«Συναγερμός» για τον καιρό: Έρχεται δύσκολο σαββατοκύριακο – Αυτές οι περιοχές είναι στο «κόκκινο»

Καιρός: Τι προμηνύεται για τις επόμενες ημέρες σύμφωνα με το Meteo, αλλά και τον μετεωρολόγο Παναγιώτη Γιαννόπουλο
συναγερμός-για-τον-καιρό-έρχεται-δύ-202982

Ο καιρός το Σαββατοκύριακο, επιφυλάσσει εκπλήξεις. Από την μια, θα έχουμε πτώση της θερμοκρασίας, αλλά οι θυελλώδεις άνεμοι, που θα πνέουν, θέτουν σε απόλυτο συναγερμό, αρκετές περιοχές της χώρας, ανάμεσά τους και την Αττική.

Καιρός – Meteo: Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι και επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών στα ανατολικά το Σαββατοκύριακο

Σημαντική ενίσχυση των βόρειων ανέμων θα παρατηρηθεί στο Αιγαίο και τα ανατολικά ηπειρωτικά αυτό το Σαββατοκύριακο, επιδεινώνοντας τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες, κυρίως αύριο Σάββατο.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr, οι ριπές των ανέμων στην Ανατολική Στερεά και την Εύβοια κατά τις μεσημεριανές ώρες του Σαββάτου θα φτάσουν τοπικά τα 90 km/h, ενώ στη Νότια Εύβοια και σε περιοχές με έντονη τοπογραφία τα 100 km/h. Οι θυελλώδεις άνεμοι θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού αυτό το Σαββατοκύριακο, στοιχείο που είναι επικίνδυνο για την εκδήλωση πυρκαγιάς, κυρίως το Σάββατο.

Χάρτης. Οι εκτιμώμενες μέγιστες ριπές των ανέμων (πορτοκαλί αποχρώσεις) και οι διευθύνσεις τους (μαύρα βελάκια) για τις μεσημεριανές ώρες του Σαββάτου 29/06, όπως υπολογίζεται από το υψηλής ανάλυσης αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr.

Κίνδυνος Πυρκαγιάς

Λόγω της ενίσχυσης των ανέμων, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες θα επιδεινωθούν σημαντικά στα ανατολικά τμήματα της χώρας. Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για αύριο Σάββατο 29 Ιουνίου 2024, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

– Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)

– Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Αρκαδίας, ΠΕ Λακωνίας)

– Κρήτης

– Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

– Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)

– Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φωκίδας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Εύβοιας)

Μέτρα προστασίας και επιφυλακή

Εξαιτίας του αυξημένου κινδύνου, τίθεται σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Πυροσβεστικού Σώματος. Θα πραγματοποιηθούν περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις. Το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των ανωτέρω Περιφερειακών Ενοτήτων τίθεται σε μερική επιφυλακή για να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις.

Επιπλέον, τίθεται σε εφαρμογή το Σχέδιο Δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, το οποίο περιλαμβάνει την προληπτική απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και την παραμονή εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και άλλες ευπαθείς περιοχές.

Έκκληση προς τους πολίτες

Καλούνται οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν δραστηριότητες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πυρκαγιά. Συνιστάται να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος στο Facebook και στο Twitter. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Παρακαλούμε όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και, σε περίπτωση πυρκαγιάς, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Η πρόβλεψη για το Σαββατοκύριακο

Σάββατο 29-06-2024

Το Σάββατο είναι η πιο δροσερή ημέρα σε σχέση με τις προηγούμενες, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ, Παναγιώτη Γιαννόπουλο. Θα είναι η πρώτη ημέρα μετά από σχεδόν 20 ημέρες όπου το θερμόμετρο δεν θα ξεπεράσει στην Αθήνα τους 34 βαθμούς. Το κύριο γνώρισμα της θα είναι οι τοπικά θυελλώδεις άνεμοι στο Αιγαίο και τα «γεμάτα» 8 μποφόρ. Κυρίως το Σάββατο ο κίνδυνος εξάπλωσης μιας πυρκαγιάς είναι μεγάλος.

Γενικά αίθριος καιρός, με τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, και πιθανότητα για τοπικούς όμβρους στα βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις: στα δυτικά 4-5. Στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ, στα ανατολικά 5-7 και στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα φτάσει στα βόρεια τους 34-36 βαθμούς, στα δυτικά τους 36-37 και κατά τόπους τους 38 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 33-36 και στην ανατολική νησιωτική χώρα τους 29-32 και κατά τόπους τους 33-34 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός με τον Παναγιώτη Γιαννόπουλο: Καταιγίδες κυρίως στη Μακεδονία – Θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο το Σάββατο

Και σήμερα κυρίως στη Μακεδονία (κεντρική και ανατολική) θα εκδηλωθούν τοπικές καταιγίδες κυρίως το μεσημέρι απόγευμα σύμφωνα με το μετεωρολόγο της ΕΡΤ Παναγιώτη Γιαννόπουλο. Πιθανόν ακόμα και στα ορεινά της Θεσσαλίας. Το θερμόμετρο στα ηπειρωτικά στους 33 με 35 βαθμούς. Οι βοριάδες θα ενισχυθούν πρώτα στο Ιόνιο από το μεσημέρι στα 7 μποφόρ και από το απόγευμα-βράδυ και στο Αιγαίο.

Κυριακή 30-06-2024

Με αίθριο καιρό η Κυριακή και η Δευτέρα και μικρή άνοδο της θερμοκρασίας κυρίως στα δυτικά. Το μελτέμι δεν θα έχει την ένταση του Σαββάτου, όμως τουλάχιστον ως το μεσημέρι στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο θα φτάνει τα 7 με 8 μποφόρ. Η Τρίτη θα είναι η πιο ζεστή ημέρα της νέας εβδομάδας, στην Αθήνα ενδεικτικά στους 37-38 βαθμούς.

Γενικά αίθριος καιρός σε όλη τη χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά αρχικά από ανατολικές-βορειοανατολικές διευθύνσεις 3-4. Στο Ιόνιο από βόρειες διευθύνσεις με την ίδια ένταση, στρεφόμενοι βαθμιαία σε δυτικούς-βορειοδυτικούς, φτάνοντας τοπικά τα 5 μποφόρ. Στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5-7 και πρόσκαιρα στα κεντρικά και νότια 8 μποφόρ, με εξασθένηση από το απόγευμα. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Καιρός – Θα είναι το πιο θερμό καλοκαίρι;

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το φετινό καλοκαίρι ενδέχεται να είναι το θερμότερο όλων των εποχών. Με ακραίες καιρικές συνθήκες να επικρατούν. Αναλύουν τους παράγοντες που επηρεάζουν το ευμετάβλητο των καιρικών συνθηκών. Υυπογραμμίζουν ότι η Ευρώπη θερμαίνεται ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Περισσότερες ειδήσεις σήμερα

Καιρός: Εφιαλτική πρόβλεψη από τους ειδικούς για το καλοκαίρι – Που θα «λιώσουμε» με 50άρια

Καιρός – Μαρουσάκης: Επικίνδυνη μεταβολή τις επόμενες μέρες με καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας

Ραγδαία αλλαγή του καιρού: Τα μελτέμια θα ρίξουν τη θερμοκρασία – Οι 16 περιοχές που είναι στο «κόκκινο»

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ