Πεντανόστιμο, ζουμερό και διατροφικός θησαυρός: Το βυσσινί φρούτο που προστατεύει καρδιά και οστά και ρίχνει το σάκχαρο

πεντανόστιμο-ζουμερό-και-διατροφικό-177405

Ένα πεντανόστιμο, ζουμερό και καλοκαιρινό φρούτο μπορεί να είναι ο καλύτερος σύμμαχος στην θωράκιση της καρδιαγγειακής και οστικής υγείας. Δεν είναι από τα πιο διάσημα φρούτα του καλοκαιριού όμως στην νοστιμιά συναγωνίζεται το καρπούζι και τα σταφύλια ενώ τα οφέλη που κρύβει για την υγεία είναι πολλά.

Ο λόγος για την γλυκιά βυσσινί βανίλια με τα πολλά θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην καλή λειτουργία του οργανισμού σας.

Η βανίλια είναι πολύ θρεπτική, περιέχοντας φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, πολλές βιταμίνες και μέταλλα και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου πολλών χρόνιων ασθενειών. Μεταξύ άλλων, τα συστατικά της βανίλιας συμβάλλουν στον έλεγχο της παχυσαρκίας, του διαβήτη και των καρδιαγγειακών παθήσεων, ενώ βοηθούν επίσης στη μείωση της δυσκοιλιότητας και προστατεύουν από την οστεοπόρωση.

 

Τα πιο σημαντικά οφέλη της βανίλιας

1. Περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά

Οι βανίλιες φιλοξενούν μια εξαιρετική ποικιλία θρεπτικών συστατικών. Ειδικότερα, περιέχουν περισσότερες από 15 διαφορετικές βιταμίνες και μέταλλα, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Μερικά από τα βασικά τους συστατικά είναι οι βιταμίνες Α, C και K, το κάλιο, αλλά και μικρές ποσότητες βιταμίνης Β, φωσφόρου και μαγνησίου.

2. Βοηθούν στη μείωση του σακχάρου στο αίμα

Αυτό το φρούτο διαθέτει ιδιότητες που συμβάλλουν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Παρά το γεγονός ότι περιέχουν αρκετούς υδατάνθρακες, οι οποίοι, αφού καταναλωθούν, αυξάνουν σταδιακά το σάκχαρο στο αίμα, η βανίλια δε φαίνεται να προκαλεί σημαντική αύξηση σακχάρου. Το παράδοξο αυτό φαινόμενο οφείλεται στο γεγονός ότι η βανίλια αυξάνει τα επίπεδα αδιπονεκτίνης, μιας ορμόνης που ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ταυτόχρονα, οι φυτικές ίνες που περιέχει επιβραδύνουν τον ρυθμό με τον οποίο το σώμα απορροφά τους υδατάνθρακες. Επιστημονικές μελέτες έχουν συσχετίσει, επιπλέον, την κατανάλωση βανίλιας με μειωμένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Τα υπόλοιπα οφέλη της βανίλιας για τον οργανισμό

3. Προάγουν την υγεία των οστών

Επιπροσθέτως, οι βανίλιες αποδεικνύονται ευεργετικές και για τη βελτίωση της υγείας των οστών.

Ορισμένες μελέτες συνδέουν την κατανάλωση αυτού του φρούτου με μειωμένο κίνδυνο παθήσεων των οστών, όπως η οστεοπόρωση και η οστεοπενία (χαμηλή οστική πυκνότητα). Παράλληλα, έχει διαπιστωθεί ότι δεν αποτρέπουν απλώς την απώλεια οστικής μάζας, αλλά έχουν και τη δυνατότητα να αντιστρέψουν την οστική απώλεια που έχει ήδη παρουσιαστεί. Αυτή η ευεργετική επίδραση πιστεύεται ότι οφείλεται στα αντιοξειδωτικά που περιέχουν οι βανίλιες και είναι ικανά να μειώνουν τη φλεγμονή στον οργανισμό.

Επιπλέον, η διαθέσιμη έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση βανίλιας αυξάνει τα επίπεδα ορισμένων ορμονών, που εμπλέκονται στον σχηματισμό των οστών, ενώ ορισμένα από τα συστατικά του φρούτου, όπως η βιταμίνη Κ, το φώσφορο, το μαγνήσιο και το κάλιο έχουν προστατευτικές ιδιότητες για τα οστά.

4. Ωφελούν την υγεία της καρδιάς

Τέλος, η τακτική κατανάλωση του φρούτου μπορεί να συντελέσει στη θωράκιση της καρδιαγγειακής υγείας. Ειδικότερα, οι βανίλιες έχουν μελετηθεί για τη δυνατότητά τους να μειώνουν την υψηλή αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης, δύο παράγοντες που αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Σε μια σχετική μελέτη, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν καθημερινά βανίλιες ή χυμό από το φρούτο πέτυχαν σημαντική μείωση στα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, ολικής χοληστερόλης και «κακής» LDL χοληστερόλης. Αυτή η προστατευτική επίδραση ενδέχεται να οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, κάλιο και αντιοξειδωτικά.

Με τόσα σημαντικά πλεονεκτήματα, εσείς ακόμη να τρέξετε στο πλησιέστερο σουπερμάρκετ;

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ