Θεσσαλονίκη: Έβαζαν 6χρονη να ζητιανεύει πάνω από 12 ώρες κάθε μέρα – Σε κοινωνική δομή η ανήλικη

θεσσαλονίκη-έβαζαν-6χρονη-να-ζητιανεύ-64422

Στα χέρια της Αστυνομίας βρίσκεται μια 54χρονη από τη Βουλγαρία, η οποία έβαζε 6χρονη να ζητιανεύει, με την σύμφωνη γνώμη της 20χρονης μητέρας της. Καταγγελίες πολιτών στην τετραψήφια γραμμή πληροφόρησης για την Εμπορία Ανθρώπων (“1109”) αποκάλυψαν το δράμα που βίωνε το 6χρονο κοριτσάκι.

Έβαζαν 6χρονη να ζητιανεύει για πάνω από 12 ώρες κάθε μέρα

Το παιδάκι αναγκαζόταν καθημερινά να ζητιανεύει, ρακένδυτο και παραμελημένο, έξω από εμπορικά καταστήματα της οδού Τσιμισκή, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, συχνά για περισσότερες από 12 ώρες.

Αστυνομικοί του Τμήματος Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης – κατόπιν των αλλεπάλληλων καταγγελιών – έθεσαν υπό διακριτική παρακολούθηση την ανήλικη και την 54χρονη που την συνόδευε, καταγράφοντας τα τελευταία 24ωρα τις κινήσεις τους. Χθες ακολούθησε η σύλληψη της γυναίκας, με καταγωγή από τη Βουλγαρία, η οποία ψευδώς δήλωσε στους αστυνομικούς ότι είναι η μητέρα της 6χρονης.

Γιαγιά και μητέρα έβαζαν 6χρονη να ζητιανεύει

Παρότι δεν έχει εξακριβωθεί ακόμη η μεταξύ τους (συγγενική) σχέση, η επικρατέστερη όμως εκδοχή είναι να πρόκειται για γιαγιά και εγγονή.

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι η συλληφθείσα, έχοντας την έγγραφη συναίνεση της 20χρονης μητέρας της ανήλικης, μετέβαινε καθημερινά από τις αρχές του μήνα, συνοδεία της 6χρονης, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης «με μοναδικό στόχο την κατ’ επάγγελμα εργασιακή εκμετάλλευσή της, μέσω της επαιτείας», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

«Δεν διαπιστώθηκε καμία μονιμότητα στη διαμονή και φροντίδα για την εκπαίδευση, σίτιση και ευζωία του κοριτσιού», τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση, ενώ το ίδιο σκηνικό φέρεται να επαναλαμβανόταν και κατά το παρελθόν, με την 54χρονη να ταξιδεύει από την πατρίδα της προς τη Θεσσαλονίκη μαζί με το κορίτσι, παραμένοντας στην πόλη από έναν έως τρεις μήνες, με σκοπό την επαιτεία.

Δίωξη για κακούργημα

Η 54χρονη οδηγήθηκε νωρίτερα στον εισαγγελέα που άσκησε εις βάρος της ποινική δίωξη για εμπορία ανθρώπου κατ’ επάγγελμα και κατά συναυτουργία, σε βαθμό κακουργήματος, όπως επίσης για έκθεση ανηλίκου και ψευδή αναφορά (πλημμελήματα). Παραπέμφθηκε να απολογηθεί σε ανακριτή και μέχρι τότε παραμένει υπό κράτηση. Η δικογραφία περιλαμβάνει και την 20χρονη μητέρα της ανήλικης που αναζητείται.

Τέλος, σημειώνεται ότι η 6χρονη μεταφέρθηκε με σχετική μέριμνα σε κοινωνική δομή φιλοξενίας ανηλίκων για την κατάλληλη φροντίδα και αρωγή.

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ