Ταξίδι στα Ιωάννινα: Ένα ονειρικό χωριό στην Κονίτσα με πετρόχτιστα σπίτια στη μέση ενός πανέμορφου δάσους

ταξίδι-στα-ιωάννινα-ένα-ονειρικό-χωρι-180059

Αν ταξιδέψετε στα Ιωάννινα μην παραλείψετε να επισκεφθείτε την Καστάνιανη. Σε μια γωνιά της Ελλάδας, κρυμμένη ανάμεσα στα βουνά Γράμμο και Σμόλικα, συναντάμε την Καστάνιανη Κόνιτσας. Σε υψόμετρο 850 έως 950 μέτρων, αυτό το ορεινό χωριό του νομού Ιωαννίνων γοητεύει με την πέτρινη αρχιτεκτονική του και την αξεπέραστη φυσική ομορφιά.

Κρυμμένη στο μικρό όρος της Γύφτισσας, η Καστάνιανη ατενίζει τον ορίζοντα, αλλάζοντας χρώμα μαζί με τις εποχές. Πλούσια δάση οξιάς, βελανιδιάς και καστανιάς, όπως μαρτυρά και το όνομά της, περιβάλλουν τον οικισμό, δημιουργώντας ένα μαγευτικό τοπίο.

Η Καστάνιανη, ανήκει στα Μαστοροχώρια και φέρει την κληρονομιά των ξακουστών μαστόρων, που άφησαν το στίγμα τους σε μνημεία και κτίρια σε όλη την Ελλάδα. Περπατώντας στα γραφικά σοκάκια, νιώθεις την ιστορία να ζωντανεύει, ενώ η γαλήνη και η ηρεμία του τόπου σε αγκαλιάζουν.

Ιωάννινα: Η ιστορία της Καστάνιανης

Παρότι βρισκόταν υπό Τουρκοκρατία, η Καστάνιανη γνώρισε μια περίοδο σχετικής ηρεμίας στα χρόνια του Αλή Πασά. Η αυστηρή διοίκηση του Αλή Πασά περιόρισε σημαντικά τη δράση των ληστρικών συμμοριών που μάστιζαν την περιοχή για αιώνες, φέρνοντας ανακούφιση στους κατοίκους.

Επιπλέον, ένας από τους έμπιστους συμβούλους του Αλή Πασά, ο Νικόλαος Γραμματικός, καταγόταν από την Καστάνιανη. Χάρη στην επιρροή του, το χωριό κατάφερε να διατηρήσει τα προνόμια που απολάμβανε σε σχέση με άλλα χωριά της περιοχής, εξασφαλίζοντας μια πιο ήρεμη και ευημερή καθημερινότητα για τους κατοίκους.

Η σχετική ηρεμία που επικράτησε στην Καστάνιανη κατά την περίοδο του Αλή Πασά ώθησε στην ανάπτυξη της τέχνης της οικοδομής. Χάρη σε αυτό, το ορεινό χωριό εντάχθηκε στην ομάδα των ξακουστών Μαστοροχωρίων της Ηπείρου.

Μια επίσκεψη στην Καστάνιανη αρκεί για να καταλάβει κανείς γιατί οι μαστόροι του χωριού άφησαν το στίγμα τους στην ιστορία. Πανέμορφα πέτρινα μονότοξα γεφύρια περιβάλλουν τον οικισμό, ενώ τα πετρόχτιστα σπίτια με τα ξύλινα σαχνισιά και τα γραφικά καλντερίμια συνθέτουν ένα μοναδικό τοπίο. Η Καστάνιανη αποτελεί συνώνυμο της ορεινής πέτρινης αρχιτεκτονικής, και λέγεται μάλιστα ότι οι τεχνίτες που κατασκεύασαν το περίφημο Ρολόι των Ιωαννίνων το 1905, κατάγονταν από το χωριό.

Ιωάννινα: Επίσκεψη στην Καστάνιανη

Αν και πλέον ο μόνιμος πληθυσμός της Καστάνιανης αγγίζει μόλις τους 100 κατοίκους, μια βόλτα στα γραφικά δρομάκια του χωριού αποκαλύπτει μια σειρά από ενδιαφέροντα αξιοθέατα.

Ξεχωρίζει το παλιό σχολείο, το οποίο μαρτυρά την πλούσια εκπαιδευτική παράδοση της περιοχής, αλλά και το επιβλητικό σπίτι της οικογένειας Γκόσιου, ένα αριστούργημα της Ηπειρώτικης αρχιτεκτονικής. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί επίσης η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, η οποία αποτελεί πιστό αντίγραφο της Μητρόπολης Αθηνών.

Πέρα από τα κτίρια, αξίζει να εξερευνήσετε τα πέτρινα γεφύρια που κοσμούν το τοπίο γύρω από το χωριό, μνημεία της δεξιοτεχνίας των Καστανιανιτών μαστόρων.

Σήμερα, στην Καστάνιανη λειτουργεί ένας μικρός ξενώνας, προσφέροντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά την αυθεντική ορεινή ατμόσφαιρα. Κάθε καλοκαίρι, το χωριό ζωντανεύει με τα πανηγύρια του Άη-Γιάννη και της Αγίας Παρασκευής, δίνοντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να ζήσουν την ζεστή φιλοξενία και τις παραδόσεις των ντόπιων.

Δείτε περισσότερα για τον Τουρισμό εδώ:

Στο νησί του μύθου και της ιστορίας: Στην Σάμο για όμορφη απόδραση με τις καλύτερες παραλίες, τα όμορφα σοκάκια και τα ξεχωριστά μνημεία

Ημερήσια απόδραση για την Καθαρά Δευτέρα: Στην cool πρωτεύουσα της Φωκίδας, βόλτα σε γραφικά σοκάκια και καλό φαγητό

Τριήμερη απόδραση κάτω από τον Παρνασσό: Οι δύο κοντινοί και οικονομικοί προορισμοί με καταγάλανες παραλίες, ταβερνάκια και όμορφα τοπία

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ