Μεγάλη Παρασκευή: Γιατί περνάμε κάτω από Τον Επιτάφιο μετά την περιφορά Του

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι αφιερωμένη στην Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου και την Ακολουθία του Επιταφίου. Γιατί, όμως, περνάμε από κάτω;
μεγάλη-παρασκευή-γιατί-περνάμε-κάτω-α-190382

Το να περνάς κάτω από τον Επιτάφιο μετά την περιφορά του, είναι σαν να περνάς από μια πύλη ανάμεσα στον θάνατο και την ελπίδα, συμβολίζει τη μετάβαση από τον πόνο στην αναγέννηση.

Έχετε αλήθεια αναρωτηθεί ποτέ ποιο είναι το νόημα του εθίμου να περνάμε κάτω από τον Επιτάφιο, μετά την περιφορά Του; Ας το δούμε.

Μεγάλη Παρασκευή: Γιατί περνάμε κάτω από τον Επιτάφιο

«Εκφράζω τη βαθύτατη ευλάβειά μου και την πίστη μου στον θυσιασθέντα, παθόντα και ταφέντα Κύριο, και θέτω τον εαυτό μου εν ταπεινώσει κάτω από Αυτόν και κάτω από τη θαυμαστή και θεϊκή επίδραση και ευλογία Του».Το ίδιο γίνεται και με το Ι.Πετραχήλι, όπου σκύβω κάτω από αυτό, για να δεχθώ την ευλογία και την ευχή του Ιερέα, είτε στην Εξομολόγηση, είτε στο Ευχέλαιο, είτε σε οποιαδήποτε άλλη Ευχή.

Το ίδιο γίνεται και όταν εορτάζει κάποιος Άγιος και λιτανεύεται η Ιερά Εικόνα του, ή το σκήνωμά του (πχ Αγ.Γεράσιμος) ή ένα θαυματουργό Εικόνισμα της Παναγίας (πχ στην Τήνο). Βλέπουμε εκατοντάδες ανθρώπων που στρώνονται στο έδαφος, γιά να περάσει από πάνω τους η «χάρη». Συχνά το ίδιο επαναλαμβάνεται και με τα Άγια Δώρα, στη Μ.Είσοδο.

Αλλά, παρόμοια συνήθεια περιγράφεται και στις Πράξεις των Αποστόλων, όπου θαυμαστά σημεία λάμβαναν χώρα, όταν και μόνο η σκιά των Αποστόλων που περνούσε πάνω από ασθενείς, ήταν αρκετή για να τους θεραπεύσει:

«Ο σεβασμός δε και η εκτίμησις του λαού προς αυτούς (τους Αποστόλους) δια την θείαν δύναμιν, που ενεργούσε δια μέσου αυτών, ήτο τόσος, ώστε έβγαζαν τους ασθενείς εις τας πλατείας και τους έβαζαν οι μεν πλούσιοι επάνω εις κλίνας, οι δε πτωχοί εις απέριττα κρεββάτια, ώστε, όταν θα ήρχετο και θα επερνούσε ο Πετρος, και η σκια του έστω να πέση επάνω εις κανένα από αυτούς, δια να τον θεραπεύση». (Πράξ. 5,15)

Το μόνο, σύμφωνα με το Ορθόδοξες Απαντήσεις, που απαιτεί προσοχή και δηλώνει ασέβεια και ολιγοπιστία, είναι εκείνο το άγχος να τρέξουμε και να περάσουμε οπωσδήποτε από 3 ή από 7 Επιταφίους… Πάντα η θρησκοληψία καιροφυλακτεί, για να θολώσει την θεοσέβεια…

π.Θεολόγος

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Έκτακτο Δώρο Πάσχα μέχρι 1.500 ευρώ: Χιλιάδες δικαιούχοι – Πληρώνονται αναδρομικά σε 59.000 οικογένειες

Τα ζώδια του μήνα: Η τύχη ευνοεί τους τολμηρούς του ζωδιακού για τον Μάΐο

Ο καιρός από τον Κλέαρχο Μαρουσάκη: Πoυ θα βρέξει την Ανάσταση και που θα χτυπήσει η κακοκαιρία την Κυριακή του Πάσχα

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ