Γλέντια για τους συνταξιούχους: Χατζηδάκης: Οι αυξήσεις στις συντάξεις θα κυμανθούν μεταξύ 6% και 7%

γλέντια-για-τους-συνταξιούχους-χατζη-59844

Αύξηση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2023 μεταξύ 6% και 7% αλλά και στην επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού από την Πρωτομαγιά εξήγγειλε σήμερα ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

Τι είπε για τις κύριες συντάξεις ο κύριος Χατζηδάκης

Καταρχάς αναφερόμενος στις αυξήσεις στις κύριες συντάξεις είπε πως αυτές «θα δοθούν αναδρομικά γιατί πρέπει να πιστοποιηθεί από την ΕΛΣΤΑΤ το ύψος του τιμαρίθμου. Προστίθεται η αύξηση του ΑΕΠ, η αύξηση του τιμαρίθμου, διαιρείται διά δύο και βγαίνει η αύξηση. Μέσα στους πρώτους 3 μήνες θα υπάρχουν τα στοιχεία. Ο νόμος προβλέπει ότι οι αυξήσεις μετρούν από την 1η Ιανουαρίου. Όσον αφορά στην προσωπική διαφορά τα δύο τρίτα θα πάρουν αυξήσει που θα ξεπερνούν το 6%, εξαρτάται από τα μεγέθη που αναφέραμε προηγουμένως».

Και συνέχισε: «Οι υπόλοιποι θα “ροκανίσουν” την προσωπική τους διαφορά και θα είναι σε ευμενή θέση για τον επόμενο γύρο των αυξήσεων. Ωστόσο, πάρα πολλοί απ΄ τους υπόλοιπους που έχουν προσωπική διαφορά θα κερδίσουν στην τσέπη τους από την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης. Γιατί από αυτή την εισφορά αλληλεγγύης κερδίζει 1 εκατομμύριο ασφαλισμένοι, περίπου το 40%. Πολλοί από αυτούς έχουν προσωπική διαφορά, άρα δεν θα πάρουν στην τσέπη τους την αύξηση αλλά θα έχουν ορισμένοι από αυτούς ένα σημαντικό κέρδος από την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς».

Ο Χατζηδάκης για την αύξηση των συντάξεων κατά 6% και 7%

Όσον αφορά την αλλαγή του εργασιακού νόμου, το μέλος της κυβέρνησης σημείωσε ότι «επί πολλά χρόνια είχαμε ή μειώσεις ή παγώματα. Ξεκινήσαμε με τον νόμο Βρούτση στους εργαζόμενους συνταξιούχους που το πέναλτι της παρακράτησης περιορίστηκε από το 60% στο 30%. Συνεχίσαμε με διορθώσεις στον νόμο Κατρούγκαλου γι’ αυτούς που έχουν ασφαλιστικό βίο πάνω από 30 χρόνια και δόθηκαν αυξήσεις, που έφτασαν μέχρι και το 7%. Αλλάξαμε τον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή και ο συνταξιούχος που ανήκει σε αυτή την κλίμακα δεν έχει παρακράτηση 22% στο εισόδημά του αλλά μόνο 9%. Τώρα ερχόμαστε με την αύξηση που είπαμε προηγουμένως, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, και την 4η δόση του επανυπολογισμού του νόμου Βρούτση. Ορισμένοι μπορεί να κερδίσουν από 3 πλευρές».

Μακάρι να τηρήσει τον λόγο του ο κύριος Χατζηδάκης και να δώσει αυτές τις αυξήσεις που υποσχέθηκε στους συνταξιούχους.

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ