Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδικάζει τα ρωσικά δημοψηφίσματα

Καταδίκη των προσαρτήσεων των ουκρανικών επαρχιών από τη Μόσχα ψηφίζει απόψε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
το-συμβούλιο-ασφαλείας-του-οηε-καταδι-64225

Καταδίκη των προσαρτήσεων από τη Μόσχα ψηφίζει απόψε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Απόψε το βράδυ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ψηφίζει επί σχεδίου απόφασης που καταδικάζει τα δημοψηφίσματα σε τέσσερις ουκρανικές περιφέρειες για την προσάρτησή τους στη Ρωσία και απαιτεί την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την ουκρανική επικράτεια.

Το κείμενο, πάντως δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να υιοθετηθεί με δεδομένο ότι η Ρωσία διαθέτει δικαίωμα βέτο.

Η συνεδρίαση του ΣΑ θα γίνει στις 22:00 (ώρα Ελλάδας), πριν από τη συζήτηση για τις διαρροές που εντοπίστηκαν στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 στη Βαλτική Θάλασσα, διευκρίνισε η γαλλική προεδρία.

Καταδίκη των δημοψηφισμάτων από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το σχέδιο απόφασης, που περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου, «καταδικάζει την οργάνωση από τη Ρωσική Ομοσπονδία των παράνομων λεγόμενων δημοψηφισμάτων» στις περιφέρειες Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια, κρίνοντας πως δεν μπορούν να έχουν «καμία εγκυρότητα», ούτε μπορούν να αποτελέσουν «βάση για την αλλαγή του καθεστώτος» τους, «συμπεριλαμβανομένης οποιασδήποτε υποτιθέμενης προσάρτησής τους» στη Ρωσία.

Το κείμενο, που προετοιμάστηκε από τις ΗΠΑ και την Αλβανία, καλεί εξάλλου όλα τα κράτη και άλλους διεθνείς οργανισμούς «να μην αναγνωρίσουν» την προσάρτηση των τεσσάρων περιφερειών στη ρωσική επικράτεια.

Ακόμη, απαιτεί η Μόσχα να «σταματήσει αμέσως» την εισβολή του στρατού της στην Ουκρανία και «να αποσύρει αμέσως, πλήρως και χωρίς όρους όλες τις στρατιωτικές δυνάμεις της» από τη χώρα.

Ο Γκουτέρες καταγγέλλει τις προσαρτήσεις

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες από την πλευρά του κατήγγειλε χωρίς περιστροφές τις προσαρτήσεις, κρίνοντας πως «δεν έχουν θέση στον σύγχρονο κόσμο».

Η προσοχή στρέφεται κυρίως στη θέση της Κίνας, που έχει κατηγορηθεί μερικές φορές από τους Δυτικούς πως είναι υπερβολικά συμφιλιωτική έναντι της Ρωσίας. Το Πεκίνο, επισήμως ουδέτερο, επανέλαβε αυτή την εβδομάδα την έκκλησή του να γίνεται σεβαστή η εδαφική ακεραιότητα «όλων των χωρών».

 

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ