Στο σπίτι του Άγγελου Σικελιανού: Το άγνωστο μουσείο στη Σαλαμίνα με τους θησαυρούς από την ζωή και το έργο του ποιητή

στο-σπίτι-του-άγγελου-σικελιανού-το-άγ-180222

Το μουσείο του Άγγελου Σικελιάνου είναι must visit προορισμός στη Σαλαμίνα. Κάθε σπίτι Έλληνα λογοτέχνη που άφησε το στίγμα του στα ελληνικά γράμματα φέρει μια ξεχωριστή ιστορία. Έτσι και το σπίτι του μεγάλου ποιητή στη Σαλαμίνα δεν αποτελεί εξαίρεση.

Λίγοι γνωρίζουν πως αυτό το σπίτι διαμόρφωσε το έργο του Σικελιανού και παραμένει, ενώ μέχρι και σήμερα το μικρό μουσείο παραμένει σχετικά άγνωστο.

Άγγελος Σικελιανός: Το σπίτι του ποιητή στην Σαλαμίνα

Στο σημείο που στέκει σήμερα το σπίτι του Σικελιανού, υψωνόταν κάποτε ένας από τους δέκα ανεμόμυλους της Σαλαμίνας. Η κατασκευή του σπιτιού χρονολογείται περίπου στο 1878, μετά την μεταφορά του ναυστάθμου από τον Πόρο στον όρμο της Φανερωμένης. Μέχρι το 1881, το κτίριο χρησίμευε ως στρατιωτικό διοικητήριο. Αργότερα, αξιοποιήθηκε από το μοναστήρι της Φανερωμένης ως ησυχαστήριο για έναν μοναχό της μονής, έως ότου ο Άγγελος Σικελιανός το νοίκιασε το 1933.

Το 1933, ο Σικελιανός, μαγεμένος από την ομορφιά της Σαλαμίνας, ζήτησε από τη μονή Φανερωμένης ένα μικρό καταφύγιο για να ζήσει και να εμπνευστεί από το μεσογειακό τοπίο. Εξαιτίας της φιλίας του με το νησί και τους κατοίκους του προσφέρθηκε το σπιτάκι στην παραλία. Εκεί, λίγο πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Σικελιανός βίωσε τον έρωτά του με την Άννα Καμπανάρη, τη δεύτερη σύζυγό του, μετά τον χωρισμό του από την Εύα Πάλμερ.

Σε αυτό το λιτό και γραφικό σπίτι, ο Σικελιανός έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του και δημιούργησε μεγάλο μέρος του έργου του. Δυστυχώς, μετά τον θάνατό του το 1951, το σπίτι ερημώθηκε.

Άγγελος Σικελιανός: Το σπίτι που έγινε ένα μοναδικό μουσείο

Το 1991, η χήρα του Σικελιανού, Άννα Καμπανάρη, εξέφρασε την επιθυμία της στον Δήμο Σαλαμίνας να ανακαινιστεί το σπίτι και να μετατραπεί σε μουσείο αφιερωμένο στον ποιητή. Δώρισε επίσης προσωπικά αντικείμενα του Σικελιανού αλλά και δικά της, με σκοπό να δημιουργηθεί μια συλλογή που θα αναδείκνυε τη σύνδεσή του με τη Σαλαμίνα.

Ο Δήμος Σαλαμίνας υιοθέτησε με ενθουσιασμό την επιθυμία της Καμπανάρη και η αναστήλωση του σπιτιού ξεκίνησε το 2003, σε συνεργασία με την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων Αττικής. Ολοκληρώθηκε το 2006, μετατρέποντας το γραφικό σπιτάκι σε ένα μοναδικό μουσείο αφιερωμένο στον Σικελιανό, το έργο του και τη σχέση του με τη Σαλαμίνα.

Δυστυχώς, η Άννα Καμπανάρη δεν πρόλαβε να δει το όνειρό της πραγματοποιημένο, καθώς απεβίωσε λίγες ημέρες πριν την ολοκλήρωση της αναστήλωσης.

Σήμερα, το μουσείο-σπιτάκι φιλοξενεί σπάνια εκθέματα, όπως ρούχα του Σικελιανού, επιστολές του, και το τηλέφωνο της Εύας Πάλμερ.

Για να επισκεφθείτε το σπίτι-μουσείο του Σικελιανού, θα χρειαστεί να επικοινωνήσετε εκ των προτέρων με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη–Λαογραφικό και Ναυτικό Μουσείο Σαλαμίνας. Μπορείτε να τους καλέσετε στο +30 213 2027316 για να λάβετε πληροφορίες και να κλείσετε ραντεβού.

Για περισσότερα από τον Τουρισμό δείτε εδώ:

Ταξίδι στα Ιωάννινα: Ένα ονειρικό χωριό στην Κονίτσα με πετρόχτιστα σπίτια στη μέση ενός πανέμορφου δάσους

Ημερήσια απόδραση για την Καθαρά Δευτέρα: Στην cool πρωτεύουσα της Φωκίδας, βόλτα σε γραφικά σοκάκια και καλό φαγητό

Τριήμερη απόδραση κάτω από τον Παρνασσό: Οι δύο κοντινοί και οικονομικοί προορισμοί με καταγάλανες παραλίες, ταβερνάκια και όμορφα τοπία

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ