Δημοψηφίσματα για ένταξη στη Ρωσία ζητά η Μόσχα

δημοψηφίσματα-για-ένταξη-στη-ρωσία-ζη-60013

Μετά την Ουκρανική αντεπίθεση η Μόσχα και οι φιλορώσοι αυτονομιστές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ θέλουν να οργανώσουν δημοψηφίσματα στις υπό ρωσικό έλεγχο περιοχές για την ένωση με τη Ρωσία.

Πως θα διεξαγάγουν το δημοψήφισμα στη Μόσχα

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο TASS, επικαλούμενο τον αντιπρόεδρο της τοπικής Βουλής, οι φιλορώσοι αυτονομιστές της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ» θα διεξαγάγουν δημοψήφισμα για την ένωση με τη Ρωσία από τις 23 μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου.

Νωρίτερα, η Βουλή των αυτονομιστών είχε ψηφίσει νόμο σχετικό με την οργάνωση του δημοψηφίσματος χωρίς να ορίζεται ημερομηνία της ψηφοφορίας.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν ολόκληρη την περιοχή του Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία στις πρώτες φάσεις του πολέμου, αλλά Ουκρανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν χθες την ανακατάληψη χωριού εντός της περιφέρειας.

Για δημοψήφισμα και στη Ζαπορίζια για ένωση με τη Ρωσία μιλούν τα ρωσικά ΜΜΕ

Ταυτόχρονα, το πρακτορείο Ria μετέδωσε ότι στις υπό ρωσικό έλεγχο περιοχές της Ζαπορίζια ενδεχομένως να διεξαχθεί τις προσεχείς ημέρες δημοψήφισμα για την ένωσή τους με τη Ρωσία.

Αξιωματούχοι διορισμένοι από τη Μόσχα σε περιοχές της Ουκρανίας που έχουν καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις επιταχύνουν τις συντονισμένες προσπάθειες για τη διοργάνωση ψηφοφοριών για την ένωση με τη Ρωσία.

Το Κρεμλίνο δεν έχει σχολιάσει την προοπτική των ψηφοφοριών αυτών, ενώ μέχρι σήμερα δήλωνε ότι «είναι θέμα των διορισμένων από τη Ρωσία τοπικών αξιωματούχων και των ανθρώπων που κατοικούν στις περιοχές».

Η ανακοίνωση της Ουκρανίας μετά την εξαγγελία δημοψηφισμάτων για ένωση περιοχών με τη Ρωσία

Από την πλευρά της, η Ουκρανία υποσχέθηκε σήμερα να «εξαλείψει» τη ρωσική «απειλή» μετά την ανακοίνωση περί διοργάνωσης δημοψηφισμάτων από τη Μόσχα για την προσάρτηση των περιφερειών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία.

«Η Ουκρανία θα διευθετήσει το ρωσικό ζήτημα. Η απειλή δεν μπορεί να εξαλειφθεί παρά μόνο διά της ισχύος» έγραψε στο Telegram ο επικεφαλής της ουκρανικής προεδρικής διοίκησης, Άντριι Γερμάκ, καταγγέλλοντας «εκβιασμό» εκ μέρους της Μόσχας, η οποία έχει κίνητρο «τον φόβο της ήττας».

Πρόκειται για εκβιασμό από τη μεριά της Μόσχας; Το μέλλον θα δείξει.

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ