Τελικά, λίγοι γνωρίζουν γιατί τσουγκρίζουμε κόκκινα αυγά το Πάσχα

Το τσούγκρισμα των κόκκινων αυγών είναι ένα παραδοσιακό έθιμο στο τραπέζι της Ανάστασης και της Κυριακής του Πάσχα. Γιατί, όμως, το κάνουμε;
τελικά-λίγοι-γνωρίζουν-γιατί-τσουγκρ-190613

Όλοι τσουγκρίζουμε κόκκινα αυγά το Πάσχα, αλλά λίγοι γνωρίζουν επακριβώς τον λόγο. Το τσούγκρισμα των κόκκινων αυγών το Πάσχα είναι ένα έθιμο με βαθιές ρίζες και συμβολισμούς, που συνδυάζει στοιχεία από την παγανιστική και χριστιανική. Επίσης, το αυγό αποτελεί σύμβολο της γέννησης του κόσμου και του κύκλου της ζωής, δεν είναι λοιπόν περίεργο που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του πασχαλινού τραπεζιού, μιας και το Πάσχα -με την Ανάσταση του Χριστού- γιορτάζουμε τη νίκη της ζωής επί του θανάτου. Πλέον τα συναντάμε βαμμένα σε διάφορα χρώματα και με πολλά και ευφάνταστα σχέδια, ωστόσο παραδοσιακά βάφονται κόκκινα, ενώ η μέρα που γίνεται το βάψιμο τους είναι η Μεγάλη Πέμπτη.

Γιατί τσουγκρίζουμε κόκκινα αυγά το Πάσχα;

Το έθιμο με το τσούγκρισμα των αυγών ξεκίνησε αρχικά ως παιχνίδι στη βόρεια Αγγλία. Αυτός που είχε το πιο γερό αυγό και κατάφερνε να συντρίψει τους αντιπάλους του ήταν και ο νικητής.

Άλλη εκδοχή έχει ρίζες στο Βυζάντιο. Όπως το μικρό κλωσσόπουλο σπάει το κέλυφος του αυγού του κι έρχεται στη ζωή, βλέποντας το φως, έτσι αντίστοιχα, σπάζοντας το αυγό, κομματιάζεται ο θάνατος κι έρχεται το φως και η ζωή.

Πολλοί κρατούν και δεν τσουγκρίζουν το πρώτο αυγό που βάφεται, γιατί ανήκει στην Παναγία και δεν πρέπει να πειραχτεί. Κάποιοι το φυλούν όλο τον χρόνο στο εικονοστάσι τους, μέχρι την επόμενη Μ. Πέμπτη. Τότε το φυτεύουν στα χωράφια τους ή το κρεμούν στις μάντρες των ζώων, για να είναι γόνιμα.

Το τσούγκρισμα των κόκκινων αυγών αποτελεί ένα παραδοσιακό και σημαντικό έθιμο του Πάσχα, με πολυεπίπεδα συμβολισμούς που συνδέουν την παγανιστική και χριστιανική παράδοση.

Πέρα από τη θρησκευτική του σημασία, το να τσουγκρίζουμε κόκκινα αυγά, αποτελεί μια χαρούμενη και κοινωνική δραστηριότητα που φέρνει κοντά τους ανθρώπους και συμβάλλει στο πνεύμα της γιορτής.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Η Άντζελα Γκερέκου στο νησί της: Βρέθηκε στην Κέρκυρα, μας έδειξε την μητέρα της και δεν της μοιάζει καθόλου

Πάσχα: Η επική απάντηση παιδιού που “ξενέρωσε” με τις διακοπές μόλις θυμήθηκε το σχολείο – «Μου έφυγε η όρεξη τώρα που το σκέφτηκα»

Δάκρυσε και η Χριστίνα Βίδου στην εκπομπή «Συνδέσεις»: «Να μην υπάρξουν άλλες μανάδες στη θέση μου»

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ