Ηλεκτρικό ρεύμα: Tί ισχύει στα νοικοκυριά για την επιδότηση – Έκπτωση για το πετρέλαιο θέρμανσης

ηλεκτρικό-ρεύμα-tί-ισχύει-στα-νοικοκυρ-60062

Εκπτωση άμεσα και μέχρι το τέλος του έτους στο πετρέλαιο θέρμανσης αλλά και την κατάργηση από το 2023 της εισφοράς αλληλεγγύης ενώ από την άλλη σήμερα αναμένονται οι ανακοινώσεις για την επιδότηση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος για τον Οκτώβριο στα νοικοκυριά.

Τι θα γίνει με την επιδότηση στα νοικοκυριά και την έκπτωση στο πετρέλαιο Θέρμανσης

Τα αποκαλυπτήρια για το νέο μοντέλο επιδοτήσεων στο ρεύμα αναμένεται να κάνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, με κυβερνητικά στελέχη να διαμηνύουν ότι ένα μέσο νοικοκυριό που κάνει μια συμβατική κατανάλωση ρεύματος δεν πρόκειται το επόμενο διάστημα να πάθει… ηλεκτροσόκ. Σημειωτέον και οι τιμές των παρόχων για τον Οκτώβριο δεν είναι αυξημένες εν σχέσει με τον Σεπτέμβριο, με δεδομένο ότι η τιμή του φυσικού αερίου «προσγειώθηκε»« συγκριτικά με το προηγούμενο διάστημα, αν και διατηρεί υψηλή μεταβλητότητα.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, η κυβέρνηση προωθεί ένα σχήμα επιδότησης με τρεις κλίμακες για το ηλεκτρικό ρεύμα, με βάση το οποίο όσο μικρότερη η κατανάλωση, τόσο μεγαλύτερη η επιδότηση. Έτσι, για καταναλώσεις έως 400 ή ακόμα και 500 KwH το σχήμα των επιδοτήσεων θα καλύπτει σχεδόν πλήρως τους πολίτες. Αυτό σημαίνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των οικιακών καταναλωτών θα προστατεύονται από υπέρμετρες αυξήσεις, ενώ πρόνοια αναμένεται να υπάρξει και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν δύνανται να κάνουν σημαντική εξοικονόμηση ρεύματος. Η επιδότηση θα «χαμηλώνει» για καταναλώσεις πάνω από αυτό το επίπεδο και περίπου ως την περιοχή τουλάχιστον των 800 KwH ως και 1000 KwH, ενώ θα προβλέπεται και μια ανώτερη κλίμακα με αναλογικά μικρότερη επιδότηση. Παράλληλα, θα δρομολογηθεί ένα bonus συνέπειας για όσους μειώνουν την κατανάλωσή τους κατά 15% σε σχέση με την περυσινή περίοδο, αλλά αυτό θα πιστώνεται στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς του τετραμήνου και όχι στους έναντι.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών, περίπου το 75% των καταναλωτών δεν θα δουν ουσιώδεις διαφορές σε σχέση με σήμερα, ενώ στην πρώτη κλίμακα το πλαίσιο προστασίας θα «σβήνει» πάνω από το 90% των ανατιμήσεων, περίπου όπως και σήμερα. Βεβαίως, περιορισμένη επιδότηση θα έχουν όσοι κάνουν μεγαλύτερες καταναλώσεις και σε αυτό συμπεριλαμβάνονται και επιχειρήσεις, αλλά και νοικοκυριά με αυξημένη κατανάλωση, αλλά και οικιακοί καταναλωτές που δεν έχουν μόνο ένα σπίτι (π.χ. ένα σπίτι και ένα εξοχικό).

Όσο για το φυσικό αέριο, κρίθηκε ότι μια κλιμακωτή επιδότηση δεν είναι λειτουργική, ενώ δεν δύναται να εφαρμοστεί bonus συνέπειας, καθώς σε πολλές περιπτώσεις μιλάμε για πολυκατοικίες, για τις οποίες ο λογαριασμός εκδίδεται συνολικά και στη συνέχεια επιμερίζεται στους ενοίκους. Το μοντέλο επιδότησης θα είναι όμοιο με αυτό του ρεύματος, απλά σε οριζόντια βάση, αν και η επιδότηση θα είναι περιορισμένη. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι στην περιοχή των 10-12 λεπτών ανά θερμική κιλοβατώρα, με την τιμή, πάντως, αυτή τη στιγμή να έχει φτάσει περί τα 24 λεπτά/ κιλοβατώρα. Και μπορεί η αύξηση της επιδότησης σε σχέση με πέρυσι να είναι σημαντική, δεν θα «σβήσει», όμως όλη την αύξηση, με την οποία θα έρθουν αντιμέτωποι εκατοντάδες χιλιάδες οικιακοί καταναλωτές που επέλεξαν το φυσικό αέριο ως φθηνότερο μέσο θέρμανσης.

Ηλεκτρικό ρεύμα: Οι ανακοινώσεις των παρόχων για επιδοτήσεις και εκπτώσεις

Την ίδια ώρα σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με τον τρέχοντα μήνα Σεπτέμβριο είναι τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας για τον Οκτώβριο που ανακοίνωσαν το βράδυ της Τρίτης οι προμηθευτές, στο πλαίσιο της νομοθετημένης υποχρέωσης να αναγγέλλουν τα τιμολόγια του επόμενου μήνα έως τις 20 του προηγούμενου. Ενδεικτικά, το τιμολόγιο της ΔΕΗ για τον Οκτώβριο είναι 25 % χαμηλότερο σε σχέση με το τρέχον.

Με βάση τα δημοσιευμένα στοιχεία, το τιμολόγιο της ΔΕΗ εμφανίζει μείωση 25% σε σχέση με το αντίστοιχο του Σεπτεμβρίου με την ταρίφα να διαμορφώνεται στα 0,595 για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες. Για μεγαλύτερη κατανάλωση ο πήχης ανεβαίνει στα 0,607 ευρώ. Yπενθυμίζεται ότι τον προηγούμενο μήνα η Επιχείρηση έκανε την έκπληξη, προσφέροντας το ακριβότερο τιμολόγιο της αγοράς ηλεκτρισμού που έφτασε τα 80 λεπτά (0,788 για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες), κίνηση που θεωρήθηκε ως εργαλείο άμυνας στις μεγάλες απώλειες εσόδων του Αυγούστου που οι τιμές της ΔΕΗ είχαν πέσει κάτω από τα 50 λεπτά η κιλοβατώρα (0,486).

Από τα δημοσιευμένα στοιχεία, μικρές αποκλίσεις εμφανίζουν οι πάροχοι μεταξύ τους με εξαίρεση τον Ήρωνα και την Volterra, όπου τα αντίστοιχα τιμολόγια διαμορφώνονται (προ της επιδότησης) σε 0,620 και 0,685 ανά κιλοβατώρα. Κατόπιν αυτών οι ταρίφες που ανακοινώθηκαν από τις άλλες εταιρείες είναι: Protergia 0,576 (από 0,782 το Σεπτέμβριο), Εlpedison 0,590 (από 1,08 τον προηγούμενο μήνα και με loyalty pass 0,68), NRG 0,579 (από 0,748), Watt &Volt 0,589 (από 0,784), Φυσικό Αέριο 0,594 (από 0,679), ZENIΘ 0,589 (από 0,687), Ελίν 0,599 (από 0,699).

Πετρέλαιο θέρμανσης

Στην τροπολογία που κατατέθηκε το βράδυ της Τρίτης από το υπουργείο Οικονομικών για τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, αναφέρεται ότι η έκπτωση 20 λεπτών ανά λίτρο (ή 23-25 λεπτών μαζί με τον ΦΠΑ) για το πετρέλαιο θέρμανσης θα διαρκέσει τελικά για τουλάχιστον 2,5 μήνες.

Στην τροπολογία ορίζεται ότι από 15/10 έως 31/12/2022 «επιδοτείται, από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, το κόστος του πετρελαίου εσωτερικής καύσης-θέρμανσης που διατίθεται στην εσωτερική αγορά από την 15η Οκτωβρίου 2022 έως την 31η Δεκεμβρίου 2022. Το ύψος της επιδότησης ορίζεται σε 0,20 ευρώ ανά λίτρο».

Επιπλέον προβλέπεται και δυνατότητα παράτασης ή και αναπροσαρμογής του ποσού της επιδότησης, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών.

Σύμφωνα με την Αιτιολογική έκθεση , με την έκπτωση 20 λεπτών (+ΦΠΑ) «αντιμετωπίζεται η υψηλή τιμή του πετρελαίου θέρμανσης που επιβαρύνει ιδιαιτέρως νοικοκυριά και επαγγελματίες, και ακόμη περισσότερο εκείνους με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, οι οποίοι δεν δύνανται να καταβάλλουν μεγαλύτερο μέρος του διαθέσιμου εισοδήματος τους για την αγορά του.

Η διάταξη ορίζει τα εξής:

1. Επιδοτείται το κόστος του πετρελαίου εσωτερικής καύσης – θέρμανσης, που διατίθεται στην εσωτερική αγορά από την 15η.10.2022 έως την 31η.12.2022 από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Το ύφος της επιδότησης ανέρχεται σε είκοσι λεπτά (0,20) του ευρώ ανά λίτρο, υπολογιζόμενο επίτης αξίας των τιμολογίων πώλησης προ Φ.Π.Α., που εκδίδονται από τα διυλιστήρια και τους εισαγωγείς καυσίμων, ως δικαιούχους της επιδότησης. Το τελικό συνολικό ύφος της επιδότησης υπολογίζεται επί των συνολικών λίτρων καυσίμου που διατίθενται στην εσωτερική αγορά από τα διυλιστήρια και τις εταιρείες εμπορίας καυσίμων προς τα πρατήρια καυσίμων ή τους εισαγωγείς καυσίμων και τους βιομηχανικούς πελάτες.

2. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ανάπτυξης και Επενδύσεων καθορίζονται η διαδικασία χορήγησης της επιδότησης, ο μηχανισμός εκκαθάρισης, βάσει των ποσοτήτων πετρελαίου εσωτερικής καύσης – θέρμανσης που διατίθενται στην εσωτερική αγορά από τα διυλιστήρια, τις εταιρείες εμπορίας καυσίμων ή τους εισαγωγείς καυσίμων και κάθε άλλο θέμα σχετικό με τη χορήγηση της επιδότησης.

3. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών δύναται να παρατείνεται το χρονικό διάστημα εφαρμογής του παρόντος και να αναπροσαρμόζεται το ποσό της επιδότησης.

Εισφορά αλληλεγγύης

Με άλλη τροπολογία που κατατέθηκε επίσης σε πολυνομοσχέδιο – «σκούπα» του υπουργείου Οικονομικών, καταργείται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν.4172/2013, για όλα τα εισοδήματα που αποκτώνται από την 1η.1.2023 και εφεξής, ενώ για το έτος 2022 θα ισχύουν οι ίδιες απαλλαγές που ίσχυσαν και για το έτος 2021. Δηλαδή απαλλάσσονται και εισοδήματα που αποκτώνται φέτος από επιχειρηματική δραστηριότητα, ακίνητα ή μερίσματα τα οποία θα δηλωθούν στην φορολογική δήλωση του 2023.

Στην τροπολογία για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης αναφέρεται:

Διεύρυνση απαλλαγών από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για το φορολογικό έτος 2022 και κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για όλα τα εισοδήματα για το φορολογικό έτος 2023 και εφεξής – Τροποποίηση παρ. 74 άρθρου 72 ν. 4172/2013

Η παρ. 74 του άρθρου 72 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α’ 167) τροποποιείται α) στο πρώτο εδάφιο ως προς τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής των απαλλαγών από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για το φορολογικό έτος 2022, β) με την προσθήκη τρίτου εδαφίου για την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για όλα τα εισοδήματα που αποκτώνται από την 1η.1.2023 και μετά, και η παρ. 74 διαμορφώνεται ως εξής:

«74. Για το φορολογικό έτος 2022 απαλλάσσονται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 43Α τα εισοδήματα που προβλέπονται στο άρθρο αυτό, με εξαίρεση τα εισοδήματα από μισθωτή εργασία στον δημόσιο τομέα και τις συντάξεις. Αν το εισόδημα προσδιορίζεται σύμφωνα με το άρθρο 34, η απαλλαγή της παρούσας παρέχεται εφόσον για τα δύο (2) προηγούμενα φορολογικά έτη δεν έτυχε εφαρμογής ο εναλλακτικός τρόπος υπολογισμού της ελάχιστης φορολογίας σύμφωνα με τα άρθρα 30, 31, 32, 33 και 34. Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 43Α καταργείται για όλα τα εισοδήματα του άρθρου αυτού που αποκτώνται από την 1η.1.2023 και εφεξής».

Ανάσα για τα νοικοκυριά φαίνεται να είναι αυτές οι νέες επιδοτήσεις και οι εκπτώσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης.

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ