Δρα σε 60′, ρίχνει άμεσα τη χοληστερόλη: Το κατακόκκινο φρούτο που «διαλύει» τα λίπη στις αρτηρίες

δρα-σε-60′-ρίχνει-άμεσα-τη-χοληστερόλη-τ-175570

Υπάρχει ένα φρούτο, σύμφωνα με το Journal of Nutritional Science που οι περισσότεροι καταναλώνουμε με ευχαρίστηση, και «διαλύει» την υπερβολική συσσώρευση λίπους στις αρτηρίες, προστατεύει από καρδιοπάθειες, και μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου. Το φρούτο αυτό, σύμφωνα με τους Ιάπωνες επιστήμονες είναι η φράουλα. Τα ευρήματα τους αυτά δημοσιεύουν στο παραπάνω επιστημονικό περιοδικό.

Το κόκκινο φρoύτο που «καίει» το λίπος στις αρτηρίες και σε σώζει από τη χοληστερίνη

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι άνθρωποι παρουσιάζουν προβλήματα με την χοληστερόλη τους. Πρόκειται για μία καθόλου αθώα πάθηση, που αυξάνει δραστικά τις παθήσεις της καρδιάς. Συγκεκριμένα, η υψηλή χοληστερόλη και ειδικότερα η LDL, η «κακή» χοληστερόλη μεταφράζεται σε υψηλές εναποθέσεις λίπους στις αρτηρίες. Οι λιπιδικές αυτές συγκεντρώσεις είναι πιθανό να μπλοκάρουν τις αρτηρίες, προκαλώντας στένωση και απόφραξη των αιμοφόρων αγγείων. Οι θρόμβοι που σχηματίζονται στη συνέχεια μπορούν δυνητικά να προκαλέσουν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Το Πανεπιστήμιο Setsunan στην Οσάκα της Ιαπωνίας εκπόνησε μελέτες, και οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως οι φράουλες, ένα φρούτο πλούσιο σε βιταμίνη C μπορεί να αποτρέψει τη συσσώρευση λίπους προστατεύοντας έτσι από τον κίνδυνο σοβαρών καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Οι Ιάπωνες μελετητές, αφού κατέγραψαν τα οφέλη που προσφέρει η φράουλα στην καρδιαγγειακή υγεία, στη συνέχεια θέλησαν να εξετάσουν το αντίκτυπο που έχει το φρούτο αυτό για τον ανθρώπινο οργανισμό, εφόσον πρόκειται για φρούτο με εξαιρετικά ευεργετικές ιδιότητες.

Το πείραμα των Ιαπώνων

Για να καταλήξουν σε τεκμηριωμένα αποτελέσματα, εξέτασαν μία ομάδα 23 νεαρών γυναικών, χωρίς κάποιο υποκείμενο νόσημα. Οι εθελόντριες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Στη μία ομάδα χορηγήθηκε ένας πουρές φράουλας 500 γραμμαρίων, ενώ στην άλλη ένα σακχαρούχο ρόφημα. Μισή ώρα αφότου οι συμμετέχουσες κατανάλωσαν το προϊόν που τους δόθηκε, οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα αίματος. Η ίδια διαδικασία κατανάλωσης και αιμοληψιών επαναλαμβανόταν κάθε 30 λεπτά για 4 ακόμη ώρες.

Οι μετρήσεις αυτές, επιβεβαίωσαν πως η ομάδα που είχε καταναλώσει τον πουρέ φράουλας παρουσίαζε σημαντικά μικρότερες συγκεντρώσεις λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας ή «κακής» LDL χοληστερόλης, συγκριτικά με εκείνη που κατανάλωσε το σαχκαρούχο ρόφημα. Μάλιστα, η επίδραση αυτή κατέστη εμφανής ήδη μία ώρα μετά την κατανάλωση της φράουλας για πρώτη φορά, ενώ διήρκεσε για τουλάχιστον 4 ώρες μετά την ολοκλήρωση της δοκιμής.

Σε σχολιασμό των ευρημάτων, οι ειδικοί δηλώνουν: «Οι φράουλες αποτελούν μια σημαντική πηγή θρεπτικών ενώσεων και οι μελέτες δείχνουν ότι η υψηλή κατανάλωση τέτοιων φρούτων σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων».

Οπότε, εάν υποφέρετε από υψηλή χοληστερόλη, τους καλοκαιρινούς μήνες προτιμήστε για σνακ ένα μπολ με φράουλες, και για τις off season εποχές μπορείτε να τις προμηθευτείτε κατεψυγμένες στο εμπόριο.

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ