Μητσοτάκης για Τουρκία “Είναι δύσκολο να φανταστώ πώς θα επανέλθουν οι σχέσεις μας”

μητσοτάκης-για-τουρκία-είναι-δύσκολ-61138

Οσο η Τουρκία συμπεριφέρεται έτσι, λέει ο Πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης από τις ΗΠΑ, του είναι δύσκολο να φανταστεί πώς θα επανέλθουν οι σχέσεις μας με τη γειτονική χώρα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συζητά στο Council on Foreign Relations για τον ρόλο της Ελλάδας στην ΕE και στο ΝΑΤΟ, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και την οικονομική και φυσική ασφάλεια της Ευρώπης.

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως, παρά την οικονομική ύφεση που αναμένεται να δει η Ευρώπη, η Ελλάδα θα καταφέρει να την αποφύγει και αυτό θα είναι εφικτό χάρη στην ανάπτυξη της χώρας. Παράλληλα, δήλωσε πως η χώρα μας έχει γίνει ιδιαίτερα ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις, όπως για παράδειγμα, το fund των 2 δισ. ευρώ από τη Σιγκαπούρη, αλλά αποδίδει και η επιθετική στρατηγική για την φοροδιαφυγή, χάρη στην αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Η Ελλάδα έχει καλύτερες επιδόσεις φέτος από πολλές χώρες της βορείου Ευρώπης, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Τί είπε ο Κ.Μητσοτάκης για την Τουρκία και για το εάν θα επανέλθουν οι σχέσεις μας

Η μόνη ανησυχία για τα επόμενα δύο χρόνια, όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι οι τιμές της ενέργειας. «Η Ρωσία πλέον δεν είναι αξιόπιστος προμηθευτής», ασχέτως της κατάληξης του πολέμου στην Ουκρανία, και «χρειάζεται να απομακρυνθούμε από το ρωσικό αέριο το ταχύτερο δυνατόν», συμπληρώνει.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης πως οι αγορές εμπιστεύονται την κυβέρνηση, χάρη στη σταθερότητά της, ενώ σημείωσε πως αναμένει να κερδίσει τις επόμενες εκλογές και πως σε κάθε περίπτωση η χώρα θα κυβερνηθεί.

Γιατί λέει ο Μητσοτάκης ότι είναι δύσκολο να επανέλθουν οι σχέσεις μας με την Τουρκία

Μητσοτάκης: Αν η Τουρκία συνεχίσει σε αυτό το μονοπάτι θα απομονωθεί και από την Ευρώπη και από τις ΗΠΑ

Αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι πάντα επεδίωκα μια εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία. Πριν τρία χρόνια του είχα πει να κάνουμε μια νέα αρχή. Μετά υπέγραψε ΑΟΖ με τη Λιβύη που αγνοεί την ύπαρξη ελληνικών νησιών, μια γεωγραφικά παραδοξότητα. Μετά έχουμε την εργαλειοποίηση των μεταναστών, αμφισβήτηση των νησιών μας».

Για να σημειώσει ο πρωθυπουργός: «Μου είναι δύσκολο να φανταστώ πώς η σχέση μεταξύ των δύο χωρών θα επανέλθει όσο η Τουρκία συμπεριφέρεται έτσι. Αλλά, αν η Τουρκία συνεχίσει σε αυτό το μονοπάτι θα απομονωθεί και από την Ευρώπη και από τις ΗΠΑ. Και αν η Τουρκία θέλει να “παίζει” και σε άλλη σφαίρα επιρροής, ας είναι, αλλά είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Και είναι η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ που δεν εφαρμόζει κυρώσεις στη Ρωσία».

Επανέλαβε ωστόσο ότι «είμαι πάντα ανοιχτός να λύσω τα προβλήματα με διάλογο. Ο κ. Ερντογάν δεν θέλει να μου μιλήσει. Αλλά το έχω ξανακούσει και καταλήξαμε να μιλάμε. Θα συνεχίσω να επιμένω ότι υπάρχει μόνο ένα πλαίσιο κανόνων για την επίλυση διαφορών, το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Αλλά δεν λύνει τις διαφορές με επιθετική συμπεριφορά και την επαναφορά αυτοκρατορικών φαντασιώσεων, αλλά και την εμπρηστική ρητορική».

Στο τέλος της συζήτησης, ο συνομιλητής του, Ρόμπερτ Ρούμπιν, πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, είπε προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Κύριε πρόεδρε ήσασταν φανταστικός, γιατί δεν θέτετε υποψηφιότητα για πρόεδρος των ΗΠΑ;». «Είμαι πολύ καλά εκεί που είμαι» απάντησε χαμογελώντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αξίζει να σημειωθεί, πως ο Κ.Μητσοτάκης έχει δίκιο σ΄αυτά που τονίζει για τη Τουρκία μιας και η επιθετική ρητορική της δεν έχει σταματήσει ούτε για μια μέρα.

Δείτε τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Council on Foreign Relations:

 

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ