Η Ιαπωνία πάλι ένα βήμα μπροστά: Η διατροφική φιλοσοφία που έχει κάνει τα παιδιά της χώρας να είναι τα πιο υγιή στον κόσμο

η-ιαπωνία-πάλι-ένα-βήμα-μπροστά-η-διατρ-180281

Στην Ιαπωνία υπάρχει μια φιλοσοφία για την διατροφή που έχει κάνει τα παιδιά των Γιαπωνέζων γονιών να είναι τα πιο υγιή στον κόσμο. Τα παιδιά μαθαίνουν από μικρή ηλικία την φιλοσοφία “shokuiku” η οποία διαδόθηκε από τον γιατρό Sagen Ishizuka.

Ιαπωνία: Η επιτυχημένη διατροφή των παιδιών

Το “Shokuiku” ενθαρρύνει τους γονείς να μάθουν στα παιδιά τους πώς το φαγητό επηρεάζει το σώμα τους και το μυαλό τους, μια φιλοσοφία που ακολουθούν και τα σχολεία της χώρας. Στην Ιαπωνία λιγότερο από ένα στα πέντε παιδιά είναι παχύσαρκα και κάνουν πάντα τις πιο υγιεινές επιλογές. Δες πώς το έχουν καταφέρει οι γονείς τους:

Τους μαθαίνουν πολύ νωρίς τη φιλοσοφία shokuiku

Ήδη από την εγκυμοσύνη, οι Γιαπωνέζες ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή, την “ichijū-sansai”. Πρόκειται για ένα μπολ με ρύζι και σούπα που συνοδεύεται από ένα πιάτο με πρωτείνη και λαχανικά.

Οι γονείς μαθαίνουν από νωρίς στα παιδιά τους να τρώνε υγιεινά. Στα σχολεία της χώρας τα παιδιά μεγαλώνουν και μαζεύουν τα δικά τους λαχανικά για το μεσημεριανό τους, ενώ στις τάξεις του δημοτικού μαθαίνουν για την παραγωγή των λαχανικών, των ψαριών και άλλων τροφίμων.

Ιαπωνία: Το επιτυχημένο σχολικό πρόγραμμα για την διατροφή

Στην Ιαπωνία τα σχολεία παρέχουν μενού που έχουν διαμορφώσει διατροφολόγοι, όμως σε πολλές περιπτώσεις τα παιδιά φέρνουν φαγητό σε ταπεράκια. Μέσα στην τάξη, οι μαθητές μαζί με την δασκάλα συζητούν για το φαγητό που έχουν φέρει όλα τα παιδιά ενώ ενθαρρύνονται να δοκιμάζουν νέες γεύσεις. Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά επιλέγουν πιο συχνά σπιτικό και υγιεινό φαγητό και αποφεύγουν τροφές επεξεργασμένες ή με λιπαρά.

Έχουν κανόνες για το φαγητό

Στα σχολεία δεν επιτρέπονται τροφές με πολλή ζάχαρη, λιπαρά, καφείνη ή επεξεργασμένα τρόφιμα. Οι γονείς συνηθίζουν να μαγειρεύουν οι ίδιοι στο σπίτι το φαγητό των παιδιών και επιλέγουν φρέσκα προιόντα.

Δεν δίνουν χυμούς και αναψυκτικά

Ενώ δεν απαγορεύουν στα παιδιά να πιουν έτοιμους χυμούς, το επιτρέπουν μόνο περιστασιακά. Οι Ιάπωνες προτιμούν να προσφέρουν νερό στα παιδιά ή τσάι χωρίς καφείνη. Πολλοί ετοιμάζουν χυμούς με φρέσκα φρούτα ή γιαούρτι.

Για περισσότερα στην Υγεία δείτε εδώ:

Τέλος στην δυσκοιλιότητα: Το πιο απλό ρόφημα που πρέπει να πίνουμε κάθε πρωί για να λειτουργεί εύρυθμα το έντερο

Μυστικά μακροζωίας: Οι 4 συνήθειες που έχει ο 53χρονος καθηγητής του Χάρβαρντ – «Έδιωξε» μια δεκαετία από πάνω του

Διάσημος βιολόγος για την ανάπτυξη των παιδιών: «Το 95% των προβλημάτων που αντιμετωπίζει κάποιος στη ζωή του δημιουργείται μέχρι τα 7 έτη»

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ