Το έχουν όλοι στην κουζίνα: Το αρωματικό βότανο σύμμαχος στην μείωση της χοληστερόλης, του άγχους και της πίεσης

το-έχουν-όλοι-στην-κουζίνα-το-αρωματικ-177434

Χάρη στην πλούσια βλάστηση της ελληνικής φύσης, μέσα στο ντουλάπι της κουζίνας μας έχουμε ένα μικρό φυσικό φαρμακείο, αρκεί να έχουμε τα κατάλληλα βότανα. Ένα από αυτά τα βότανα είναι γνωστό για την θεραπευτική του δράση από την αρχαιότητα ενώ το χαρακτηριστικό του άρωμα χρησιμοποιείται όχι μόνο στην μαγειρική αλλά και στην φαρμακευτική.

Ο λόγος για τον κόλιανδρο ή κορίανδρο (Coriandrum sativum L) που ανήκει στην οικογένεια Apiaceae και είναι τόσο μυρωδικό όσο και μπαχαρικό. Παραδοσιακά θεωρείται προστάτης του πεπτικού συστήματος.

H ισχυρή αντιμικροβιακή δράση του κόριανδρου, όπως και πολλών ακόμη μπαχαρικών μάλιστα έχει μετρηθεί. Οι βιολόγοι του Πανεπιστήμιου Cornell έκαναν μια ενδιαφέρουσα κατάταξη των μπαχαρικών με βάση την αντιμικροβιακή τους δράση. Η κατάταξη περιελάμβανε (ξεκινώντας από τα πιο δυνατά αντιμικροβιακά): το μπαχάρι, την κανέλα, το κύμινο, τους σπόρους σιναπιού, τον κορίανδρο, το μοσχοκάρυδο, το κάρδαμο και το πιπέρι (άσπρο και μαύρο).

Όσα δεν γνωρίζατε για τον κόλιανδρο

Η ιδιαίτερη γεύση, η βαριά μυρωδιά και τα οφέλη για την υγεία του κόριανδρου οφείλονται στο πλήθος των χημικών ενώσεων που περιέχει. Επίσης περιέχει βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, Β9, C, E, K, β-καροτένιο, λουτεΐνη ζεαξανθίνη, κοριανδρόλη, λιπαρές ουσίες, πρωτεΐνες, κουμαρίνες, γλυκοζίτες φλαβονοειδών, ταννίνες, χλωρογενικό και καφεϊκό οξύ και αλδεΰδη.

Τα φύλλα του είναι πλούσια σε φλαβονοειδή με αντιοξειδωτική δράση, όπως η κερκετίνη, η καμπεφερόλη, η ραμνετίνη και η επιγενίνη.

Ο κόριανδρος μαζί με την ρίγανη (καρβακρόλη), το δενδρολίβανο, τον κουρκουμά, τη δάφνη, το βασιλικό και το σκόρδο ανήκει στα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά που δρουν κατά μικροοργανισμών γεγονός που τα καθιστά φυσικά συντηρητικά τροφίμων. Μάλιστα μελέτες του βοτάνου έχουν δείξει ότι περιέχει αντιοξειδωτικά τα οποία μπορούν να καθυστερήσουν ή να αποτρέψουν την αλλοίωση των τροφων αν καρυκευτούν μ’ αυτό το μπαχαρικό.

Τα πολλαπλά οφέλη του κόλιανδρου

Στη λαϊκή ιατρική ο κορίανδρος έχει χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση του άγχους και της αϋπνίας, ενώ εργαστηριακά πειράματα επιβεβαιώνουν την αγχολυτική του ιδιότητα.

Οι σπόροι κορίανδρου χρησιμοποιούνται ως διουρητικό και ως χωνευτικό, ενώ θεωρείται ότι έχουν και αποχρεμπτικές και ηρεμιστικές ιδιότητες. Επίσης αναφέρεται ότι μειώνει τα επιπέδα της ολικής χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων καθώς και της πίεσης.

Στην αγορά μπορείτε να τον βρείτε σε σπόρους και σε σκόνη, ενώ ο φρέσκος κόριανδρος σε ματσάκια είναι κάπως πιο δυσεύρετος.

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ