Αριθμοί Pin: Οι 10 πιο συνηθισμένοι κωδικοί πρόσβασης – Πώς να προστατευτείτε

Οι συνηθισμένοι αριθμοί PIN και κωδικοί πρόσβασης θέτουν σε κίνδυνο τους χρήστες, καθώς οι χρήστες τους «σπάνε» εύκολα και γρήγορα
αριθμοί-pin-οι-10-πιο-συνηθισμένοι-κωδικοί-195356

Καθώς χιλιάδες άνθρωποι πέφτουν θύματα απάτης και επιθέσεων στον κυβερνοχώρο κάθε χρόνο, μπορεί να πιστεύετε ότι οι άνθρωποι θα ήταν λίγο πιο προσεκτικοί με τους κωδικούς πρόσβασης και τους αριθμούς PIN τους.

Ωστόσο, μια ανάλυση βάσεων δεδομένων που διέρρευσαν από το «Information is Beautiful» δείχνει ότι οι άνθρωποι εξακολουθούν να χρησιμοποιούν κοινούς αριθμούς PIN για να προστατεύσουν τις ζωτικές τους πληροφορίες.

Συγκλονιστικά, το ‘1234’ εξακολουθεί να είναι το πιο κοινό PIN – αποτελεί σχεδόν το 11% των αναλυθέντων.

Ακολουθούν τα ‘1111’, ‘0000’, ‘1212’ και ‘7777’.

Ο Τζέικ Μουρ, σύμβουλος παγκόσμιας κυβερνοασφάλειας στην ESET, είπε στη MailOnline:

«Χρησιμοποιώντας απλούς ή εύκολους στην εικασία κωδικούς πρόσβασης, επιτρέπει στους εισβολείς να στοχεύουν άτομα πιο εύκολα».

Από τους πιο συνηθισμένους στους λιγότερο τετραψήφιους αριθμούς Pin

Αυτά τα δεδομένα, που συγκεντρώθηκαν αρχικά από τον αείμνηστο Nick Berry, συλλέγουν όλα τα τετραψήφια PIN που έχουν αποκαλυφθεί από παραβιάσεις δεδομένων.

Από τα 3,4 εκατομμύρια PIN που αναλύθηκαν, η συντριπτική πλειοψηφία χρησιμοποιεί απλές ακολουθίες ή επαναλαμβανόμενα μοτίβα.

Παρά το γεγονός ότι είναι απίστευτα εύκολο να μαντέψει κανείς, το ‘1234’ εξακολουθεί να είναι τόσο δημοφιλές που εμφανίζεται πιο συχνά από όλα τα 4.200 λιγότερο κοινά PIN μαζί.

Ο δεύτερος πιο συχνά χρησιμοποιούμενος κωδικός πρόσβασης είναι ο ‘1111’ που αποτελεί το 6% όλων των PIN στα δεδομένα.

Ακολουθεί το «0000» και το «1212», που το καθένα αποτελεί σχεδόν το 2% όλων των κωδικών πρόσβασης.

Όταν οι αριθμοί PIN από αυτά τα δεδομένα σχεδιάζονται με το πρώτο και το τελευταίο δύο ψηφία τους, εμφανίζονται μερικά πραγματικά ενδιαφέροντα μοτίβα.

Το πιο προφανές είναι μια φωτεινή διαγώνια λωρίδα από κάτω αριστερά προς τα πάνω δεξιά που σχηματίζεται καθώς οι άνθρωποι χρησιμοποιούν ζεύγη ψηφίων όπως «0000», «2323» ή «5656».

Κοιτάζοντας το γράφημα, μπορείτε επίσης να δείτε μια καθαρή γραμμή που εκτείνεται οριζόντια περίπου στο ένα τέταρτο της διαδρομής προς τα πάνω, η οποία αντιπροσωπεύει κωδικούς που ξεκινούν με το ’19’, που πιθανότατα δημιουργήθηκαν από άτομα που χρησιμοποιούν τα έτη γέννησής τους.

Το γράφημα με τους αριθμούς Pin που βασίζονται στη χρονολογία γέννησης

Μπορείτε να δείτε ξεκάθαρα πώς η γραμμή γίνεται πολύ πιο φωτεινή γύρω στο ‘1960’ και μετά, καθώς περισσότεροι άνθρωποι που ζουν σήμερα γεννιούνται μετά από αυτήν την ημερομηνία.

Γυρίζοντας το γράφημα ασπρόμαυρο, μπορείτε επίσης να δείτε ένα αχνό μοτίβο «πλέγματος» που προκαλείται από άτομα που χρησιμοποιούν αριθμούς που είναι αριθμητικά κοντά μεταξύ τους.

Αυτό αποκαλύπτει επίσης μια περιοχή σε σχήμα L στην κάτω αριστερή γωνία, η οποία πιθανότατα οφείλεται σε άτομα που χρησιμοποιούν τα γενέθλιά τους σε μορφή MMDD ή DDMM.

Κοιτάζοντας προσεκτικά, μπορείτε να δείτε ότι η περιοχή δεν εκτείνεται περισσότερο από 12 ή 31. Που αντιστοιχεί στους μήνες του έτους και τις ημέρες του μήνα.

Με 10.000 πιθανούς συνδυασμούς για ένα τετραψήφιο PIN, θα πρέπει να είναι αρκετά δύσκολο για οποιονδήποτε να μαντέψει το PIN σας.

Τι λένε οι ειδικοί

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο κος Μουρ, οι κακές συνήθειες ασφάλειας στον κυβερνοχώρο κάνουν τα πράγματα πολύ πιο εύκολα για τους χάκερ.

Ο κος Μουρ λέει:

«Οι άνθρωποι συνεχίζουν να χρησιμοποιούν κωδικούς PIN που χρησιμοποιούνται συνήθως ή που σχετίζονται με αυτούς και είναι εύκολα προσβάσιμοι, όπως ημερομηνίες γέννησης.

«Εν μέρει λόγω του ότι οι αναμνήσεις μας είχαν τόσο μεγάλη αιχμαλωσία, αλλά και επειδή μπορεί να χρησιμοποιούσαν τους ίδιους κωδικούς για πολλά χρόνια, όταν η ευαισθητοποίηση στον κυβερνοχώρο δεν ήταν τόσο καλά τεκμηριωμένη».

Ο κίνδυνος από τους χάκερ

– Με μόλις 61 εικασίες, ένας χάκερ μπορούσε να σπάσει το 1/3 όλων των κωδικών πρόσβασης, ενώ

– χρησιμοποιώντας μόνο 426 κάποιος θα μπορούσε να μαντέψει τα μισά από όλα τα PIN στο σύνολο δεδομένων.

Ακόμα κι αν υπάρχει όριο στις προσπάθειες, οι χάκερ θα μπορούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση στο 20% των λογαριασμών των ανθρώπων σε μόλις πέντε προσπάθειες.

Αυτό καθιστά πολύ επικίνδυνο τη χρήση επαναλαμβανόμενων μοτίβων ή γενεθλίων ως PIN σας, καθώς αυτά μπορούν εύκολα να μαντέψουν εάν τα στοιχεία της κάρτας ή της κάρτας σας πέσουν σε λάθος χέρια.

Αυτό το ίδιο ζήτημα ισχύει για τους κωδικούς πρόσβασης για διαδικτυακές υπηρεσίες όπως οι λογαριασμοί μέσων κοινωνικής δικτύωσης, καθώς οι άνθρωποι εξακολουθούν να χρησιμοποιούν κοινές λέξεις ή σειρές αριθμών.

Η έρευνα του NordPass

Σύμφωνα με έρευνα του NordPass, ενός διαχειριστή κωδικών πρόσβασης, το 70% των κωδικών πρόσβασης μπορεί να σπάσει σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο.

Ο Tomas Smalakys, CTO του NordPass, είπε στη MailOnline:

«Για να κάνουμε τα πράγματα χειρότερα, σχεδόν το 1/3 (31 τοις εκατό) των πιο δημοφιλών κωδικών πρόσβασης στον κόσμο αποτελούνται από καθαρά αριθμητικές ακολουθίες.

«Τέτοιοι κωδικοί πρόσβασης μπορούν να παραβιαστούν σχεδόν αμέσως, καθώς οι χάκερ χρησιμοποιούν αυτοματοποιημένα συστήματα αντί να τα πληκτρολογούν».

Μόλις ο λογαριασμός σας έχει παραβιαστεί, οι χάκερ μπορούν:

– είτε να κλέψουν τα δεδομένα σας απευθείας

– είτε να χρησιμοποιήσουν τις πληροφορίες σας για να εξαπολύσουν στοχευμένες επιθέσεις σε άλλα άτομα.

«Για παράδειγμα, φαινομενικά δευτερεύουσες λεπτομέρειες, όπως το πλήρες όνομά σας ή τα γενέθλιά σας, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να δημιουργήσετε πιο εξελιγμένες και εξατομικευμένες επιθέσεις phishing», λέει ο κος Smalakys.

Πώς να προστατευτείτε

Προκειμένου να παραμείνετε ασφαλείς στο διαδίκτυο, οι ειδικοί στον τομέα της κυβερνοασφάλειας συνιστούν τη χρήση μεγαλύτερων και πιο περίπλοκων κωδικών πρόσβασης που αποτελούνται από τυχαία γράμματα και αριθμούς.

Το θέμα είναι ότι αυτοί οι κωδικοί πρόσβασης μπορεί συχνά να είναι τόσο δύσκολο να θυμηθούν όσο είναι για τους χάκερ να μαντέψουν.

Για το λόγο αυτό, συνιστάται να χρησιμοποιείτε έναν ασφαλή και αξιόπιστο διαχειριστή κωδικών πρόσβασης για την αποθήκευση των κωδικών πρόσβασής σας.

Ο κος Μουρ λέει:

«Οι άνθρωποι θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο έχοντας αδύναμους κωδικούς πρόσβασης και κωδικούς PIN. Συχνά δεν κατανοούν πλήρως την απειλή μέχρι να παραβιαστούν».

«Οι διαχειριστές κωδικών πρόσβασης προσφέρουν όλη την ασφάλεια όταν τέτοιες πληροφορίες δεν μπορούν πάντα να απομνημονευθούν. Επίσης, μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία εντελώς τυχαίων κωδικών, ώστε να μη βασίζεστε στα γενέθλιά σας ή στην επέτειό σας».

Περισσότερες ειδήσεις σήμερα

Κλέαρχος Μαρουσάκης: Άστατος ο καιρός το Σαββατοκύριακο – Πόσο θα κρατήσει η νέα κακοκαιρία

Πάτρα: Θρήνος για την 33χρονη Μαριάννα – «Έφυγε μέσα σε τέσσερις μήνες το κοριτσάκι μας»

Γιώργος Λιάγκας: Σε περιπέτεια με τον υπόκοσμο – Αποκαλύπτει άγνωστη ιστορία για κλεμμένο αυτοκίνητο

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ