Λίγοι το γνωρίζουν: Πώς οι μπανάνες κάνουν καλό στην ρύθμιση της χοληστερόλης

λίγοι-το-γνωρίζουν-πώς-οι-μπανάνες-κάν-179207

Πολλά φρούτα είναι καλή πηγή φυτικών ινών, ειδικά επειδή παρέχουν διαλυτές ίνες. Οι μπανάνες δεν αποτελούν εξαίρεση ενώ έχει αποδειχθεί πως χάρη στις φυτικές ίνες βοηθούν στην ρύθμιση της χοληστερόλης.

Τι είναι η χοληστερόλη και ποιες τροφές την ρυθμίζουν

Η χοληστερόλη είναι μια κηρώδης ουσία που παράγει το ήπαρ. Σε αντίθεση με όσα νομίζουν πολλοί, η χοληστερόλη είναι πραγματικά απαραίτητη για την υγεία, καθώς βοηθά στη σύνθεση ορμονών και στην πέψη των λιπαρών τροφών. Το σώμα παράγει όλην τη χοληστερόλη που χρειάζεται. Επομένως τα όποια προβλήματα προκύπτουν μόνο όταν λαμβάνετε μεγάλη ποσότητα από τη διατροφή σας.

Τροφές πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά (κυρίως ζωικά) αυξάνουν έναν τύπο χοληστερόλης που ονομάζεται λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL). Αυτή είναι γνωστή ως η “κακή” χοληστερόλη, επειδή μπορεί να συσσωρευτεί στα τοιχώματα των αρτηριών, προκαλώντας στένωση και σκλήρυνση αυτών. Η LDL είναι το μεγαλύτερο ποσοστό χοληστερόλης στον οργανισμό.

Ένα μικρότερο ποσοστό της συνολικής χοληστερόλης αποτελείται από λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL). Αυτά τα σωματίδια χοληστερόλης στην πραγματικότητα βοηθούν στην απομάκρυνση ενός μέρους κακής χοληστερόλης από τον οργανισμό.

Επομένως, ο στόχος δεν είναι απλώς να μειώσετε τα επίπεδα της συνολικής χοληστερόλης, αλλά να αλλάξετε την αναλογία LDL και HDL χοληστερόλης. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και στη διατροφή είναι οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι για να επιτευχθεί αυτό.

Μπανάνες, χοληστερόλη και φυτικές ίνες

Οι μπανάνες δεν έχουν χοληστερόλη, αλλά έχουν φυτικές ίνες, οι οποίες αποτελούν μέρος όλων των φυτικών κυτταρικών τοιχωμάτων. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες είναι οι σκληρές, δύσπεπτες ίνες που είναι σημαντικές για την υγεία του πεπτικού συστήματος. Οι διαλυτές ίνες επίσης δεν αφομοιώνονται, αλλά γίνονται παχύρρευστες όταν έρχονται σε επαφή με υγρά. Αυτή η ουσία που μοιάζει με τζελ μπορεί να συνδεθεί με την χοληστερόλη και να την μεταφέρει έξω από το σώμα.

Οι καλύτερες τροφές για την μείωση της χοληστερόλης

Οι διαλυτές φυτικές ίνες βρίσκονται σε λιγότερες φυτικές τροφές από τις αδιάλυτες φυτικές ίνες.

Οι καλύτερες πηγές είναι:

φασόλια

βρώμη

κριθάρι

μπανάνες

πατάτες

μήλα

αχλάδια

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ