Κάρτα παντού: POS και στους τελευταίους επαγγελματίες

κάρτα-παντού-pos-και-στους-τελευταίους-ε-62667

Μετρητά τέλος. Από εδώ και στο εξής θα κυκλοφορούμε με τη κάρτα της τράπεζας καθώς θα υπάρχουν παντού POS, ακόμα και στους τελευταίους επαγγελματίες.

Την επέκταση των POS σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας, καθώς και την υποχρέωση όλων των επαγγελματικών κατηγοριών για χρήση ταμειακών μηχανών, σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Πότε θα εφαρμοστεί το μέτρο με τη Κάρτα ενώ θα υπάρχουν παντού POS

Η επιτυχία που γνωρίζει η νέα εφαρμογή «appodixi», στην οποία οι φορολογούμενοι σκανάρουν και αποστέλλουν προβληματικές αποδείξεις στη φορολογική διοίκηση, καθώς και η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και η ελαχιστοποίηση των μετρητών, που έφερε επιπλέον έσοδα στο δημόσιο δείχνει ότι υπάρχει δυνατότητα σημαντικής μείωσης της φοροδιαφυγής.

Αρκεί μόνο να αναφέρουμε ότι για το 2022 υπολογίζεται ότι μόνο από τη χρήση καρτών τα έσοδα θα αυξηθούν κατά 600 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό έχει ανασυρθεί το σχέδιο που προβλέπει την επέκταση της υποχρεωτικής τοποθέτησης μηχανημάτων POS στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ δεν αποκλείεται να μειωθεί και το ύψος των μετρητών στις συναλλαγές των καταναλωτών και των επιχειρήσεων κάτω από 500 ευρώ που είναι σήμερα.

Πρόθεση της κυβέρνησης ήταν η επέκταση των POS από το 2020, ωστόσο η πανδημική κρίση ανέστειλε την υλοποίηση του σχεδίου.

Πώς θα γίνονται οι ηλεκτρονικές συναλλαγες με τη κάρτα και από πότε θα υπάρχουν POS παντού

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών οι ηλεκτρονικές συναλλαγές εκτινάχθηκαν τα τελευταία χρόνια. Ειδικότερα:

Το 2019, οι αγορές με κάρτες ή αλλά ηλεκτρονικά μέσα έφθασαν στα 40,6 δισ. ευρώ

Το 2020 , στα 44,7 δισ. ευρώ

Το 2021, στα 53 δισ. ευρώ και

Το 2022, υπολογίζεται να διαμορφωθούν σε επίπεδα άνω των 65 δισ. ευρώ.

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για POS και ταμειακές μηχανές

Υποχρεωτική εγκατάσταση μηχανημάτων POS σε δεκάδες επαγγέλματα που σήμερα εξαιρούνται.

Σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS. Από το νέο έτος θα εκδίδεται η απόδειξη λιανικής πώλησης ταυτόχρονα με την απόδειξη του POS (σύστημα EFTPOS). Και αυτό καθώς πολλές επιχειρήσεις στις συναλλαγές με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες δεν εκδίδουν την απόδειξη λιανικής. Όπως τονίζουν από το υπουργείο Οικονομικών ένας από τους βασικούς πυλώνες του μεταρρυθμιστικού σχεδίου είναι η ενίσχυση της διαφάνειας και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, με την αντικατάσταση εκατοντάδων χιλιάδων ταμειακών μηχανών που θα μεταφέρουν σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες για τις αποδείξεις τις οποίες εκδίδουν τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις.

Διασταυρώσεις στις επιχειρήσεις με βάση τα δηλωθέντα στοιχεία στη φορολογική τους δήλωση και τις συναλλαγές που προκύπτουν από τα POS.

Ας ξεχάσουμε λοιπόν τα μετρητά σιγά σιγά γιατί όπως είχαμε ξαναπεί από εδώ και πιο πέρα οι συναλλαγές θα είναι όλες ηλεκτρονικές.

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ