Πώς θα διώξετε τα μυρμήγκια από το σπίτι σας με φυσικό τρόπο

Αν και υπάρχουν διάφορες μέθοδοι για να διώξετε τα μυρμήγκια από την κουζίνα σας, η πρόληψη είναι το κλειδί για να μην επιστρέφουν.
πώς-θα-διώξετε-τα-μυρμήγκια-από-το-σπίτ-198112

Αν και υπάρχουν διάφορες μέθοδοι για να διώξετε τα μυρμήγκια από την κουζίνα σας, η πρόληψη είναι το κλειδί για να μην επιστρέψουν. Ο τακτικός καθαρισμός και η αντιμετώπιση τυχόν διαρροών θα στερήσουν από τα μυρμήγκια τροφή και νερό, ενώ η στοχευμένη χρήση δολώματος και φυτοφαρμάκου μπορεί να τα εξαλείψει οριστικά. Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία απεντόμωσης για να λάβετε εξατομικευμένες συμβουλές και να αποφύγετε την υπερβολική χρήση χημικών ουσιών.

Πώς να απαλλαγείτε από τα μυρμήγκια στην κουζίνα

Οι κουζίνες είναι ελκυστικές για τα μυρμήγκια καθώς προσφέρουν καταφύγιο και προστασία από πουλιά και άλλα αρπακτικά του έξω κόσμου. Επιπλέον, στις κουζίνες υπάρχει εύκολη πρόσβαση σε φαγητό και νερό. Παρόλο που υπάρχουν δεκάδες είδη μυρμηγκιών με διαφορετική βιολογία και συμπεριφορά, ακολουθώντας ορισμένες συμβουλές μπορείτε να τα απομακρύνετε αποτελεσματικά.

6 τρόποι για να απομακρύνετε τα μυρμήγκια από την κουζίνα σας

 • Συνδυάστε δολώματα με φυτοφάρμακα
 • Καθαρίστε τα ψίχουλα και τα υγρά που έχουν χυθεί
 • Επισκευάστε τις βρύσες και τις υδραυλικές εγκαταστάσεις που παρουσιάζουν διαρροή
 • Εντοπίστε την πηγή
 • Μεταφέρετε αλλού τις τροφές για τα κατοικίδια
 • Δοκιμάστε φυσικά απωθητικά

Συνδυάστε δόλωμα και εντομοκτόνο και απαλλαγείτε από τα μυρμήγκια

Για να απαλλαγείτε οριστικά από τα ενοχλητικά μυρμήγκια, χρησιμοποιήστε δολώματα σε συνδυασμό με φυτοφάρμακα. Αυτό θα σας βοηθήσει να εξοντώσετε τόσο τη βασίλισσα όσο και τα μυρμήγκια – εργάτες.

Δολώματα:

 • Τα δολώματα σε μορφή τζελ προσελκύουν τα εργατικά μυρμήγκια, τα οποία μεταφέρουν πίσω στην αποικία τους για να ταΐσουν τις προνύμφες. Καθώς η βασίλισσα και οι εργάτριες τρέφονται με τα υποπροϊόντα που παράγουν οι προνύμφες, καταναλώνουν και το δηλητήριο που περιέχουν τα δολώματα.
 • Είναι σημαντικό να μην χρησιμοποιείτε απωθητικά μυρμηγκιών αυτή τη στιγμή, καθώς μπορεί να αποτρέψουν τις εργάτριες από το να μεταφέρουν το δόλωμα στην αποικία, μειώνοντας την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.
 • Σύμφωνα με την Anna Mollins, ειδική στην καταπολέμηση παρασίτων από την PestFix, «τα δολώματα μυρμηγκιών στοχεύουν συγκεκριμένα τη βασίλισσα – οι εργάτριες θα μεταφέρουν το τζελ στη βασίλισσα για να το καταναλώσει. Εάν καταπολεμήσετε μόνο τις εργάτριες, η βασίλισσα θα συνεχίσει να παράγει περισσότερες».

Φυτοφάρμακο:

 • Παράλληλα με τα δολώματα, χρησιμοποιήστε φυτοφάρμακο σε σκόνη ή σπρέι στις περιοχές που έχετε δει μυρμήγκια και κατά μήκος των διαδρομών τους.
 • Εστιάστε σε ρωγμές και σχισμές, τις άκρες των πάγκων, κάτω από τον πάγκο, κάτω από συσκευές και κατά μήκος των σοβατεπί. Τα μυρμήγκια θα έρθουν σε επαφή με το φυτοφάρμακο στα πόδια και τις κεραίες τους και στη συνέχεια θα το καταπιούν, μεταφέροντας παράλληλα το δόλωμα πίσω στην αποικία.

Με αυτόν τον συνδυασμό, εξασφαλίζετε την εξόντωση ολόκληρης της αποικίας των μυρμηγκιών, από τη βασίλισσα μέχρι τις εργάτριες, παρέχοντάς σας μια μακροπρόθεσμη λύση στο πρόβλημα.

Μην αφήνετε ψίχουλα και χυμένα υγρά στην κουζίνα

Γιατί τα μυρμήγκια μπαίνουν στο σπίτι; Για καταφύγιο, νερό, τροφή και προστασία από τα αρπακτικά. Αν κοιτάξετε την κουζίνα σας από την οπτική γωνία ενός μυρμηγκιού, γίνεται γρήγορα κατανοητή η ανάγκη για τακτικό καθαρισμό. Τα μυρμήγκια μπορούν να επιβιώσουν με ελάχιστα ψίχουλα και να χωρέσουν σε μικρές γωνίες και σχισμές, όπως ο χώρος ανάμεσα στον πάγκο και τη κουζίνα.

Για να απαλλαγείτε από τα μυρμήγκια, είναι απαραίτητο το σχολαστικό σκούπισμα και το σφουγγάρισμα των επιφανειών. Διαφορετικά, θα επιστρέφουν ξανά και ξανά. Βεβαιωθείτε ότι δεν αφήνετε φαγητό εκτεθειμένο, ότι τα περίσσευμα φαγητού φυλάσσονται σε αεροστεγή δοχεία και τα ψίχουλα καθαρίζονται γρήγορα.

Ο Shawn Varchetti της D-Bug Pest Control εξηγεί ότι τα μυρμήγκια έλκονται περισσότερο από μια σταθερή πηγή τροφής. «Τους αρέσει πολύ το γλυκό ή το λιπαρό φαγητό, οπότε οι κουζίνες είναι εξαιρετικό μέρος για αυτά», λέει.

«Αρκεί ελάχιστη ποσότητα φαγητού, όπως ψίχουλα που έχουν πέσει στο πάτωμα ή κάτω από τα ντουλάπια, για να τα προσελκύσουν στο σπίτι σας», προσθέτει ο Shawn.

Επισκευάστε τις βρύσες και τις υδραυλικές εγκαταστάσεις που παρουσιάζουν διαρροή

Επισκευάστε τις βρύσες που στάζουν και ελέγξτε τις παλιές σωληνώσεις κάτω από τον νεροχύτη της κουζίνας σας για τυχόν διαρροές που μπορεί να προσελκύσουν μυρμήγκια που αναζητούν νερό.

«Το νερό μπορεί να είναι εξίσου ελκυστικό όσο και το φαγητό όταν οι συνθήκες έξω είναι ξηρές και οι μυρμήγκια ψάχνουν για νερό», λέει ο Craig Sansig, εντομολόγος από την Viking Pest Control.

Έτσι, διατηρώντας τον νεροχύτη της κουζίνας σας καθαρό και στεγνό, θα τον κάνετε πολύ λιγότερο ελκυστικό για αυτά τα παράσιτα.

Βρείτε τη φωλιά των μυρμηγκιών και επιλέξτε το σωστό δόλωμα

Είναι σημαντικό, αν μπορείτε, να ακολουθήσετε το μονοπάτι των μυρμηγκιών όσο πιο πίσω γίνεται για να εντοπίσετε την πηγή του προβλήματος. Αυτή μπορεί να είναι η πιο αποτελεσματική λύση καθώς χτυπάει το κακό στη ρίζα του.

Ο ειδικός στην απεντόμωση Craig Sansig επιβεβαιώνει: «Εάν η φωλιά εντοπιστεί εύκολα, ο έλεγχος τους γίνεται συνήθως γρήγορα».

Επίσης, σημαντικό είναι να γνωρίζετε το είδος των μυρμηγκιών που σας ταλαιπωρεί. Ο Craig αναφέρει ότι ορισμένα είδη μυρμηγκιών, όπως τα μυρμήγκια των πεζοδρομίων, ελέγχονται αρκετά εύκολα. Άλλα είδη, όπως τα μυρμήγκια σπιτιού με οσμή (γνωστές και ως μυρμήγκια της ζάχαρης) και τα μυρμήγκια των ξύλων, αποτελούν μεγαλύτερη πρόκληση. Ενώ ορισμένα είδη, όπως τα μυρμήγκια Φαραώ, μπορεί να γίνουν χειρότερα με λανθασμένη αντιμετώπιση.

Εάν αναγνωρίσετε το είδος των μυρμηγκιών που έχετε, μπορείτε να αναζητήσετε το κατάλληλο δόλωμα για να τα εξοντώσετε αποτελεσματικά.

Μην αφήνετε τα μυρμήγκια να κλέψουν το φαγητό του κατοικιδίου σας

Τα μυρμήγκια λατρεύουν τις πρωτεΐνες και τα σάκχαρα, πράγμα που κάνει την τροφή των κατοικιδίων ένα απολαυστικό σνακ για αυτά. Εάν ψάχνετε για μόνιμη λύση, σκεφτείτε να μετακινήσετε τα μπολ του σκύλου ή της γάτας σας στην άλλη άκρη της κουζίνας και επάνω σε ένα έπιπλο το βράδυ. Αυτό θα δυσκολέψει περισσότερο τα μυρμήγκια να τα βρουν.

Επιπλέον, βεβαιωθείτε ότι οι τροφές των κατοικίδιων σας φυλάσσονται με ασφάλεια σε αεροστεγή δοχεία αποθήκευσης τροφών για κατοικίδια. Τέλος, διατηρήστε τα μπολάκια φαγητού και την περιοχή γύρω τους πάντα καθαρή. Με λίγη προσοχή, μπορείτε να αποτρέψετε τα μυρμήγκια να απολαύσουν το γεύμα του πιστού σας φίλου.

Φυσικοί τρόποι απώθησης μυρμηγκιών

Ψάχνετε για οικολογικούς τρόπους να απομακρύνετε τους ανεπιθύμητους επισκέπτες από την κουζίνα σας; Υπάρχουν διάφορες σπιτικές συνταγές, πολλές από τις οποίες χρησιμοποιούν έντονα αρώματα για να αποδιοργανώσουν την όσφρηση των μυρμηγκιών και να διακόψουν τα μονοπάτια που δημιουργούν.

Ακολουθούν μερικοί φυσικοί τρόποι που μπορείτε να δοκιμάσετε, παράλληλα πάντα με την σχολαστική καθαριότητα της κουζίνας σας:

 • Καθαρισμός με χυμό λεμονιού: Ψεκάστε με χυμό λεμονιού τις επιφάνειες για να διακόψετε τη διαδρομή τους ή αφήστε αποξηραμένες φλούδες λεμονιού στα σημεία εισόδου.
 • Αιθέριο έλαιο μέντας: Ρίξτε μερικές σταγόνες στα σημεία εισόδου, κάτω από συσκευές και σε άλλους μικρούς χώρους.
 • Χρησιμοποιήστε το φυτό Αγγελική (ή Αγγελικούλα): Η τοποθέτηση μιας ανθοδεσμής με Αγγελική μπορεί να αποτρέψει τα μυρμήγκια με τη μυρωδιά της.
 • Κανέλα: Χρησιμοποιήστε σκόνη κανέλας, αιθέριο έλαιο ή μπαστούνια κανέλας για να αποτρέψετε τα μυρμήγκια.
 • Καφές: Πασπαλίστε χρησιμοποιημένους κόκκους καφέ στα σημεία εισόδου των μυρμηγκιών.
 • Σόδα και ζάχαρη: Δημιουργήστε ένα μείγμα από ίσα μέρη μαγειρικής σόδας και ζάχαρης και τοποθετήστε το στις γωνίες των τοίχων και κοντά στα σημεία εισόδου.

Το μηλόξυδο σκοτώνει τα μυρμήγκια;

Αν και ο ψεκασμός με μηλόξυδο θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από τα μυρμήγκια, κάνοντάς τα να χάσουν την ικανότητα να παρακολουθούν τα μονοπάτια τους, το λευκό ξύδι λέγεται γενικά ότι είναι πιο αποτελεσματικό.

Καθαρίστε με ξύδι τους πάγκους της κουζίνας, τις προσόψεις των θυρών του ντουλαπιού και γύρω από τις συσκευές για να απολυμάνετε και να σταματήσετε τα μυρμήγκια. Αυτή είναι μια καλή επιλογή επειδή δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε χημικά.

Το καλαμποκάλευρο μπορεί να σκοτώσει τα μυρμήγκια;

Μπορείτε να δοκιμάσετε να πασπαλίσετε με καλαμποκάλευρο σε περιοχές, όπου έχετε δει μυρμήγκια επειδή έλκονται από αυτό, αλλά δεν μπορούν να το χωνέψουν. Ένα μείγμα μαγειρικής σόδας και ζάχαρης είναι πιθανό να είναι πιο αποτελεσματικό καθώς τα μυρμήγκια αγαπούν τη ζάχαρη και η μαγειρική σόδα αντιδρά με οξύ στο στομάχι τους.

Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το καλαμποκάλευρο από μόνο του μπορεί να μην είναι αρκετό, γι’ αυτό σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε δολώματα και φυτοφάρμακα και να εντοπίσετε τη φωλιά των μυρμηγκιών αν είναι δυνατόν.

Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, μπορείτε να πείτε αντίο στα ανεπιθύμητα μυρμήγκια στην κουζίνα σας!

Περισσότερες ειδήσεις σήμερα

Κλέαρχος Μαρουσάκης: «Φέτος θα πιάσουμε σίγουρα 50 βαθμούς» – Αντιδράσεις στην ανάρτηση

Λάρισα: Τα… «χρειάστηκαν» οι λουόμενοι – Καρχαρίας κάνει τη βόλτα του δίπλα στην παραλία

Γιάννης Πουλόπουλος σε Κατερίνα Καινούργιου: «Δεν θα σε καλέσω στον γάμο μου»

 • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ