιβάρυνση σε πολλές περιοχές της χώρας, με έμφαση στα αστικά κέντρα.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 18-36 βαθμούς, στην υπόλοιπη βόρεια Ελλάδα από 20 έως 37-39 και ενδεχομένως τοπικά 40 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 20-38-40 και τοπικά 41, στην Ήπειρο από 22 έως 37-38 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τμήματα από 25 έως 37-39 βαθμούς και τοπικά 40-41 βαθμούς, στα Επτάνησα από 23 έως 36-38 βαθμούς, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 24 έως 36-38, στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 24 έως 33-35 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν, στο Αιγαίο βόρειοι βορειοδυτικοί με εντάσεις 4-5 μποφόρ και τοπικά 6 μποφόρ και στο Ιόνιο βορειοδυτικοί με εντάσεις 4-5 μποφόρ.

Στην Αττική περιμένουμε ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 29 έως 38-39 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε λίγες νεφώσεις κατά τις θερμές ώρες της ημέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες κυρίως διευθύνσεις με εντάσεις 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 28-36 βαθμούς.

Περισσότερες ειδήσεις σήμερα

Καιρός – Τσατραφύλλιας: «Μαραθώνιος ζέστης μέχρι τουλάχιστον 25 Ιουλίου»

«Καμπανάκι» από Τσατραφύλλια για αυτό που έρχεται – «Οπλιστείτε με υπομονή»

Καιρός: Απανωτά 39αρια μέχρι τις 15 Ιουλίου – Η πρόγνωση του Σάκη Αρναούτογλου

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ