«Θρίλερ» με δηλητηριώδη ψάρια στη Μεσόγειο: 8 άτομα δέχθηκαν επίθεση

Ο φόβος και ο τρόμος των κολυμβητών της Μεσογείου Θάλασσας έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα κάτι φουσκωτά ψάρια.
θρίλερ-με-δηλητηριώδη-ψάρια-στη-μεσ-194696

Όλο και περισσότεροι γίνονται οι φόβοι τώρα τελευταία σχετικά με ένα είδος ψαριών που είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο. Τα ψάρια αυτά μπορούν να προκαλέσουν δηλητηρίαση ενώ ο αριθμός τους σύμφωνα με έρευνες αυξάνεται με ταχύτητα.

Η ανησυχητική κατάσταση που ξεκίνησε από τη Μεσόγειο έχει μεταφερθεί στα Δαρδανέλια κι από εκεί ποιος ξέρει πού αλλού.

Οι αυξήσεις της θερμοκρασίας λόγω της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής επιταχύνουν την εξάπλωση συγκεκριμένων ειδών στις θάλασσες. Εκφράζεται φόβος ότι η θερμοκρασία του θαλασσινού νερού, η οποία επί παραδείγματι δεν έχει πέσει κάτω από τους 21 βαθμούς στις ακτές της Αττάλειας από το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου έως σήμερα, θα προκαλέσει αύξηση των δηλητηριωδών ψαριών τις επόμενες ημέρες.

Δηλητηριώδη ψάρια: Από τις πιο επικίνδυνες περιοχές η Ανατολική Μεσόγειος

Η Ανατολική Μεσόγειος είναι μια από τις πιο επικίνδυνες περιοχές. Τα ύψη της θερμοκρασίας στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου έχουν αυξηθεί κατά 2-4 βαθμούς τα τελευταία χρόνια. Αυτή η αύξηση είναι ο λόγος για την εξάπλωση του λεγόμενου «φουσκωτού ψαριού». «Τα ψάρια που ζουν στην Ερυθρά Θάλασσα, τώρα κατοικούν ακόμη και στο Αιγαίο», αναφέρουν ειδικοί.

Ενώ 13 είδη «φουσκωτών ψαριών» -συνολικά αριθμούν σχεδόν 200 διαφορετικά είδη παγκοσμίως-βρίσκονται στη Μεσόγειο, αναφέρεται ότι 6 από αυτά τα είδη εισήλθαν στη Μεσόγειο μέσω της Διώρυγας του Σουέζ.

Τα δηλητηριώδη ψάρια και οι επιπτώσεις στην υγεία

Ενώ τα θερμά νερά της Μεσογείου γίνονται κατάλληλα για δηλητηριώδη ψάρια και άλλα είδη, νέα έρευνα που εξετάζει τις επιπτώσεις των ειδών ψαριών στην ανθρώπινη υγεία στην Ανατολική Μεσόγειο αποκαλύπτει τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγε η ειδικός Aylin Ulman:

«Τα τελευταία 19 χρόνια, τουλάχιστον 171 άνθρωποι δηλητηριάστηκαν επειδή κατανάλωναν φουσκωτό ψάρι ως τροφή. Ενώ 27 άτομα που δηλητηριάστηκαν από τέτοιο ψάρι έχασαν τη ζωή τους, 8 άτομα δέχθηκαν επίθεση από φουσκωτό ψάρι στις θάλασσες της Τουρκίας τα τελευταία 7 χρόνια»

Δύο είδη που έχουν εντοπιστεί στη Μεσόγειο, το Lagocephalus Sceleratus και το Torquigener Hypsolgeneion, είναι τα πιο δηλητηριώδη είδη ψαριών και οι ειδικοί προειδοποιούν: «Τα φουσκωτά ψάρια στις ακτές μας έχουν αυξηθεί τα τελευταία 10 χρόνια. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στις ακτές της Μεσογείου τα τελευταία 10 χρόνια είναι η ταχέως αυξανόμενη εξάπλωση και η αφθονία αυτών των ψαριών. Η κατανάλωση της τοξίνης γνωστής ως TTX, η οποία βρίσκεται στο σώμα και των δύο ειδών, ως τροφή μπορεί να αποβεί μοιραία».

Ο Επιστημονικός Σύμβουλος και Υδροβιολόγος της Τουρκικής Ένωσης Προστασίας της Φύσης Δρ. Erol Kesici επεσήμανε επίσης τον κίνδυνο που πλησιάζει και είπε: «είναι από τα πιο επικίνδυνα και πιο δηλητηριώδη ψάρια».

«Εάν δημιουργήσουμε έναν κόσμο χωρίς απόβλητα, θα αποτρέψουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη και θα αποτρέψουμε τα φουσκωτά ψάρια να πάνε σε μέρη που θέλουν, καθώς αναφέρεται ότι υπάρχει αύξηση των φυσαλίδων κατά μήκος των ακτών της Αττάλειας και της Μερσίνης, καθώς και στις ακτές του Νοτίου Αιγαίου».

Ένας από τους επιστήμονες που ανησυχούν για τα φουσκωτά ψάρια είναι ο καθηγητής από το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, και συγκεκριμένα τη Σχολή Υδάτινων Επιστημών, Τμήμα Αλιείας και Τεχνολογίας Επεξεργασίας Υδατοκαλλιέργειας, Δρ. Firdes Saadet Karakulak. Προειδοποιεί συνεχώς ότι το φουσκωτό ψάρι έχει φτάσει στα Δαρδανέλια λόγω της επιδείνωσης της παγκόσμιας θερμοκρασιακής ισορροπίας: «Αυτό το ψάρι σίγουρα δεν πρέπει να καταναλωθεί. Δυστυχώς, η κλιματική αλλαγή δείχνει την επίδρασή της».

Περισσότερες ειδήσεις σήμερα

Ελεονώρα Μελέτη: «Είχα καταστραφεί οικονομικά, ήμουν ράκος»

Σασμός spoiler: Ανατρεπτικό το φινάλε – Ο Αστέρης πεθαίνει;

Tο μαγείρεμα με αλουμινόχαρτο βλάπτει σοβαρά την υγεία: Tι λένε οι επιστήμονες

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ