Είναι ασφαλές να τρώμε αυγά το καλοκαίρι;

Αγαπητά για τη γεύση, την υφή και τα διατροφικά οφέλη στην υγεία τα αυγά αποτελούν βασικό στοιχείο της διατροφής σε όλο τον κόσμο.
είναι-ασφαλές-να-τρώμε-αυγά-το-καλοκαί-250644

Τα αυγά είναι φυσικά πλούσια σε αμινοξέα, βιταμίνες και μέταλλα και καταναλώνονται ευρέως για τα μοναδικά οφέλη που προσφέρουν στην υγεία. Εδώ και χρόνια, ακούμε για τα πολυάριθμα οφέλη από την κατανάλωση αυγών σε καθημερινή βάση.

Ωστόσο, υπάρχουν και αρκετοί μύθοι γύρω από αυτή τη διατροφική συνήθεια. Ένας από τους πιο διαδεδομένους είναι ότι τα αυγά πρέπει να αποφεύγονται το καλοκαίρι λόγω της «θερμής φύσης» τους και της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε πρωτεΐνη. Ισχύει όμως πραγματικά αυτό;

Τα αυγά είναι φυσικά πλούσια σε αμινοξέα, βιταμίνες και μέταλλα. Το ερώτημα, όμως, είναι: είναι πραγματικά ασφαλές να καταναλώνονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού; Παραδοσιακά, θεωρείται ότι τα αυγά παράγουν θερμότητα στο σώμα, κάτι που θεωρείται ακατάλληλο για τους ζεστούς μήνες. Ωστόσο, σύμφωνα με ειδικούς υγείας, παρά τη «θερμή φύση» των αυγών και τον ζεστό καιρό, μπορούν να καταναλώνονται με ασφάλεια όλο τον χρόνο. Συνιστάται, ωστόσο, η κατανάλωσή τους με μέτρο για να διατηρούνται τα επίπεδα χοληστερίνης υπό έλεγχο.

Υγεία: Αυγά και σωματική θερμότητα

Είναι ευρέως διαδεδομένη η άποψη ότι τα αυγά αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος, κάτι που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αφυδάτωσης, διάρροιας και άλλων πεπτικών προβλημάτων που προκαλούνται από υπερβολική θερμότητα.

Ωστόσο, σύμφωνα με έκθεση της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ιατρικής των ΗΠΑ, τα αυγά αποτελούν πλήρη πηγή πρωτεΐνης και περιέχουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη D, η B12 και η χολίνη. Η ιδέα ότι τα αυγά προκαλούν υπερβολική σωματική θερμότητα δεν σχετίζεται με τη θερμοκρασία του σώματος, αλλά κυρίως με την ασφάλεια των τροφίμων. Οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν την ανάπτυξη βακτηρίων, κυρίως της σαλμονέλας, η οποία μπορεί να μολύνει τα αυγά αν δεν αποθηκεύονται σωστά. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Poultry Science τονίζει τη σημασία της ψύξης: τα αυγά πρέπει να αποθηκεύονται κάτω από τους 4 βαθμούς Κελσίου και να καταναλώνονται εντός 3-5 εβδομάδων για μέγιστη ασφάλεια.

Διατροφικά οφέλη των αυγών

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα αυγά προκαλούν κορεσμό, βοηθούν στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και συμβάλλουν στην υγεία του δέρματος και των ματιών, χάρη στα αντιοξειδωτικά λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Ανασκόπηση του 2020 στο περιοδικό Nutrients επιβεβαίωσε ότι τα αυγά δεν αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων σε υγιή άτομα και μπορούν να αποτελούν μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής ακόμα και το καλοκαίρι.

Για να τα απολαύσετε με υγιεινό τρόπο τους ζεστούς μήνες, προτιμήστε πιο ελαφριές παρασκευές: αυγά βραστά σε σαλάτες, σάντουιτς με αυγό, αγγούρι και δυόσμο ή wraps με αυγό και γιαούρτι. Αυτές οι επιλογές βοηθούν στη μείωση της αίσθησης ζέστης και διευκολύνουν τη χώνευση. Ομελέτες με λαχανικά και μυρωδικά όπως κόλιανδρο, δυόσμο και σπανάκι είναι επίσης κατάλληλες για το καλοκαίρι.

Το συμπέρασμα είναι ότι είναι ασφαλές να τρώτε αυγά το καλοκαίρι αρκεί να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και αποθήκευσης, και να καταναλώνονται με μέτρο και με κατάλληλο τρόπο παρασκευής.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Αλέξης Γεωργούλης: Μετά τη λάμψη της τηλεόρασης και το Ευρωκοινοβούλιο, τι κάνει σήμερα ο γόης της τηλεόρασης;

Θερινές εκπτώσεις 2025: Πότε κάνουν πρεμιέρα και πόσο θα διαρκέσουν

Νέος ΚΟΚ: Βαριές ποινές και τσουχτερά πρόστιμα

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ