Μόνο με 11 λέπτα: Οι επιστήμονες μιλάνε για το απλό και γρήγορο μυστικό της μακροζωίας

μόνο-με-11-λέπτα-οι-επιστήμονες-μιλάνε-γ-177888

Τα οφέλη της άσκησης είναι πολλά για τον οργανισμό ενώ πρόσφατη μελέτη ανέδειξε ένα σημαντικό όφελος καθώς και τον ιδανικό χρόνο γυμναστικής. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένας στους 10 πρόωρους θανάτους θα μπορούσε να είχε αποτραπεί αν ο καθένας ασκούταν τουλάχιστον τον μισό χρόνο από την συνιστώμενη διάρκεια σωματικής άσκησης.

Σύμφωνα με νεότερη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Sports Medicine 11 μόλις λεπτά ημερησίως (75 λεπτά δηλαδή την εβδομάδα) μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα – όπως ένα γρήγορο περπάτημα – είναι αρκετό για να μειωθεί ο κίνδυνος ασθενειών όπως οι καρδιοπάθειες, τα εγκεφαλικά επεισόδια και ένας αριθμός καρκίνων.

Για να καταλήξουν, όμως στην ιδανική διάρκεια της άσκησης αλλά και το είδος της άσκησης, οι ερευνητές της Μονάδας Επιδημιολογίας του Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας (MRC) στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ πραγματοποίησαν συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση, συγκεντρώνοντας και αναλύοντας συγκεντρωτικά ερευνητικά δεδομένα.

Η έρευνα για τα 11 λεπτά καθημερινής άσκησης

Συνολικά, εξέτασαν τα αποτελέσματα από μελέτες που συμπεριέλαβαν 30 εκατομμύρια συμμετέχοντες από 94 μεγάλες ομάδες μελετών, για να δημιουργήσουν τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα ανάλυση της σχέσης μεταξύ των επιπέδων σωματικής δραστηριότητας και του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, καρκίνου και πρόωρου θανάτου.

Σε γενικές γραμμές, διαπίστωσαν ότι πέραν των 150 λεπτών εβδομαδιαίας δραστηριότητας μέτριας έντασης, τα πρόσθετα οφέλη όσον αφορά τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ασθενειών ή πρόωρου θανάτου ήταν οριακά. Αλλά ακόμη και το μισό αυτής της ποσότητας είχε σημαντικά οφέλη: η συσσώρευση 75 λεπτών ανά εβδομάδα μέτριας έντασης δραστηριότητας επέφερε 23% χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Επιπλέον, υπολογίστηκε ότι σε περίπτωση που οι συμμετέχοντες είχαν ασκηθεί για 150 λεπτά την εβδομάδα με μέτριας έντασης άσκηση, περίπου ένας στους έξι (16%) πρόωρους θανάτους θα μπορούσε να αποφευχθεί, όπως επίσης και μία στις εννέα (11%) περιπτώσεις καρδιαγγειακών παθήσεων και μία στις 20 (5%) περιπτώσεις.

Συμπέραναν όμως και τα επίπεδα της δραστηριότητας γενικότερα, αναδεικνύοντας ενδιαφέροντα μοτίβα και μάλλον ανησυχητικά: δύο στους τρεις ανθρώπους ανέφεραν επίπεδα δραστηριότητας κάτω από 150 λεπτά την εβδομάδα μέτριας έντασης και λιγότεροι από ένας στους δέκα κατάφεραν περισσότερα από 300 λεπτά την εβδομάδα.

Εβδομήντα πέντε λεπτά την εβδομάδα μέτριας δραστηριότητας ήταν επίσης αρκετά για να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων κατά 17% και καρκίνου κατά 7%. Για ορισμένους συγκεκριμένους καρκίνους, η μείωση του κινδύνου ήταν μεγαλύτερη – ο καρκίνος της κεφαλής και του τραχήλου, η μυελοειδής λευχαιμία, το μυέλωμα και ο καρκίνος της γαστρικής καρδίας είχαν μεταξύ 14-26% χαμηλότερο κίνδυνο. Για άλλους καρκίνους, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα, του ήπατος, του ενδομητρίου, του παχέος εντέρου και του μαστού, παρατηρήθηκε 3-11% χαμηλότερος κίνδυνος.

Η συμβουλή ενός γιατρού για την καθημερινή άσκηση

Ο Δρ Leandro Garcia από το Πανεπιστήμιο Queen’s του Μπέλφαστ συμβουλεύει: «Προσπαθήστε να περπατάτε ή να πηγαίνετε με το ποδήλατο στη δουλειά σας αντί να χρησιμοποιείτε το αυτοκίνητο, ή ασχοληθείτε με ενεργό παιχνίδι με τα παιδιά ή τα εγγόνια σας. Το να κάνετε δραστηριότητες που σας ευχαριστούν και που είναι εύκολο να συμπεριλάβετε στην εβδομαδιαία ρουτίνα σας είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να γίνετε πιο δραστήριοι».

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ