AstraZeneca: Παραδέχθηκε ότι το εμβόλιό της για τον κορονοϊό προκαλεί TTS

Το εμβόλιο της AstraZeneca προκαλεί θρόμβωση με σύνδρομο θρομβοκυτταροπενίας (TTS) με άγνωστο αιτιολογικό μηχανισμό
astrazeneca-παραδέχθηκε-ότι-το-εμβόλιό-της-για-τ-189789

Η AstraZeneca παραδέχεται ότι το εμβόλιο της για τον Covid μπορεί να προκαλέσει σπάνιες παρενέργειες για πρώτη φορά.

Φαρμακευτικός γίγαντας μηνύεται σε ομαδική δίωξη για ισχυρισμούς ότι το εμβόλιο του προκάλεσε θάνατο και σοβαρό τραυματισμό σε δεκάδες περιπτώσεις.

Η AstraZeneca παραδέχτηκε για πρώτη φορά στα δικαστικά έγγραφα ότι το εμβόλιο της για τον Covid μπορεί να προκαλέσει μια σπάνια παρενέργεια, σε μια προφανή στροφή που θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για μια νόμιμη πληρωμή πολλών εκατομμυρίων λιρών.

Η βρετανοσουηδική πολυεθνική εταιρεία AstraZeneca με έδρα στο τμήμα Βιοϊατρικής του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ παραδέχτηκε για πρώτη φορά σε δικαστικά έγγραφα ότι το εμβόλιο της για την προστασία από τον ιό Covid-19 μπορεί να προκαλέσει μια σπάνια παρενέργεια. Πρόκειται για μια σημαντική παραδοχή από τη φαρμακευτική εταιρεία που, όπως σημειώνει η εφημερίδα Telegraph που αποκάλυψε τα έγγραφα, συνιστά μια πρωτοφανή αλλαγή στη στάση της AstraZeneca και θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων ύψους πολλών εκατομμυρίων λιρών.

Η AstraZeneca βρίσκεται στα δικαστήρια έπειτα από ομαδική αγωγή σύμφωνα με την οποία το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από την εταιρεία σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, προκάλεσε θάνατο και σοβαρές επιπλοκές σε δεκάδες περιπτώσεις.

Οι δικηγόροι των οικογενειών που συμμετέχουν στην ομαδική αγωγή υποστηρίζουν ότι το εμβόλιο προκάλεσε μια παρενέργεια που είχε πολύ σοβαρή επίπτωση για μικρό αριθμό ατόμων.

Τζέιμι Σκοτ: Ο άνθρωπος που κατέθεσε την πρώτη αγωγή κατά της AstraZeneca

Η πρώτη αγωγή κατατέθηκε πέρυσι από τον Τζέιμι Σκοτ, πατέρα δύο παιδιών, ο οποίος υπέστη μόνιμη εγκεφαλική βλάβη μετά από θρόμβωση του αίματος και αιμορραγία στον εγκέφαλο που τον εμποδίζει να εργαστεί μετά τον εμβολιασμό του τον Απρίλιο του 2021. Στην αγωγή περιγράφεται ότι το νοσοκομείο όπου εμβολιάστηκε τηλεφώνησε στη γυναίκα του τρεις φορές για να της πει ότι ο άντρας της επρόκειτο να πεθάνει.

Η AstraZeneca αμφισβητεί τους ισχυρισμούς, αλλά έχει αποδεχθεί, σε νομικό έγγραφο που υποβλήθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο τον Φεβρουάριο, ότι το εμβόλιο της για τον Covid:

«μπορεί, σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, να προκαλέσει TTS».

Το TTS είναι η θρόμβωση με σύνδρομο θρομβοκυτταροπενίας (TTS) μια σοβαρή πάθηση που περιγράφηκε πρόσφατα κατά την οποία παρουσιάζονται ασυνήθιστοι θρόμβοι αίματος στον εγκέφαλο ή σε άλλα μέρη του σώματος, ενώ συνδέεται επίσης με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων.

51 αγωγές έως τώρα κατά της AstraZeneca

Συνολικά στη Βρετανία, έχουν κατατεθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο 51 αγωγές από ανθρώπους που υποστηρίζουν ότι έπεσαν θύματα και αλλά και από ανθρώπους που υποστηρίζουν ότι συγγενείς τους πέθαναν εξαιτίας παρενεργειών και ζητούν αποζημίωση που εκτιμάται ότι ανέρχεται σε έως και 100 εκατομμύρια λίρες.

Η παραδοχή της AstraZeneca θα μπορούσε να οδηγήσει σε πληρωμές αποζημιώσεων εάν η φαρμακευτική εταιρεία αποδεχτεί ότι το εμβόλιο ήταν η αιτία σοβαρής ασθένειας και θανάτου στις συγκεκριμένες αγωγές. Σημειώνεται ότι η βρετανική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να αναλάβει να καλύψει τις αποζημιώσεις που τυχόν θα κληθεί να πληρώσει η AstraZeneca.

Με απαντητική επιστολή προς τους δικηγόρους του Τζέιμι Σκοτ τον Μάιο του 2023, η AstraZeneca είχε υποστηρίξει ότι:

«δεν αποδεχόμαστε ότι το σύνδρομο TTS προκαλείται από το εμβόλιο σε γενικό επίπεδο».

Αλλά στο νομικό έγγραφο που υποβλήθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο τον Φεβρουάριο του 2024, η AstraZeneca αναφέρει ότι:

«είναι παραδεκτό ότι το εμβόλιο AZ μπορεί, σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, να προκαλέσει TTS. Ο αιτιολογικός μηχανισμός δεν είναι γνωστός».

Και προσθέτει ότι:

«το TTS μπορεί επίσης να εμφανιστεί απουσία του εμβολίου ΑΖ (ή οποιουδήποτε εμβολίου). Η αιτιώδης συνάφεια σε κάθε μεμονωμένη περίπτωση θα πρέπει να είναι θέμα πραγματογνωμοσύνης».

Οι δικηγόροι υποστηρίζουν ότι το εμβόλιο AstraZeneca-Oxford είναι «ελαττωματικό» και ότι η αποτελεσματικότητά του έχει «υπερεκτιμηθεί πολύ», ισχυρισμούς που η AstraZeneca αρνείται κατηγορηματικά.

Στο δημοσίευμα της Telegraph υπενθυμίζεται ότι επιστήμονες είχαν εντοπίσει για πρώτη φορά μια σύνδεση μεταξύ του εμβολίου και μιας ασθένειας που ονομάζεται ανοσοθρομβοπενία και θρόμβωση που προκαλείται από το εμβόλιο (VITT) ήδη από τον Μάρτιο του 2021, λίγο μετά την έναρξη της κυκλοφορίας του εμβολίου Covid-19.

«Χρειάστηκαν τρία χρόνια για να γίνει αυτή η παραδοχή»

Η Κέιτ Σκοτ, σύζυγος του Τζέιμι Σκοτ, είπε στην Telegraph ότι:

«ο ιατρικός κόσμος έχει αναγνωρίσει εδώ και πολύ καιρό ότι το VITT προκλήθηκε από το εμβόλιο. Μόνο η AstraZeneca αμφισβήτησε ότι η κατάσταση του Τζέιμι προκλήθηκε από το εμβόλιο».

Και συμπλήρωσε:

«Χρειάστηκαν τρία χρόνια για να γίνει αυτή η παραδοχή. Είναι πρόοδος, αλλά θα θέλαμε να δούμε περισσότερα από αυτούς και την κυβέρνηση. Ήρθε η ώρα να προχωρήσουν τα πράγματα πιο γρήγορα».

«Ελπίζω ότι η παραδοχή τους σημαίνει ότι θα μπορέσουμε να το διευθετήσουμε νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε. Χρειαζόμαστε μια συγγνώμη, δίκαιη αποζημίωση για την οικογένειά μας και άλλες οικογένειες που έχουν πληγεί. Έχουμε την αλήθεια με το μέρος μας και δεν πρόκειται να τα παρατήσουμε» κατέληξε η σύζυγος του Βρετανού που είναι ένας από δεκάδες που έχουν κάνει αγωγή στην AstraZeneca.

Αν το δικαστήριο δικαιώσει τις οικογένειες, η βρετανική κυβέρνηση θα πληρώσει τις αποζημιώσεις

Το εμβόλιο της AstraZeneca δεν κυκλοφορεί πλέον στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αν και ανεξάρτητες έρευνες έδειξαν αποτελεσματικότητα στη μάχη κατά της πανδημίας, οι καταγγελίες για σπάνιες παρενέργειες, οδήγησαν τον φαρμακευτικό κολοσσό στις δικαστικές αίθουσες. Αν τελικά το δικαστήριο αποφασίσει να αποζημιωθούν οι οικογένειες όσων επλήγησαν από τις παρενέργειες του εμβολίου, οι αποζημιώσεις θα πληρωθούν από την κυβέρνηση δηλαδή από τους Βρετανούς φορολογούμενους.

Η AstraZeneca και η βρετανική κυβέρνηση είχαν συμφωνήσει την απαλλαγή της εταιρείας για τυχόν αποζημιώσεις υπό τον όρο να παραδώσει το γρηγορότερο ένα εμβόλιο, την περίοδο της πανδημίας, όταν η χώρα είχε παραλύσει οικονομικά από το παρατεταμένο λοκντάουν, σύμφωνα με το σχετικό άρθρο της Daily Mail.

Περισσότερες ειδήσεις σήμερα

Δημήτρης Κόκοτας: Μοιράστηκε τα ευχάριστα για την υγεία του ο Γιώργος Λιάγκας

Άννα Βίσση: Τραγουδά σε σούπερ μάρκετ της Σκύρου

Ελένη Μενεγάκη: Οι δηλώσεις που έκανε στην πρώτη συνέντευξη που είχε δώσει το 1994

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ