Σύνοδος υπουργών Ενέργειας ΕΕ: Πολιτική συμφωνία για την ακρίβεια στην ενέργεια

Υποχρεωτική μείωση ζήτησης ηλεκτρικής Ενέργειας-  ανώτατο όριο στα έσοδα παραγωγών με άλλες τεχνολογίες- συνεισφορά αλληλεγγύης 
σύνοδος-υπουργών-ενέργειας-εε-πολιτι-64234

Υποχρεωτική μείωση ζήτησης ηλεκτρικής Ενέργειας-  ανώτατο όριο στα έσοδα παραγωγών με άλλες τεχνολογίες- συνεισφορά αλληλεγγύης

Σε πολιτική συμφωνία κατέληξαν οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην επιβολή μέτρων για τις υψηλές τιμές στην ηλεκτρική ενέργεια.

Τα τρία σημεία – κλειδιά:

1) υποχρεωτική μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας,

2) ανώτατο όριο στα έσοδα όσων παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με άλλες τεχνολογίες και

3) συνεισφορά αλληλεγγύης από τους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Ενέργειας συνεδριάζουν αυτή την ώρα για δεύτερη φορά σε έναν μήνα για να συζητήσουν τα έκτακτα μέτρα που έβαλαν στο «τραπέζι των διαπραγματεύσεων» στις αρχές του μήνα και τις πιο πρόσφατες προτάσεις στο προσχέδιο της Κομισιόν, όμως οι διαφορετικές «φωνές» δεν επιτρέπουν αισιοδοξία για την επίτευξη μιας κοινής απόφασης και δείχνουν προς την κατεύθυνση μιας λύσης – πάτσγουρκ.

Σκρέκας για συμφωνία στην ενέργεια: «Συνεχίζουμε όλοι μαζί»

Όσον αφορά τη θέση την Ελλάδας, κατά την είσοδο του στη Σύνοδο, ο Έλληνας υπουργός Κώστας Σκρέκας δήλωσε:

«Το σημερινό συμβούλιο υπουργών Ενέργειας γίνεται σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη ενεργειακή περίοδο, καθώς το ενεργειακό ζήτημα οξύνεται στην Ευρώπη, ενόψει και του επερχόμενου δύσκολου χειμώνα, πράγμα που γεμίζει με αγωνία νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Τον προηγούμενο Μάρτιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αποστείλει επιστολή στην πρόεδρο Φον ντερ Λάιεν ζητώντας την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο, σήμερα 15 κράτη – μέλη στηρίζουν την ελληνική πρόταση, την πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργού και ζητούν από την ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταθέσουν τολμηρές και αποφασιστικές προτάσεις. Είμαι αισιόδοξος ότι η Ευρώπη θα υποστηρίξει και θα διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή απέναντι στον πολεμικό και ενεργειακό τυχοδιωκτισμό της Ρωσίας. Είναι όμως ύψιστο ζήτημα ανθρωπιστικών και δημοκρατικών αξιών να συνεχίσουμε όλοι μαζί».

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ