3 φρούτα που πρέπει να κόψεις άμεσα: Προκαλούν φούσκωμα και λίπος στην κοιλιά χωρίς να πάρεις χαμπάρι

3-φρούτα-που-πρέπει-να-κόψεις-άμεσα-προ-176810

Υπάρχουν τρία φρούτα που φούσκωμα και λίπος στην κοιλιά και θα πρέπει ν’ αποφεύγονται από όσους ακολουθούν υγιεινή διατροφή.

Μπορεί τα φρούτα να θεωρούνται ζωτικό συστατικό μιας ισορροπημένης διατροφής, παρέχοντας απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα και διαιτητικές ίνες και πολλά ακόμη οφέλη για την υγεία, υπάρχουν όμως κάποια που σχετίζονται με φούσκωμα και πιθανές επιπτώσεις στο κοιλιακό λίπος.

Τα τρία φρούτα που φουσκώνουν την κοιλιά

O Dr. Tez Pratap Singh, MD, αναφέρει τα τρία φρούτα που πρέπει να αποφεύγονται, επειδή προκαλούν λίπος στην κοιλιά και φούσκωμα και δεν είναι άλλα από τα μήλα, τα καρπούζια και τα μάνγκο.

Ειδικότερα, τα μήλα, αγαπημένα για την τραγανή υφή και τη φυσική τους γλυκύτητα, είναι μια δημοφιλής επιλογή μεταξύ των φρούτων.

Πλούσια σε διαιτητικές ίνες, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, προσφέρουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία, αλλά η υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, ιδιαίτερα με τη μορφή φρουκτανών, μπορεί να οδηγήσει σε φούσκωμα σε ορισμένα άτομα, ειδικά σε αυτά με ευαίσθητο πεπτικό σύστημα.

«Τα μήλα περιέχουν ένα είδος φυτικής ίνας γνωστής ως πηκτίνη, η οποία μπορεί να είναι δύσκολο για μερικούς ανθρώπους να αφομοιώσουν, οδηγώντας σε αέρια και φούσκωμα. Επιπλέον, η περιεκτικότητα σε φρουκτόζη στα μήλα, ειδικά στον χυμό μήλου ή στα αποξηραμένα μήλα, μπορεί να συμβάλει στο φούσκωμα σε άτομα με ευαισθησία στη φρουκτόζη» υπογράμμισε ο γιατρός.

Τα καρπούζια, με την υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και τη δροσερή τους γεύση, είναι ένα από τα αγαπημένα του καλοκαιριού. Γεμάτα με βιταμίνες, μέταλλα και οφέλη ενυδάτωσης, συχνά φημίζονται για τις υγιεινές τους ιδιότητες, αλλά η υψηλή περιεκτικότητά τους σε νερό, ενώ βοηθά στην ενυδάτωση, μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε προσωρινό φούσκωμα σε ορισμένα άτομα λόγω του αυξημένου όγκου υγρών στο πεπτικό σύστημα.

«Τα καρπούζια είναι πλούσια σε φρουκτόζη και σορβιτόλη, τα οποία μπορούν να ζυμωθούν στο έντερο και να προκαλέσουν παραγωγή αερίων, οδηγώντας σε φούσκωμα. Επιπλέον, η υπερβολική κατανάλωση καρπουζιού σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσει σε ξαφνική εισροή σακχάρων, συμβάλλοντας δυνητικά στο λίπος της κοιλιάς στο μακροπρόθεσμα», επισημαίνει ο Singh.

Τέλος, τα μάνγκο, γνωστά για την τροπική γλυκύτητα και τη ζωντανή τους γεύση, είναι μια τροπική απόλαυση γεμάτη με βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.

Αν και προσφέρουν πληθώρα διατροφικών πλεονεκτημάτων, η υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες και φρουκτόζη, μπορεί να συμβάλει στο φούσκωμα σε ορισμένα άτομα, ιδιαίτερα σε αυτά με ευαίσθητο πεπτικό σύστημα και όσον αφορά το λίπος στην κοιλιά, τα ίδια τα μάνγκο δεν είναι άμεσος ένοχος.

Αντίθετα, τυχόν ανησυχίες σχετικά με τη διαχείριση του βάρους, πιθανότατα θα προέρχονται από την υπερβολική πρόσληψη θερμίδων, καθώς τα μάνγκο περιέχουν φυσικά σάκχαρα.

«Τα φυσικά σάκχαρα και οι φυτικές ίνες στα μάνγκο μπορούν να ζυμωθούν στον πεπτικό σωλήνα, οδηγώντας στην απελευθέρωση αερίων και στη συνέχεια φούσκωμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η υπερβολική κατανάλωση μάνγκο θα μπορούσε να συμβάλει στην πρόσληψη θερμίδων, οδηγώντας δυνητικά σε αύξηση βάρους και κοιλιακό λίπος», κατέληξε ο Singh.

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ