Έντονη ανησυχία για τον θανατηφόρο ιό Puumala στην Ευρώπη

Έντονη ανησυχία για τον θανατηφόρο ιό Puumala που εντοπίστηκε στην Ευρώπη - Τα συμπτώματα και οδηγίες προφύλαξης.
έντονη-ανησυχία-για-τον-θανατηφόρο-ιό-pu-197011

Νέος συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές, καθώς εντοπίστηκαν κρούσματα του θανατηφόρου ιού Puumala στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στη Σουηδία. Ο ιός, που μεταδίδεται από τα τρωκτικά (αρουραίους, ποντίκια κ.α) στους ανθρώπους, προκαλεί αιμορραγικό πυρετό και μπορεί να αποβεί μοιραίος.

Ανησυχία για τον θανατηφόρο ιό Puumala στην Ευρώπη

Η ανησυχία εστιάζεται στο νέο στέλεχος του ιού, το οποίο έχει αυξημένη ικανότητα εξάπλωσης. Έχουν καταγραφεί κρούσματα σε περιοχές όπου ο ιός δεν είχε εμφανιστεί στο παρελθόν, εγείροντας φόβους για περαιτέρω εξάπλωση. Ειδικοί τονίζουν την ανάγκη για αυξημένη επαγρύπνηση και λήψη μέτρων πρόληψης.

Όπως αναφέρει το Emerging Infectious Diseases: «Τα νέα στελέχη του ιού Puumala σε μια νέα γεωγραφική περιοχή μπορεί να έχουν ουσιαστική επίδραση στην ανθρώπινη υγεία».

Η Σουηδία αναφέρει ετησίως μεταξύ 100 και 450 περιστατικά Puumala που απαιτούν νοσηλεία, τα οποία μέχρι πρόσφατα περιορίζονταν στο βόρειο τμήμα της χώρας. Ωστόσο, το 2018 και το 2020, δύο κρούσματα πυρετού εμφανίστηκαν στα νότια της Σουηδίας, περισσότερα από 500 χιλιόμετρα νότια από τις προηγούμενες εστίες. Σημειωτέον, οι ασθενείς δεν είχαν ταξιδέψει εκτός της περιοχής τους, κάτι που υποδηλώνει τοπική μετάδοση του ιού.

Συμπτώματα του ιού Puumala

Τα συμπτώματα του ιού Puumala περιλαμβάνουν πυρετό, ρίγη, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους και ναυτία. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να εκδηλωθούν αιμορραγίες, νεφρική ανεπάρκεια και πνευμονικές επιπλοκές.

Πώς να προφυλαχθείτε:

Η πρόληψη της μόλυνσης από τον ιό Puumala εστιάζει στον περιορισμό της επαφής με τρωκτικά και τους χώρους που συχνάζουν. Συνιστάται η αποφυγή επαφής με τα ούρα και τα περιττώματα τρωκτικών, καθώς και ο σχολαστικός καθαρισμός χώρων στους οποίους εντοπίζονται. Η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους με τρωκτικά μπορεί να προσφέρει επιπλέον προστασία.

Θεραπεία:

Η θεραπεία βασίζεται στην υποστηρικτική φροντίδα και στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να απαιτηθεί νοσηλεία και χορήγηση αντιιικών φαρμάκων.

Η αντιμετώπιση του ιού Puumala απαιτεί συλλογική προσπάθεια και υψηλή ενημέρωση. Ακολουθώντας τα προληπτικά μέτρα και λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, μπορούμε να περιορίσουμε τον κίνδυνο μόλυνσης και να προστατεύσουμε την υγεία μας.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Χωρίς μακιγιάζ και φίλτρα: Η Ελένη Μενεγάκη ποζάρει σαν έφηβη στην Άνδρο όπως δεν την έχουμε ξαναδεί

Βασίλης Καρράς: Περιουσία 23 εκατομμυρίων ευρώ – Τι ακριβώς άφησε στις γυναίκες της ζωής του

Ιούνιος 2024: Μήνας νέων αρχών και ευχάριστων εκπλήξεων – Προβλέψεις για όλα τα ζώδια

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ