Στο νησί του «Mamma Mia!»: Ταξίδι στην βασίλισσα των Σποράδων με την πλούσια ιστορία, τα γραφικά σοκάκια και τα όμορφα αξιοθέατα

στο-νησί-του-mamma-mia-ταξίδι-στην-βασίλισσ-178984

Η Χώρα της Σκοπέλου, πρωτεύουσα του νησιού, αποτελεί μια μαγευτική μικροπολιτεία που μαγνητίζει τους επισκέπτες με την αξεπέραστη ομορφιά της. Βρίσκεται σε ένα από τα πιο πράσινα νησιά του Αιγαίου, με το 80% της έκτασής του να καλύπτεται από πυκνά πευκοδάση, αιωνόβιες ελιές και δαμασκηνιές.

Αυτό που κάνει την Χώρα της Σκοπέλου ξεχωριστή είναι η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της, η οποία παραμένει αναλλοίωτη στο χρόνο. Τα χαρακτηριστικά ασπροκόκκινα σπίτια, χτισμένα αμφιθεατρικά στις πλαγιές ενός λόφου, δημιουργούν ένα πανέμορφο σκηνικό που μαγεύει κάθε επισκέπτη.

Περπατώντας στα γραφικά σοκάκια της Χώρας, νιώθεις σα να έχεις ταξιδέψει σε μια άλλη εποχή. Τα παραδοσιακά καφενεία και τα μαγαζάκια με τα χειροποίητα souvenirs προσκαλούν τον επισκέπτη να χαλαρώσει και να γνωρίσει την αυθεντική ατμόσφαιρα του νησιού.

Εκτός από την απαράμιλλη ομορφιά της, η Χώρα της Σκοπέλου φημίζεται και για την πλούσια ιστορία της. Αξίζει να επισκεφτείτε τα γραφικά εκκλησάκια, τα αρχοντικά και τα μουσεία για να γνωρίσετε από κοντά το πλούσιο πολιτιστικό παρελθόν του νησιού.

Βόλτες στην Χώρα της Σκοπέλου

Η Χώρα της Σκοπέλου, όντας ούτε μεγάλη ούτε μικρή, προσφέρεται ιδανικά για εξερεύνηση με τα πόδια. Περπατώντας στα πανέμορφα και φροντισμένα καλντερίμια, θα νιώσετε σα να έχετε ταξιδέψει σε μια άλλη εποχή.Κάθε στροφή κρύβει μια έκπληξη: δεκάδες εκκλησάκια και ξωκλήσια, μερικά από τα οποία είναι ιδιωτικά, κοσμούν την Χώρα και μαρτυρούν την πλούσια θρησκευτική παράδοση του νησιού.

Μια από τις πιο όμορφες διαδρομές για βόλτα στο νησί είναι η ακόλουθη: ξεκινώντας από το γραφικό Πηγαδάκι, ανηφορίζουμε προς τα μεσαιωνικά ερείπια του Ενετικού Κάστρου. Εκεί, σκαρφαλωμένο στην κορυφή, δεσπόζει μαρτυρώντας την πλούσια ιστορία του νησιού. Μάλιστα κάποτε, στέγαζε την οικογένεια Γκίζι.

Κατηφορίζοντας ξανά, διασχίζουμε τα γραφικά σοκάκια της Χώρας. Σταματάμε για να θαυμάσουμε το Αρχοντικό Βακράτσα, ένα αρχοντικό του 18ου αιώνα, ανοιχτό για το κοινό. Στη συνοικία του Αγίου Ιωάννη, ανακαλύπτουμε το σπίτι του λογοτέχνη Παύλου Νιρβάνα, ένα μνημείο της πνευματικής κληρονομιάς της Σκοπέλου.

Τέλος, επισκεπτόμαστε το Λαογραφικό Μουσείο, στεγασμένο σε ένα ανακαινισμένο αρχοντικό του 1795. Εκεί, ερχόμαστε σε επαφή με την αυθεντική Σκοπελίτικη παράδοση, μέσα από εκθέματα καθημερινής χρήσης και αντικείμενα τέχνης.

Η Παναγίτσα του Πύργου στην Χώρα της Σκοπέλου

Μια άλλη βόλτα που δεν πρέπει να χάσετε είναι η ανάβαση από τη λεγόμενη «Παναγίτσα του Πύργου» έως το Ενετικό Κάστρο και από εκεί πίσω προς την παραλία, μέσα από τα σοκάκια της παλιάς πόλης. Τα σκαλοπάτια, βέβαια, είναι αρκετά, όμως αξίζει τον κόπο. Η Παναγίτσα του Πύργου, ειδικά, ανήκει στα πιο σημαντικά αξιοθέατα της Χώρας.

Πρόκειται για μια πολύ όμορφη εκκλησία (αρχιτεκτονικά είναι σταυροειδής με τρούλο) αφιερωμένη στα Εισόδια της Θεοτόκου, η οποία βρίσκεται πάνω στον βράχο, στην είσοδο του λιμανιού. Το τέμπλο της χρονολογείται στον 17ο αιώνα κι έχει σκηνές από την Αγία Γραφή, καθώς και σκαλισμένα λουλούδια και πουλιά. Μια επίσκεψη που αξίζει να την κάνει κάθε ταξιδιώτης που βρίσκεται στο νησί.

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ