Εμβόλια κορονοϊού: Πότε πρέπει να τα κάνουμε

Οι επιστήμονες απαντούν στο γιατί να επιλέξουμε τα επικαιροποιημένα εμβόλια του κορονοϊού και πότε πρέπει να γίνει ο εμβολιασμός
εμβόλια-κορονοϊού-πότε-πρέπει-να-τα-κά-60513

Οι επιστήμονες απαντούν στο γιατί να επιλέξουμε τα επικαιροποιημένα εμβόλια του κορονοϊού και πότε πρέπει να γίνει ο εμβολιασμός

Η σεζόν ξεκίνησε και η επιστροφή στα θρανία και το γραφείο δείχνει πως η Covid-19 επέστρεψε και αυτή μαζί με εμάς. Τα νέα εμβόλια του κορονοϊού έχουν ήδη φτάσει και το επόμενο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσουν οι μαζικοί εμβολιασμοί.

Μέχρι σήμερα έχουν παραληφθεί περισσότερα από 1 εκατ. δόσεις, κυρίως των Pfizer/BioNTech, και οι παραλαβές συνεχίζονται απρόσκοπτα.

Ποιοι μπορούν να εμβολιαστούν με τα επικαιροποιημένα εμβόλια του κορονοϊού;

Τα επικαιροποιημένα εμβόλια προορίζονται μόνο για αναμνηστική δόση, δηλαδή χορηγούνται μετά τη συμπλήρωση του βασικού εμβολιασμού. Σύμφωνα με τη σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, τα νέα εμβόλια προορίζονται για: α) τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, β) τα άτομα ηλικίας 12-59 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, γ) τους διαμένοντες και τους εργαζόμενους σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και Φροντίδας Χρονίως Πασχόντων, δ) τους επαγγελματίες υγείας, ε) όσους ζουν με άτομα με ανοσοκαταστολή ή άλλο υποκείμενο νόσημα, στ) τους φροντιστές ατόμων που πάσχουν από νοσήματα που αυξάνουν τον κίνδυνο επιπλοκών από κορονοϊό. Ωστόσο, παρέχεται και εξατομικευμένα η δυνατότητα εμβολιασμού σε άτομα ηλικίας 30-59 ετών που δεν ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες, με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντα ιατρού.

Εμβόλια κορονοϊού: Εμβολιαζόμαστε και μετά την αναμνηστική δόση

Ναι, όσοι έχουν νοσήσει τον περασμένο χρόνο ή/και έχουν λάβει όλα τα βασικά και αναμνηστικά εμβόλια, θα πρέπει να λάβουν και το νέο, επικαιροποιημένο εμβόλιο. «Αυτό θα οδηγήσει σε ευρύτερη ανοσία έναντι του κορονοϊού SARS-CoV-2 και θα συμβάλει στον περιορισμό της εμφάνισης νέων παραλλαγών», τονίζουν επιστήμονες της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πότε μπορούμε να κάνουμε τα εμβόλια του κορονοϊού

Οι εμβολιασμοί αναμνηστικής δόσης με τα επικαιροποιημένα εμβόλια ξεκίνησαν την περασμένη Τετάρτη – ο προγραμματισμός των ραντεβού γίνεται όπως πάντα μέσα από την πλατφόρμα emvolio.gov.gr. Οι δικαιούχοι μπορούν να πραγματοποιήσουν τον εμβολιασμό τους, εφόσον έχουν παρέλθει τουλάχιστον τρεις μήνες μετά την τελευταία δόση εμβολίου ή τη νόσησή τους από κορονοϊό. «Η ανοσία φθίνει με την παρέλευση του τριμήνου, ειδικά στα ηλικιωμένα άτομα ή στους ευάλωτους. Γι’ αυτό και συστήνεται να επανεμβολιαστούν», σύμφωνα με την κυρία Θεοδωρίδου.

Εμβόλια κορονοϊού: Γιατί να επιλέξουμε τα επικαιροποιημένα

«Δεν έχει σημασία ποιο εμβόλιο θα λάβει κάποιος. Το σημαντικό είναι να το λάβει στον σωστό χρόνο για να είναι προστατευμένος». Αυτό επισήμαναν για μια ακόμη φορά η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την πρόσφατη ενημέρωση για τα επικαιροποιημένα εμβόλια.

Όπως εξήγησαν, από τη σύγκριση των νέων εμβολίων, δεν προκύπτουν αξιόλογες διαφορές ώστε να βαρύνουν στην επιλογή για εμβολιασμό. Η σύσταση δε για τους ευπαθείς και τους ηλικιωμένους είναι ισχυρή και σαφής: όσο νωρίτερα εμβολιαστούν, τόσο καλύτερα θα αντιμετωπίσουν την έξαρση της επιδημίας που αναμένεται από τον επόμενο μήνα.

Ο χειμώνας είναι προ των πυλών και ήδη τα πρώτα στοιχεία και μετά το άνοιγμα των σχολείων δείχνουν άνοδο των κρουσμάτων. Θωρακίζουμε λοιπόν τον οργανισμό μας και προφυλαγόμαστε.

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ