Νόσος των τρελών αγελάδων: Επιβεβαιώθηκε κρούσμα στη Σκοτία

Η κυβέρνηση της Σκοτίας επιβεβαίωσε σήμερα ένα κρούσμα της κλασικής μορφής της (BSE), γνωστής ως νόσος των τρελών αγελάδων.
νόσος-των-τρελών-αγελάδων-επιβεβαιώθ-192246

Επιβεβαιώθηκε η ασθένεια BSE, η λεγόμενη και «Νόσος των τρελών αγελάδων» στο Άϊρσαϊρ.

Ένα κρούσμα κλασικής σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών (BSE) επιβεβαιώθηκε σε φάρμα στο Άϊρσαϊρ.

Έχουν τεθεί προληπτικοί περιορισμοί μετακίνησης σε χώρους που έχουν επηρεαστεί και καλύπτουν ζώα που έχουν έρθει σε επαφή με την υπόθεση. Περαιτέρω έρευνες για τον εντοπισμό της προέλευσης της νόσου βρίσκονται σε εξέλιξη. Αυτή είναι η τυπική διαδικασία για επιβεβαιωμένο κρούσμα κλασικής BSE.

Η υπόθεση εντοπίστηκε ως αποτέλεσμα της τακτικής παρακολούθησης και των αυστηρών μέτρων ελέγχου. Το ζώο δεν μπήκε στην ανθρώπινη τροφική αλυσίδα. Το Food Standards της Σκοτίας επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία ως αποτέλεσμα αυτής της μεμονωμένης περίπτωσης.

Οι ιδιοκτήτες των προσβεβλημένων ζώων συνεργάζονται με τις αρχές για τα επόμενα βήματα.

Ο υπουργός Γεωργίας Jim Fairlie δήλωσε:

«Μετά την επιβεβαίωση ενός κρούσματος κλασικής BSE στο Άϊρσαϊρ, η κυβέρνηση της Σκοτίας και άλλοι φορείς ανέλαβαν γρήγορη και σθεναρή δράση για την προστασία του γεωργικού τομέα. Αυτό περιελάμβανε τη θέσπιση προληπτικής απαγόρευσης μετακίνησης στο αγρόκτημα.

Το γεγονός ότι εντοπίσαμε αυτό το μεμονωμένο κρούσμα τόσο γρήγορα είναι απόδειξη ότι το σύστημα επιτήρησής μας για τον εντοπισμό αυτού του τύπου ασθένειας λειτουργεί αποτελεσματικά.

Θέλω να ευχαριστήσω τον ιδιοκτήτη του ζώου για την επιμέλειά του. Η αποφασιστική τους δράση μας επέτρεψε να εντοπίσουμε και να απομονώσουμε την υπόθεση με ταχύτητα που ελαχιστοποίησε τον αντίκτυπό της στην ευρύτερη βιομηχανία».

Νόσος των τρελών αγελάδων: Η Διευθύντρια Κτηνιατρικής Sheila Voas δήλωσε:

«Η γρήγορη ανίχνευση αυτής της υπόθεσης είναι απόδειξη ότι το σύστημα επιτήρησής μας κάνει τη δουλειά του.

Συνεργαζόμαστε στενά με τον Οργανισμό Υγείας Ζώων και Φυτών και άλλους εταίρους για να εντοπίσουμε από πού προήλθε η ασθένεια.

Θέλω να διαβεβαιώσω τόσο τους αγρότες όσο και το κοινό ότι ο κίνδυνος που σχετίζεται με αυτήν την μεμονωμένη περίπτωση είναι ελάχιστος. Αλλά, εάν ανησυχούν κάποιοι αγρότες, θα τους προέτρεπα να ζητήσουν κτηνιατρική συμβουλή».

Ο Ian McWatt, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του Food Standards Scotland, δήλωσε:

«Υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι για την προστασία των καταναλωτών από τον κίνδυνο της BSE, συμπεριλαμβανομένων των ελέγχων στις ζωοτροφές και της αφαίρεσης των τμημάτων των βοοειδών που είναι πιο πιθανό να μεταδίδουν μολυσματικότητα BSE.

Οι καταναλωτές μπορούν να καθησυχαστούν ότι αυτά τα σημαντικά μέτρα προστασίας παραμένουν σε ισχύ και ότι οι Επίσημοι Κτηνίατροι της Σκοτίας και οι Επιθεωρητές Υγιεινής Κρέατος που εργάζονται σε όλα τα σφαγεία στη Σκοτία θα συνεχίσουν να διασφαλίζουν ότι όσον αφορά τους ελέγχους της BSE, η ασφάλεια των καταναλωτών παραμένει προτεραιότητα.

Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με την κυβέρνηση της Σκοτίας, άλλους φορείς και τη βιομηχανία αυτή τη στιγμή».

Νόσος των τρελών αγελάδων: Ιστορικό

Η Υπηρεσία Ζωικών Φυτών και Υγείας (APHA) ερευνά την πηγή της επιδημίας.

Όλα τα ζώα ηλικίας άνω των 4 ετών που πεθαίνουν στη φάρμα ελέγχονται τακτικά για BSE στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου συστήματος επιτήρησής μας. Αν και η ασθένεια δεν μεταδίδεται απευθείας από ζώο σε ζώο, οι κοόρτες της, συμπεριλαμβανομένων των απογόνων, έχουν εντοπιστεί και απομονωθεί και θα καταστραφούν σύμφωνα με τις νομικές απαιτήσεις μας.

Εκτός από τα μέτρα που έχουμε λάβει για τα νεκρά ζώα και τις ζωοτροφές, υπάρχει αυστηρό καθεστώς ελέγχου για την προστασία των καταναλωτών. Αυτό περιλαμβάνει την αφαίρεση ειδικού υλικού κινδύνου όπως η σπονδυλική στήλη, ο εγκέφαλος και το κρανίο από πτώματα που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση.

Περιορισμοί μετακίνησης έχουν επίσης τεθεί σε ισχύ σε τρεις ακόμη φάρμες – στη φάρμα προέλευσης του ζώου και σε δύο ακόμη εκμεταλλεύσεις όπου βρίσκονται ζώα που είχαν πρόσβαση στην ίδια τροφή.

Περισσότερες ειδήσεις σήμερα

Eurovision 2024: Η Ολλανδία κινδυνεύει να αποκλειστεί από τον τελικό – Δεν έκανε πρόβα

Άκης Πετρετζίκης: Trifle με πασχαλινά κουλουράκια που περίσσεψαν

Το μοναδικό εκκλησάκι της Ελλάδας που βρίσκεται μέσα σε κρατήρα και λίγοι γνωρίζουν

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ